Britt van Leeuwen

"Door dit onderzoek is er in de toekomst hopelijk meer kennis over wat te doen bij dit soort casussen’'

Britt (21) dompelde zich tijdens haar afstudeerperiode onder in de wereld van de palliatieve zorg in het ziekenhuis en onderzocht een eerder voorgevallen casus uit de praktijk. Het bezorgde haar de scriptieprijs van de Opleiding tot Verpleegkundige.

Britt van Leeuwen

Van jongs af aan wist ik eigenlijk al dat ik met mensen wilde werken. Ik had een enorme interesse in biologie en zorg, dus kwam deze opleiding bij mij al snel in beeld. Het is een brede opleiding met veel ruimte om je later nog te specialiseren. Dat is iets wat mij gewoon heel erg trok en wat ik nog steeds als fijn ervaar.

Stage-ervaringen

In alle studiejaren van deze opleiding loop je minstens een paar weken stage. Binnen de gezondheidszorg kun je natuurlijk veel kanten op; van verpleeghuizen en de psychiatrie tot aan ziekenhuizen en de gehandicaptenzorg. De opleiding zorgt er wel voor dat je van alles wat meekrijgt. Hierdoor heb ik steeds andere stages gelopen. Uiteindelijk ben ik in het ziekenhuis waar ik mijn derdejaarsstage heb gelopen, blijven plakken voor mijn afstudeerperiode. 

Keuzemoment

In het derde jaar van de opleiding schrijf je al een soort scriptie; een grootschalig onderzoek. In het laatste jaar is je opdracht daardoor iets kleiner. Ik was al werkzaam als leerling op de afdeling van mijn afstudeeronderzoek, waardoor ik lange tijd kon nadenken over de casus die ik wilde onderzoeken. Uiteindelijk koos ik een casus van palliatieve zorg. Ik heb gekeken naar wat de patiënt en verpleegkundige in het vervolg anders zouden willen, literatuur gezocht en uiteindelijk een advies geschreven. 

In dit geval betrof het een patiënt met een pancreascarcinoom. Zoiets kan snel gaan en dat was helaas ook hier het geval. Naast het carcinoom waren er nog meer problemen bij deze patiënt en de artsen waren erop gericht deze op te lossen. De patiënt daarentegen wilde dat eigenlijk niet. Hier had dus een miscommunicatie plaatsgevonden. Verpleegkundigen zijn eigenlijk vaak ook te druk om grondig met patiënten te praten over hun wensen, zodat deze goed behartigd kunnen worden. Ik vond het belangrijk om dit te veranderen, omdat dit vaker voorkomt en om in de toekomst hopelijk meer kennis en bewustwording te creëren bij dit soort casussen. 

Ik heb altijd al het idee gehad dat het werken in het ziekenhuis mij het leukst leek; lekker acuut en uitdagend.

Praktische oplossingen

Na het onderzoek heb ik geadviseerd aan de afdeling om bij dit soort gevallen meer gebruik te maken van het palliatieve team, om meer tijd vrij te maken voor patiëntgesprekken en om in het vervolg gebruik te maken van het zorgpad: een tool voor patiënten in de stervende fase die helpt om te kunnen zien of ze comfortabel zijn, pijn hebben en om te monitoren.

Zorgpad

Het zorgpad is al iets wat gebruikt werd op andere afdelingen, maar nog niet binnen de palliatieve zorg. Om mijn advies over het gebruik van dit zorgpad te ondersteunen, heb ik ook aanbevolen dat verpleegkundigen bekend moeten raken met dit zorgpad door klinische lessen te krijgen. Hierdoor kunnen verpleegkundigen dit zorgpad in de toekomst in de praktijk in de palliatieve zorg inzetten. 

Lekker aan de slag

Na de zomer ga ik aan de slag als afgestudeerd verpleegkundige op de maag-, darm-, en leverafdeling. Ik ga zorgen dat ik de basis goed onder de knie krijg en oefenen met het begeleiden van stagiaires. Ik kijk er erg naar uit; de ziektebeelden op deze afdeling zijn super interessant en het klinisch redeneren wat hierbij komt kijken, is ook mijn ding. 

Zoek een leuke casus, begin op tijd en zorg dat je zoveel mogelijk af hebt voor het feedbackmoment. Hierdoor kon ik bijna alles beter maken; iets wat mij heel erg geholpen heeft.

Gouden tip van Britt

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2022 en de opleiding: