Floris van de Poll

"Door mijn afstudeeronderzoek merkte ik dat ik onderzoeker in de chemie wil worden''

Floris (23) deed voor de opleiding Chemie zijn afstudeerstage bij een onderzoeksgroep van de Universiteit Leiden. Hij nam een project over van een PHD’er, waarbij hij onderzoek deed naar een enzymremmer voor een medicijn tegen diabetes.

Floris van de Poll

Ik ben in 2017 begonnen met de studie Chemie aan Hogeschool Leiden. In het tweede jaar kies je tussen analytische of organische chemie. Ik koos dat laatste. Je bent dan echt bezig met het onderzoeken en bouwen van moleculen. Hoe kun je bepaalde moleculen het beste, goedkoopste en veiligste bouwen en is het überhaupt mogelijk om ze te bouwen? Ik vind dat bijna magisch, omdat het voor het blote oog niet zichtbaar is. Je kunt alles natuurlijk meten en abstracte modellen maken van moleculen, maar het blijft wel allemaal mysterieus.

Ik deed mijn afstudeerstage bij een onderzoeksgroep van de Universiteit Leiden genaamd Biosyn. Dat is een heel grote onderzoeksgroep die veel met biochemie doet en waarbij er geëxperimenteerd wordt met moleculen. Dit wordt gedaan met als doel om bijvoorbeeld nieuwe medicijnen te kunnen maken en nieuwe chemie te ontdekken. Dat sprak mij heel erg aan, omdat ik sowieso graag naar de universiteit wilde hierna om door te studeren. Ik liep met een PHD’er mee op het lab, waarbij ik een van zijn projecten overnam. Hij had er een stuk of vier lopen, maar je kunt dat natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd doen. Er waren een aantal moleculen waarvan hij verwachtte dat het kon werken, dus het was mijn taak om te onderzoeken of die gemaakt kon worden.

Ik heb een maand gewerkt aan het opschalen van één reactie, omdat deze heel gevoelig was voor allerlei omstandigheden. Het bleef maar niet werken. Uiteindelijk kun je met veel doorzettingsvermogen tóch veel bereiken en is het me gelukt door te blijven proberen.

Stap 0 van het onderzoek

Mijn onderzoek draaide vooral om het maken van enzymremmers. Enzymen zijn redelijk complexe moleculen in je lichaam die gebruikt worden om chemische reacties uit te voeren. De enzymen zijn dus eigenlijk een soort machientjes. Stel je voor dat je brood eet, hier zitten koolhydraten in. Koolhydraten zijn complexe en lange structuren van meerdere suikermoleculen die je lichaam niet zomaar kan opnemen of verteren. Deze moeten in feite doormidden geknipt worden. Dit wordt door enzymen gedaan. Zo’n enzym pakt zo’n koolhydraat en knipt het in kleine stukjes tot individuele suikermoleculen die wél verteerbaar zijn.

Dit werkt alleen anders als je bijvoorbeeld diabetes hebt, want dan worden de suikers niet goed verteerd en komen ze in je bloedbaan terecht. Dat is natuurlijk onwenselijk. Hiervoor heb je een enzymremmer nodig die de enzymen uitschakelt, waardoor de suikeropname teruggedraaid wordt. Het doel van mijn onderzoek was om een diabetesmedicijn te maken, maar dat proces gaat nog tientallen jaren duren. Dit is echt stap nul van het totale onderzoek.

Doorstuderen

Direct na deze opleiding ga ik een premaster doen in Utrecht over geologische chemie. Dat is best anders dan wat ik tot nu toe geleerd heb, maar wel heel interessant en verdiepend. Ik merkte tijdens het afstudeeronderzoek dat ik onderzoeken, experimenteren en sleutelen aan een project heel erg leuk vind. Daarom zou ik ook graag onderzoeker willen worden.

Pak niet direct je tas bij de eerste tegenslag. Soms zit de chemie gewoon niet mee. Dat ligt niet aan jou of aan het weer. Je moet gewoon blijven proberen, want dan kan het zomaar ineens werken.

Gouden tip van Floris

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2022 en de opleiding: