Hogeschool Leiden

"Ik koos voor Honours omdat ik wat extra’s wilde naast mijn studie"

Slaapgebrek, stress en overgewicht: tweedejaarsstudente Fysiotherapie Astrid (26) onderzocht tijdens een halfjarig Honourstraject wat bewustwording van vitaliteit voor mensen kan betekenen. Nieuwsgierig? Lees haar verhaal vol met ervaringen en tips.

Foto Astrid Kwakernaak

Vitaliteit gaat over het mentale, fysieke en sociale aspect. Als die drie samenkomen, heb je een goede vitaliteit.

Astrid

Dit is het Vitaliteitstraject van Honours

  • Tijdsbesteding: ik besteed ongeveer 5 á 6 uur per week aan Honours. Dit is goed te combineren met je studie en je sociale leven. 
  • Waarom Honours: zo kun je iets extra’s doen naast je studie. Het is vernieuwend en verdiepend.
  • Honours en het traject in 3 begrippen: inspiratie, persoonlijke groei en netwerk.

Vitaliteit is een onderdeel van de maatschappij dat steeds meer aandacht krijgt. Je ziet steeds meer burn-outs, mensen die te weinig slapen, stress en mensen die overgewicht hebben. Bewustwording van vitaliteit en wat het voor de mens kan betekenen, is daarin van groot belang. Tijdens het vitaliteitstraject van Honours en de faculteit Gezondheidszorg heb ik mij daarin kunnen verdiepen. Aan dit traject kunnen studenten van verschillende studies meedoen, denk aan Toegepaste Psychologie, Verpleegkunde en Fysiotherapie. 

Als groep kies je zelf een thema of onderwerp waar je onderzoek naar wilt doen. Dit jaar waren er thema’s zoals de invloed van slaap op schoolprestaties, de vitaliteit van Hogeschool Leiden en de relatie tussen vitaliteit en schoolprestaties. Naast het doen van onderzoek waren er ook inspiratieavonden. Het doel hiervan was om meer duidelijkheid te geven over wat vitaliteit precies inhoudt en om te inspireren. 

Hoe het voor mij begon

Hiervoor heb ik bewegingswetenschappen gestudeerd en ook afgemaakt. Ik ben bij Honours gestart, omdat ik wat extra’s wilde naast mijn studie en om mij op die manier meer te verdiepen. Ik heb gekeken naar wat ik interessant vond en op welke vlakken ik mij nog meer kon ontwikkelen. Het feit dat het om een traject van een half jaar ging, vond ik ook wel interessant. Toen ik werd benaderd voor het Vitaliteitstraject, was het een goed moment om Honours uit te proberen. Het concept van Honours kende ik al. Bovendien wilde ik me minder storten op het studentenleven en wat serieuzer te werk gaan. 

Astrid en haar onderzoeksgroepje presenteren hun onderzoek en bevindingen

Wat het lastig kan maken

Het onderzoek zelf liep eerst niet zo soepel. Je krijgt wat minder begeleiding en niet iedereen had al evenveel ervaring met het doen van onderzoek. Hierdoor was het soms lastig om te weten hoe het er uiteindelijk uit moest komen te zien. Als je in een groep samenwerkt ben je ook afhankelijk van ieders rooster en dat maakt het lastig om soms af te spreken en aan het project te werken. Dit losten wij op door taakverdeling. Uiteindelijk hebben wij een goed voorbeeld gevonden en zijn wij met de kennis die we al hadden aan de slag gegaan. Je bent in een groep dus uiteindelijk kom je er samen wel uit. 

Goed om te weten is dat het bij Honours echt vanuit de studenten zelf moet komen. Ze gaan je zeker niet alles ‘voorkauwen’. Tijdens mijn traject ben ik absoluut uitgedaagd om mijn eigen grenzen te verleggen en het beste uit mezelf te halen. Dat is wel echt iets van Honours.

Astrid

Wat maakt het de moeite waard

Het vitaliteitstraject was voor mij echt een ‘extraatje’ naast wat ik al leer binnen mijn studie. Ik heb kennis opgedaan die ik later in de praktijk als fysiotherapeut, maar ook nu binnen mijn eigen netwerk kan inzetten. Je bent bij Honours erg vrij. Bij dit traject kan je kiezen wat jij interessant vindt. Je zit met gemotiveerde mensen die daar bewust voor hebben gekozen en die iets doen wat zijn zelf graag willen doen. Dat maakt het heel erg anders en daarom voor mij ook inspirerend. 

Een van de voordelen van Honours is dat je andere studenten en docenten leert kennen. Hierdoor krijg je andere connecties. Ik ken nu op de hogeschool meer mensen buiten alleen mijn medestudenten om. Aan het einde van het traject hebben we de onderzoeken aan elkaar gepresenteerd met een borrel. Het is dus niet alleen maar serieus, maar ook heel gezellig.   

Jij en Honours

Ik raad een traject bij Honours zeker aan. Voor iedereen valt er wat te leren, maar het moet je liggen natuurlijk. Als iemand er voor openstaat zou ik zeker zeggen: ‘waarom zou je het niet doen? Wat houdt je tegen!’ Dit traject is ook interessant als je Honours uit wil proberen om te kijken of het wat voor je is. Het is een traject van een half jaar, waardoor het een mooie middenweg is voor mensen die zich niet gelijk helemaal willen binden, maar het ook niet kunnen loslaten. 

Iedereen kan hier genoeg inspiratie en ontwikkeling uithalen, zolang je er maar voor open staat!

Astrid

Meer weten?

 Wil je meer te weten komen, bekijk dan de pagina van Honours