Hogeschool Leiden

"Als we dit in ons eentje hadden moeten doen, was het nooit gelukt!''

Vivianne, Sophie, Rebecca en Isa schreven gezamenlijk hun scriptie voor de Opleiding tot Fysiotherapeut. Ze onderzochten hoe CVA-patiënten na hun behandeling weer in beweging gebracht konden worden. Het samenwerken, overleggen en sparren loonde.

Hogeschool Leiden
V.l.n.r. Sophie, Vivianne, Rebecca en Isa

Binnen onze opleiding is het verplicht je scriptie in een groepje van 4 te schrijven. Wij kozen voor een onderzoeksmethode waarbij wij data verzamelden uit literatuuronderzoek, interviews hielden met patiënten en een focusgroep met zorgprofessionals gebruikten. Dat zijn allemaal dingen die veel tijd kosten, dus dankzij het werken in een groepje kun je de taken goed verdelen. Vanuit de hogeschool kun je kiezen uit meerdere onderwerpen. Wij hebben gekozen voor de onderzoeksvraag: ‘Welk beweegprofiel moet toegevoegd worden om de BiBoZ-methode passend te maken voor CVA-patiënten die revalideren bij Basalt Leiden, ter bevordering van het duurzaam gezond beweeggedrag?’ Hoe houd je mensen dus in beweging nadat de behandeling voltooid is? Hierbij hebben we vooral gekeken naar CVA-patiënten; mensen die een beroerte hebben gehad. 

Het onderzoek

Patiënten die een beroerte hebben gehad, moeten revalideren. Ze worden behandeld, waarbij ze regelmatig moeten bewegen voor hun gezondheid. Wat je ziet is dat de meeste patiënten na de behandeling ook stoppen met bewegen, omdat ze de externe prikkel een beetje missen. Er is een methode bedacht, de BiBoZ-methode, om in kaart te brengen wat mensen stimuleert om duurzaam en gezond beweeggedrag te laten vertonen. Deze methode ging nog niet over CVA-patiënten in de tweede lijn, dus ons onderzoek draaide om het creëren van een nieuw profiel ter aanvulling van wat er al bestond. 

Het is heel belangrijk om te blijven communiceren met iedereen in je groep. Je moet een half jaar samenwerken, dus is het wel zo handig om direct je frustraties uit te spreken. Alleen zo kom je tot een goed eindproduct.

Voor ons onderzoek hebben we interviews gehouden met patiënten die een beroerte hebben gehad, waarbij we voornamelijk hebben gekeken naar hun beweeggedrag. Wat stimuleert hen om duurzaam te bewegen? Op basis van de uitkomsten van deze interviews en het literatuuronderzoek, hebben we een nieuw beweegprofiel opgesteld. Dit profiel draait eigenlijk om een fictief persoon, waarin een aantal kenmerken van die persoon staan en wat hem/haar motiveert om te bewegen. De bedoeling is dat een patiënt kan omcirkelen wat hij herkent, waardoor je een gesprek aan kunt gaan als professional. Dit profiel kan dus direct in de praktijk gebruikt worden en staat tussen de algemene profielen.

Wij hebben ook een tweede product gemaakt, namelijk een handleiding voor onze werkwijze over hoe je een profiel kunt opstellen. Dat wordt nu gebruikt om een COPD-profiel te maken. Wij waren dus eigenlijk een klein onderdeel van een langlopend onderzoek. Super bijzonder.

De taakverdeling

Omdat je met z’n vieren bent, moet je een heldere taakverdeling maken. Twee van ons waren grotendeels verantwoordelijk voor het literatuuronderzoek, terwijl de andere twee vooral de interviews afnamen en de focusgroep leidden. We hebben veel samen gediscussieerd, maar daardoor ook samen de scriptie volledig geschreven op zo’n manier dat iedereen er echt achter stond. Doordat wij allemaal erg kritisch zijn, leverde dat af en toe ook wat frictie binnen de groep op. Ieders mening is belangrijk en je moet er natuurlijk voor zorgen dat iedereen tevreden is met het onderzoek wat je uitvoert. Uiteindelijk zorgt dat natuurlijk ook weer voor een heel mooi eindresultaat en hebben we alle vier veel geleerd. 

Binnen de laatste twee jaar van de opleiding mag je zelf bepalen in welke volgorde je alle onderdelen volgt. Wij zijn allemaal nog met de opleiding bezig. Zo moeten sommigen van ons nog een minor doen en sommigen nog een afstudeerstage. Voorlopig zijn we dus nog niet klaar met studeren en of er nog vervolgstudies aankomen? Dat weten we nog niet!

Schrijf heel duidelijk uit wat je gaat doen en op welke manier je dit gaat aanvliegen. Doe dit veel specifieker dan dat je denkt dat nodig is, zodat je tegen het einde van het proces niet weer terug moet naar het begin.

Gouden tip

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2022 en de opleiding: