Emely Beun

"Met deze opleiding kun je mensen echt verder helpen en kijk je niet alleen maar naar het ziektebeeld''

Na afloop van de opleiding SCW besloot Emely (26) meer verdieping te zoeken. Ze stroomde in bij Toegepaste Psychologie en gaat nu, met een prijs voor haar onderzoek over ondersteuning van docenten bij jongvolwassenen met autisme op zak, aan de slag.

Emely Beun

Toen ik op de middelbare school niet wist wat ik later wilde, heb ik een profielassessment gedaan. Toen hier de letter S van Sociaal uitkwam, besloot ik de mbo-opleiding Sociaal Cultureel Werk te gaan doen. Na afloop voelde ik dat ik er nog meer uit wilde halen en meer behoefte had aan verdieping. Ik had interesse in de psychologie en wilde weten hoe het menselijk gedrag in elkaar stak. Ik vind het belangrijk om iemand echt verder te kunnen helpen en niet alleen maar te kijken naar het ziektebeeld. Bij deze opleiding leg je de focus op wat iemand allemaal wel kan en wat er allemaal wel is. Het was voor mij een grote stap om met een hbo-opleiding te starten, maar de start van de studie verliep soepel en ik heb mijn opleiding nu mogen afsluiten met een mooie prijs.  

Ik vind het belangrijk om mee te geven dat je vaak meer kan dan je denkt. Het is essentieel om je te blijven ontwikkelen en in jezelf te geloven.

De opleiding als grote gereedschapskist

De opleiding Toegepaste Psychologie is een brede opleiding. Ik zie dat als een enorm voordeel. Je weet na het afronden van deze opleiding namelijk van alles wel iets, waardoor je je makkelijk kan bewegen in een organisatie of opdracht en dingen makkelijk met elkaar kunt verbinden. Het maakt je mogelijkheden om bepaalde vraagstukken op te pakken groter. Je hebt een grote gereedschapskist tot je beschikking waardoor je kunt denken; wat speelt hier en wat kan ik uit mijn kist pakken om dit op te lossen?

Studiejaar 3 en 4

In mijn derde studiejaar heb ik stagegelopen en hield ik mij bezig met het coachen van jongeren op het mbo die tegen bepaalde problematiek aanlopen en daardoor kans hebben om sneller uit te vallen in het onderwijs. Eigenlijk ben ik een beetje gaan voortborduren op dat onderwerp en zo terecht gekomen bij het REA- College voor het schrijven van mijn scriptie in het vierde studiejaar. 

Het REA College is een reïntegratiebedrijf dat beroepsopleidingen aanbiedt aan jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die afstand kan veroorzaakt worden door zowel psychische als lichamelijke klachten. In mijn onderzoek heb ik mij gericht op jongvolwassenen met autisme en de mate van ondersteuning door docenten tijdens de beroepsopleiding van deze jongeren. Dit onderwerp, deze doelgroep, lag mij gelijk al heel erg aan het hart, omdat ik vaak merk dat deze jongvolwassenen in de maatschappij tussen wal en schip terechtkomen. Ik zie nu zelf hoe fijn het kan zijn om preventief hulp te kunnen bieden, waardoor je mensen op tijd in hun kracht kunt zetten. 

Ondersteuning van docenten

Aangezien jongvolwassenen met autisme dus sneller tussen wal en schap vallen, is het des te belangrijker om op tijd de juiste ondersteuning aan hen te geven. Het REA – College biedt maatwerk en wil uitgaan van eigen regie van de student waarbij het belangrijk is dat deze studenten goed worden voorbereid op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat ze eigen regie kunnen nemen, weten waar hun talenten liggen en werkfit zijn. Met mijn onderzoek heb ik in kaart gebracht welke ondersteuning er wordt geboden door docenten en wat er gedaan moest worden om deze ondersteuning te optimaliseren en passender te maken.

Uit mijn onderzoek kwam naar voren dat docenten eigenlijk al heel goed bezig waren en goede ondersteuning boden aan deze doelgroep. Dit ontbrak echter op papier, wat natuurlijk erg zonde was. Middels een plan op papier is het namelijk mogelijk om nog gerichtere ondersteuning te bieden; iets wat natuurlijk altijd gewenst is. Het advies was dan ook om een beleids- en ondersteuningsplan te schrijven die als handvatten zouden kunnen werken bij het verbinden van wetenschappelijk – en praktisch handelen. 

Een baan als instroomcoach

Op dit moment ben ik al een aantal maanden als instroomcoach werkzaam bij Studeren & Werken Op Maat in Den Haag. Dat is een organisatie voor jongprofessionals met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wederom ben ik mij dus bezig blijven houden met dit onderwerp. 

Bij Studeren & Werken Op Maat houd ik mij als instroomcoach bezig met het voortraject. Ik neem de intakegesprekken af, geef sollicitatietraining en stel een stukje begeleidingsplan op. Als er uiteindelijk een passende match is gevonden voor een kandidaat is hij/zij helemaal klaar om de arbeidsmarkt op te gaan. Voor nu heb ik het heel erg naar mijn zin en spreekt deze doelgroep mij heel erg aan. Ik zal altijd blijven luisteren naar mijn gevoel en kijk wel waar dat mij brengt.

Probeer om niet teveel op de zaken vooruit te lopen. Het is belangrijk om je tijdens dit proces te focussen op wat je nu hebt en wat je volgende stap is, in plaats van te panikeren over iets wat je pas over weken gaat tegenkomen. Dat kan namelijk heel verlammend werken.

Gouden tip van Emely

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2022 en de opleiding: