Eline over Honours

Eline over Honours

SPH-studente Eline (24 jaar) was toe aan extra uitdaging en aan een kans om nieuwe kennis op te doen. In het Honoursprogramma vond zij beide. Dit is haar verhaal!

Foto Eline Scheper, deelnemer Honoursprogramma | Hogeschool Leiden

Nieuwe dingen leren en ervaren, nadenken over onderwerpen die verder gaan dan je studie, gelijkgestemde mensen ontmoeten: dat en meer maakt Honours de plek voor mij

Dit is het Honoursprogramma

  • Tijdsbesteding: wekelijks 1 avond Honourscollege (3 uur) en uren voor het verdiepingsproject dat je zelf uitkiest 
  • Honours in drie woorden: vrijheid, leren, heerlijk 
  • Waarom kiezen voor Honours: het is een plek die mij geleerd heeft om goed na te denken over wat ik wil leren en waar ik naartoe wil - op de korte en langere termijn, op professioneel en persoonlijk vlak
  • Wat het bijzonder maakt: eerst lekker hard werken met elkaar aan toffe onderwerpen en daarna lol kunnen maken – niets is te gek

Elk jaar bij het Honoursprogramma is anders. In je tijd bij Honours maak je tientallen verschillende keuzes waardoor ieder lid een ander verhaal te vertellen heeft. Een van de leukste projecten uit mijn eerste jaar was het organiseren van Honours Open II, samen met een internationale en een Nederlandse partij, de gemeente Leiden en andere studenten. Bij dit event bedachten we in groepjes manieren om het geluksniveau van de inwoners van Leiden te stimuleren. Er waren brainstormsessies in verschillende wijken in Leiden en het event werd groots afgesloten in het stadhuis. Inmiddels ben ik weer bezig met iets heel anders: samen met drie anderen onderzoek ik nu hoe het staat met de levensvaardigheden van studenten en wat de hogeschool kan doen om hun studiesucces te helpen vergroten.  

Eline in actie bij event Honours

Hoe het voor mij begon

Aan het einde van mijn eerste jaar was ik op zoek naar een extra uitdaging. Ik wilde graag een kans om nieuwe kennis op te doen, meer mensen leren kennen en een plek vinden waar ik me thuis voelde. Grappig genoeg hoorde ik via een vriend die aan de universiteit studeert over het Honoursprogramma dat hij daar volgde. Ik werd enthousiast en besloot na te vragen wat het Honoursprogramma van Hogeschool Leiden inhield. Achteraf een gouden zet, want ik heb alles wat ik zocht gevonden. 

Wat het lastig kan maken

In het begin was voor mij niet helemaal duidelijk wat er van me verwacht werd. Ik vond het soms best chaotisch. Later merk je dat dit gevoel erbij hoort, je leert en groeit hier juist van. Naar mate de maanden verstreken werd alles duidelijk. Bij het Honoursprogramma wordt er veel van je gevraagd. Het kan behoorlijk druk zijn, zeker gecombineerd met je studie en de andere activiteiten die je als student onderneemt. Maar het fijne is dat Honours je daar ook de ruimte voor biedt. Natuurlijk wordt er van je verwacht dat je erbij bent. Maar als dat een keertje niet lukt, is dat geen ramp.   

Tip van Eline

Heb je moeite met ontdekken wat voor jou belangrijk is? Het Honours is daarvoor een goede omgeving. Ik ging zelf bepalen wat ik wilde laten zien en waar ik mijn energie in wilde steken. En dat was precies helemaal goed!

Tip van Eline

Wat maakt Honours de moeite waard

Wat het voor mij zo leuk maakt, is dat ik leer over dingen waarover ik anders in mijn studie niet had geleerd. Dat je nieuwe, gelijkgestemde mensen leert kennen en de vrijheid krijgt om op je eigen manier met interessante onderwerpen aan de slag te gaan. Je hebt alle ruimte om te werken aan je eigen doelen. Verder worden de colleges door de studenten zelf georganiseerd in samenwerking met de docenten. Dat maakt het een stuk laagdrempeliger en leuker om naartoe te gaan, want de onderwerpen die studenten kiezen, sluiten vaak ook aan op wat ik interessant vind.

Jij en het Honoursprogramma

Het Honours past bij je als je de ambitie en de wil hebt om iets voor jezelf te doen. Om zelf dingen uit te zoeken. De coaching helpt je daarbij. Ook is het goed als je open minded durft te zijn. Soms krijg je te maken met kwetsbare onderwerpen of met thema’s die je niet aanstaan. Dan is het juist belangrijk dat je eerst luistert en daarna pas besluit of het echt niks voor jou is. Misschien blijkt dat je toch kan en helpen. Verder krijg je bij Honours kansen om duizend verschillende dingen te leren en ervaren, zoals het organiseren van evenementen, omgaan met meer vrijheid rondom je eigen leerproces en  mensen durven aanspreken. En natuurlijk krijg je er ook een extra portie vrienden bij, want naast de college-avonden, events en lezingen spreek je ook gewoon voor een drankje met elkaar af. 

Tip van Eline

Als je twijfelt over het Honours, dan zeg ik: gewoon doen! Het programma kan je erg veel brengen op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Misschien dat je er - net als ik – vervolgens ontzettend trots op bent dat je het doet 🙂.

Tip van Eline

Meer weten?

Wil je meer te weten komen, bekijk dan hier de pagina's van Honours.

Honoursteam in actie