Tamara de Jong

"Door mijn enthousiasme was mijn scriptie eerst één grote brij van woorden''

Tamara (21) studeerde af met een 10 voor haar scriptie, waarin Mysteryland de hoofdrol speelde. Als Commerciële Economie student onderzocht zij hoe ze een jonge doelgroep kon aantrekken en creëerde ze een marketingcampagne voor social media.

Tamara de Jong

Ik twijfelde of de opleiding Commerciële Economie wel wat voor mij zou zijn, want ik houd niet zo van het stukje sales. In het eerste jaar moest ik daar dus ook echt even doorheen kijken. Marketing vind ik echter wel heel interessant, omdat hier veel creativiteit bij komt kijken. Met deze opleiding kun je best wel veel kanten op en kun je dus ook gemakkelijk kiezen voor iets wat jij leuk vindt. Daarom ben ik voor de minor Dance Industrie een jaar gaan studeren in Tilburg. Ik wilde altijd al iets met festivals doen en houd ook van muziek. Dit paste dus helemaal in mijn straatje en was een perfecte combinatie met mijn opleiding.

Mijn onderzoek en corona

Voor mijn afstudeeronderzoek kon ik terecht bij het festival Mysteryland van ID&T, een van de grootste organisatoren als het op festivals aankomt. De onderzoeksvraag was corona gerelateerd, aangezien het festival al twee jaar lang geannuleerd was. Mysteryland had daardoor twee jaar lang de komst van 'de nieuwe generatie' gemist: jongeren die tijdens corona de leeftijd van 18 jaar hadden bereikt. Aan mij de vraag om uit te zoeken hoe we deze jongeren konden bereiken via social media.

Ik heb onderzoek gedaan naar de wijze waarop we deze generatie konden overtuigen tot het vertonen van betrokkenheid met het festival Mysteryland op het platform Instagram. Door twee enquêtes in te zetten, een voor de groep die ons als volgde en een voor de groep die ons nog niet volgde, ben ik erachter gekomen wat voor content we het beste konden plaatsen. Op basis daarvan heb ik daarna een engagement strategie en contentplanning gemaakt voor Mysteryland om de aankoop van tickets voor Mysteryland 2022 te stimuleren onder de doelgroep.

De obstakels

Tijdens het schrijven van mijn scriptie heb ik een paar obstakels gehad. Ik vond het begin heel lastig, omdat je een basis moest creëren. Ik merkte dat ik constant aan het herschrijven was en dat dat ontzettend veel tijd kostte. Aangezien ik ook heel erg enthousiast was over het onderwerp werd het een brij van woorden.

Na het inleveren van mijn eerste versie kreeg ik feedback waarin stond dat de studiebegeleider niet helemaal wist waar ik naartoe ging met mijn verhaal. Op dat moment had ik nog maar een paar weken om het in te leveren, dus dat leverde flink wat stress op. Als je er eenmaal lekker in zit en goed aan het schrijven bent, gaat het echter als een trein. Het scheelde wel dat ik mijn onderzoek ook echt leuk vond en er veel over kwijt wilde. Hoewel ik superblij ben dat ik een 10 gehaald heb, zou ik het niet aanraden om daarnaar te streven. Het kost echt veel tijd en energie. Achteraf denk ik wel eens; het had best een tandje minder gemogen.

De toekomst

Na mijn afstudeeronderzoek wilde ik graag bij ID&T blijven werken. Het is zo’n grote organisatie en past helemaal bij wat ik precies wil doen. Nadat ik mijn scriptie voor zowel Hogeschool Leiden als ID&T events had gepresenteerd en in het bijzijn van mijn stagebegeleidster een 10 haalde, mocht ik op gesprek komen. ID&T Events was onder de indruk van deze prestatie en inmiddels werk ik dus als marketing assistent voor Mysteryland. Het harde werken voor mijn scriptie heeft me dus, naast een mooi cijfer, ook een leuke baan opgeleverd!

Doe echt iets wat je leuk vindt, in plaats van voor de makkelijke optie te kiezen. Als je je onderzoek zelf ook interessant vindt, gaat het schrijven van je scriptie een stuk makkelijker!

Gouden tip van Tamara

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2022 en de opleiding: