Ilona Kloek

"De onderlinge relatie tussen mensen zal door een minder tijdrovend proces sowieso verbeteren''

Ilona (28) startte met literatuuronderzoek en keek vervolgens naar de praktijk; zichzelf en haar collega’s. Voor haar HBO-Rechtenscriptie onderzocht ze het proces rond het opstellen van boedelbeschrijvingen in nalatenschap en creëerde ze een webapp.

Ilona Kloek

De opleiding HBO-Rechten maakt je echt duidelijk dat je tijdens je afstudeerjaar een afstudeeronderzoek moet doen en je dus geen meewerkende stagiaire bent. In mijn geval verliep dit iets anders, omdat ik al bij het bedrijf waar ik mijn scriptie voor heb geschreven werkzaam was. Het voordeel hiervan was dat ik zelf al ervaring had met de werkzaamheden en huidige processen en zo goed kon inschatten wat er nodig was in deze praktijk. In samenspraak met mijn collega’s ben ik toen tot een onderzoeksvraag gekomen. 

Driedubbel onderzoek

Ik ben mijn onderzoek gestart met literatuuronderzoek; wat staat er in de wet? Wat hebben andere schrijvers geschreven? Hoe verhoudt dit zich tot elkaar? Komen definities uit boeken eigenlijk wel overeen? Toen ik deze basis had, heb ik aan de hand hiervan in onze eigen dossiers gekeken hoe wij onze boedelbeschrijvingen opstellen, gekeken hoe rechters oordelen en een Legal Design onderzoek uitgevoerd om te onderzoeken wat er nodig was als ik een product zou willen ontwikkelen voor het versnellen van het proces. Wie is nou eigenlijk de gebruiker van dit product? Wat is hetgeen wat zij missen? Wat is de vraagstelling? Waar zitten de pijnpunten in de afwikkeling van dossiers? 

Ik heb het dossieronderzoek en jurisprudentieonderzoek gelijktijdig uitgevoerd en uiteindelijk een webapplicatie gemaakt die, wanneer ingevuld, een volledige boedelbeschrijving kan afleveren.

In de eerste 2 studiejaren ga je de diepte in aan de hand van theorie, maar ga je daarna de praktijk in middels stages die je zelf mag uitkiezen. Daarnaast ontwikkelt Hogeschool Leiden zich op Legal Tech en geeft hbo-juristen zo dat extra pakketje mee.

Efficiëntie ten top

Als wij een boedelbeschrijving moeten maken, krijgen wij heel veel stukken toegestuurd. Soms krijg je rekeningafschriften van 5 jaar geleden, waardoor je wel eens een stapel van 1000 pagina’s op je bureau hebt liggen die jij moet doorspitten om te checken of er onregelmatigheden zijn. 

De webapplicatie die ik heb gemaakt bevat een concept voor het zelf uitlezen van stukken door de applicatie, waardoor de medewerker de controlerende functie krijgt in plaats van de volledig uitvoerende rol. Het proces wordt zo minder tijdrovend en helpt hierdoor bij het mentale welzijn van medewerkers en rouwende families. Mensen komen niet bij een jurist als de familierelatie heel goed is en ze het ook zelf wel hadden kunnen afhandelen. Bij deze families zit vaak veel wantrouwen en historie, waar tijdrovende klussen niet bij helpen. De onderlinge relatie tussen mensen zal door een webapplicatie als deze dus sowieso verbeteren. 

Doorontwikkelen

Vanaf 1 juli ben ik fulltime aan de slag gegaan bij Brandmeester als jurist. Ik ga de komende tijd lekker werken in het civiele- en erfrecht. Bij Brandmeester hebben we een concept waarin we voor een vaste prijs rechtsbijstand aanbieden. We hebben nu een aantal rechtsgebieden waarin dat al ontwikkeld is, maar familie-en erfrecht staat ook op de planning. Zodra we dat gaan uitwerken, hoop ik mij ook weer bezig te houden met de (door)ontwikkeling van de webapplicatie.

Zorg dat je raamwerk goed is en dat je van te voren weet welke hoofdstukken waar over gaan, zodat je je scriptie daarna alleen nog maar hoeft in te vullen. Zo kun je in je hoofd de structuur blijven zien.

Gouden tip van Ilona

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2022 en de opleiding: