Roderick over het verdiepende traject van Honours

Roderick over het verdiepende traject van Honours

Zoek jij extra uitdaging naast je studie? Roderick (student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, 22 jaar) vond dit via een lector bij het Honoursprogramma. Nieuwsgierig naar zijn ervaringen? Lees het in zijn verhaal.

Foto Roderick, deelnemer verdiepende traject Honours | Hogeschool Leiden

Ik wil graag ervaring en kennis opdoen met actuele vraagstukken uit het werkveld en ontdekken welke technieken er beschikbaar zijn om hier een oplossing voor te zoeken.

Dit is het verdiepende traject

  • Tijdsinvestering: elke week is anders, maar gemiddeld 10-20 uur per week (afhankelijk van de experimenten die je doet)
  • Het Honoursprogramma in drie woorden: divers, uitdagend en verrijkend
  • Mooiste anekdote: eerst twee uur lang in kaplaarzen monsters verzamelen in een drassig tulpenveld en daarna met vier man – verbrand door de zon, vies van de modder en in het bezit van een uiteenlopende verzameling reageerbuizen – de trein in stappen. We werden met argusogen bekeken door onze medepassagiers!
Teamwork voor het maximale resultaat

Afhankelijk van welke opleiding je volgt, kun je bij het Honoursprogramma kiezen voor een verdiepend traject. Voor mijn traject heb ik een projectvoorstel geschreven voor een onderzoek bij het lectoraat Innovatieve Moleculaire Diagnostiek. Het grootste deel van mijn tijd ben ik bezig met de uitvoering van dit onderzoek. Ook werk ik daarnaast samen met docenten en andere Honoursstudenten aan een aantal andere projecten.

Hoe het voor mij begon

Tijdens mijn eerste studiejaar merkte ik dat ik graag ervaring en kennis wilde opdoen met actuele vraagstukken uit het werkveld. Ook wilde ik meer weten over de technieken en modus operandi die gebruikt worden om deze vraagstukken op te lossen. Daarom nam ik contact op met lector Willem van Leeuwen en de organisatie van het Honoursprogramma. Samen zijn we rond de tafel gaan zitten om een geschikt onderzoeksonderwerp voor mij te vinden. Ik mocht alvast een informele start maken (je kunt eigenlijk pas vanaf het tweede studiejaar deelnemen aan het Honoursprogramma) en zes maanden later kon ik formeel ook echt van start met de uitvoering van mijn eigen onderzoek.

Roderick in actie bij het verdiepende traject van Honours

Wat het lastig kan maken

Bij het Honoursprogramma wordt er een grote mate van eigen inzet en initiatief van je verwacht. Bovendien maakte ik voor het eerst de overstap van een educatieve omgeving naar een meer formele werkomgeving met een compleet andere sociale dynamiek. Dat zorgde bij mij in eerste instantie nogal voor een leerdrempel. Voor mij ligt de grootste uitdaging in het coördineren van verschillende samenwerkingen. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich evenveel gewaardeerd en gehoord voelt, terwijl je samen ook nog steeds moeilijke keuzes moet maken. Hoe houd je deze balans in stand op een collegiale manier. Dat blijft altijd lastig, ongeacht waar en met wie je werkt.

Tip van Roderick

Kies voor het Honoursprogramma als je graag je mensenkennis wil verbreden. Juist door alle verschillende soorten samenwerkingen heb ik veel geleerd over de essentiële werkethiek die nodig is om tot een gezonde werksfeer en een goed resultaat te komen.

Tip van Roderick

Wat maakt het de moeite waard

De diversiteit en extra uitdaging zijn voor mij de leukste elementen aan het verdiepende traject van het Honoursprogramma. Je bevindt je in de voorhoede van het hedendaags onderzoek waardoor je veel zelf uit moet vinden. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je workflows maakt en optimaliseert, een planning opstelt op korte en lange termijn, de werkzaamheden coördineert en effectief communiceert. Tijdens je onderzoek kom je in aanraking met studenten, docenten, lectoren, professoren of commerciële partners. Ook krijg je te maken met een breed scala aan technieken en disciplines te maken. Omdat je vaak niet van te voren weet welk resultaat iets op gaat leveren, is elke dag weer anders!

Jij en het verdiepend traject

Het belangrijkste is volgens mij dat je interesse hebt in het onderzoeksonderwerp waarvoor jij jezelf aanmeldt. Daarnaast moet je ervoor openstaan om zelfstandigheid op te bouwen en te leren jezelf flexibel op te stellen. Eigen initiatief en een gemotiveerde werkhouding worden gewaardeerd. Laat je dus zeker niet afschrikken als je denkt dat je niet genoeg over jouw onderwerp van interesse weet. Het verdiepend traject is immers gemaakt om te leren. Zolang je daartoe bereid bent, ga jij jezelf sowieso thuis voelen bij het Honoursprogramma.

Tip van Roderick

Probeer van te voren alvast informatie in te winnen bij studenten en docenten die al deelnemen of meewerken aan het Honoursprogramma. Zo kun jij alvast een beeld vormen van het programma en onderzoeksonderwerp en zien of het iets voor jou.

Tip van Roderick

Meer weten

Wil je meer te weten komen over de mogelijkheden van een verdiepend traject? Bekijk de pagina's van Honoursprogramma

Experimenteren in het laboratorium