Maaike van Keulen

"MANP is een pittige opleiding, maar wel eentje waar je veel leert en waar je veel aan hebt"

Maaike (30) werkt bij het LUMC als verpleegkundig specialist bij de hartziekten op de polikliniek. Tijdens de opleiding MANP verdiepte ze zich in patiënten na openhartoperaties en onderzocht ze het effect van een bepaald medicament.

Maaike van Keulen

Ik werkte al op de IC en kinder-IC voordat ik deze opleiding deed. Ik zocht echter wat meer verdieping en wilde zelf beleid leren maken. Ik solliciteerde op de functie van verpleegkundig specialist bij het LUMC, wat gepaard ging met deze opleiding. De Master Advanced Nursing Practice is erg breed. Iedereen krijgt dezelfde basis, maar specialisatie vindt plaats in de praktijk. Ik heb me tijdens mijn werk gespecialiseerd in patiënten na verschillende openhartoperaties en de complicaties die na deze operaties kunnen voorkomen. Tijdens je studie bouw je een portfolio op met opdrachten en bewijsstukken uit de praktijk. Hiermee laat je zien dat je voldoet aan het gewenste eindniveau van de opleiding. Daarnaast schrijf je een masterthesis aan het einde, waarvoor je natuurlijk wetenschappelijke artikelen raadpleegt en wetenschappelijk onderzoek doet. 

Mijn onderzoek

Tijdens mijn onderzoek heb ik naar drie deelvragen gekeken. Hoe vaak komt boezemfibrilleren voor na een hartoperatie, zijn er bijwerkingen door het voorgeschreven medicijn sotalol en zijn er geleidingsstoornissen? Ik zal het wat makkelijker uitleggen. Ik heb een groep mensen onderzocht die een bypassoperatie hebben ondergaan. We weten dat er complicaties kunnen optreden en een bekende daarvan is een hartritmestoornis, namelijk boezemfibrilleren. Dit is geen complicatie waar je aan dood gaat, maar wel eentje die heel onprettig is voor de patiënt. Zo kan hij of zij zich onder andere kortademig voelen. Alsof je een marathon loopt terwijl je rustig in bed ligt. Stel het je maar eens voor.

Ik hoop in de nabije toekomst mijn onderzoek af te kunnen ronden, want daar kan echt een verschil mee gemaakt worden voor toekomstige patiënten.

We geven medicijnen om te proberen het boezemfibrilleren te voorkomen, waarvan ik er één in het bijzonder heb onderzocht; solatol. Hiermee proberen we te voorkomen dat iemand last krijgt van deze hartritmestoornis. Ik heb helaas nog geen concrete conclusie, want ik mis nog de vergelijking met de controlegroep. Dat heeft wat vertraging opgelopen, omdat het door allerlei wetenschappelijke en medisch-ethische commissies heen moet voordat je mag starten. De voorlopige conclusie vanuit mijn onderzoek is echter dat de tijd dat het medicijn solatol voorgeschreven wordt, verkort kan worden. Het wordt nu drie maanden voorgeschreven, maar dit kan verkort worden naar één maand. 

De afronding en controlegroep

Het is me best wel tegengevallen hoeveel bureaucratie er is als je onderzoek doet. Het frustreert hoeveel commissies, papierwerk en contracten er nodig zijn voordat je mag starten. Hierdoor duurt het proces veel langer dan nodig is, waardoor onderzoek doen je erg lastig gemaakt wordt. Dat is echt zonde, want patiënten hebben dat onderzoek ook nodig. Ik hoop in de nabije toekomst mijn onderzoek af te kunnen ronden, want daar kan echt een verschil mee gemaakt worden voor toekomstige patiënten. Het huidige medicijn is niet ideaal en ik hoop dat we kunnen kijken of patiënten met de andere beschikbare medicijnen vergelijkbaar beschermd worden tegen boezemfibrilleren met mogelijk minder bijwerkingen. Wanneer mijn aanvragen goedgekeurd zijn, kan ik met de controlegroep aan de slag. Daarbij zijn we ook bezig met een project waarmee we kunnen zorgen dat mensen eerder kunnen revalideren, maar ook dat ze een operatie beter in kunnen gaan. Ik hoop daaraan te kunnen bijdragen.  

MANP is een pittige opleiding, maar zeker niet onmogelijk. Het is vooral veel. Als je achterloopt is het nauwelijks meer in te halen, dus zorg écht dat je bijblijft.

Gouden tip van Maaike

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2022 en de opleiding: