Daphne den Hartog

"Ik hoop hier later nog iets over te lezen en dan te denken; daar heb ik aan bijgedragen''

Daphne (21) koos tijdens haar studie B&M voor de minor Immunologie en borduurde hier op voort tijdens haar afstudeerstage. Ze onderzocht patiëntgegevens van een klinische trial voor longkankerpatiënten en hield er zelfs een baan aan over.

Daphne den Hartog

Als kind wilde ik altijd dierenarts worden, maar toen ik tot het besef kwam dat je dan ook moet opereren, wilde ik eigenlijk niet meer. Mijn moeder dacht op een dag hardop na en zei dat zij mij eigenlijk wel in een witte jas op het lab zag werken. Biologie was mijn favoriete vak op school, dus het was niet gek bedacht. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen. Ik verdiepte me in mogelijke opleidingen, bezocht hogescholen en kwam zo bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (B&M).

Klinische trial

In je laatste studiejaar loop je 9 maanden lang, 40 uur per week stage. Je bent er dus lang en veel, dus zorg ervoor dat je iets kiest dat je echt leuk vindt. Zelf had ik in het derde jaar de minor Immunologie gevolgd. Ik vond dat heel leuk en wist dat ik daar iets mee wilde doen. Immunologie in combinatie met kanker vond ik erg interessant; het is een mooie gedachte dat je eigen lichaam een tumor aan kan vallen. Zodoende ben ik terecht gekomen bij het Amsterdam UMC, locatie VUMC bij het Cancer Center Amsterdam op de afdeling Medische Oncologie. 

Op mijn stageplek was een klinische trial opgestart waar ik aan mocht meewerken. Het was een trial voor longkankerpatiënten. Deze patiënten werden behandeld met chemoradiotherapie, immuuntherapie en tot slot een operatie. Het was mijn taak om de uit het bloed geïsoleerde immuuncellen te onderzoeken. Werden de juiste cellen actiever of juist minder actief? Werden ze überhaupt actief? Wat doet deze therapie nou eigenlijk met mensen? 

Longkanker is de kanker die de meeste doden veroorzaakt en het percentage mensen dat beter wordt én blijft is heel laag. Als je dat percentage omhoog wilt hebben, moet je dus een betere therapie hebben voor deze patiënten en deze was er nog niet. De combinatie van behandelingen uit deze trial, eigenlijk een soort van ‘full package’, was nieuw en nog niet eerder op deze manier uitgevoerd. 

Voor mijn scriptie heb ik specifiek gekeken naar T-cellen, maar er wordt in zo’n trial natuurlijk naar veel meer gekeken dan dat. In principe is wat ik heb gedaan maar een heel klein onderdeel van een groter geheel.

Vragen en verantwoordelijkheid

Tijdens het schrijven van mijn scriptie heb ik echt heel veel gevraagd. Ik ben iemand die altijd streeft naar het beste en wilde dus ook echt dat het goed was. Je studeert nota bene af met dit product, dus het is natuurlijk belangrijk dat je dat goed doet. Tijdens mijn stage werd ik rustig ingewerkt en werd alles rustig opgebouwd. Het is grappig, want na verloop van tijd werd ik meer losgelaten en moest ik in vergaderingen zelfs presentaties geven over resultaten en bevindingen. Ik heb echt genoten van mijn stage en via daar zelfs een baan gevonden. Het is leuk dat er zo echt iets is uitgekomen.

Op het lab

Tijdens mijn stage zag mijn stagebegeleidster een interne vacature en speelde die aan mij door. Een sollicitatiegesprek kan natuurlijk nooit kwaad, dus besloot ik even te kijken. Het was een goed gesprek en nu werk ik dus bij het Amsterdam UMC op de afdeling Hematologie.

Ik werk hier, net zoals tijdens mijn stage, met patiëntmateriaal, maar dan nu met materiaal van AML-patiënten die behandeld worden met chemotherapie. De cellen die we van de AML-patiënten meten, ook wel restziekte genoemd, kunnen overblijven na behandeling (meestal chemotherapie) waardoor patiënten helaas een terugval kunnen krijgen. Wij meten deze cellen op verschillende tijdspunten om te kijken wat de kans op een relapse is en om te kijken of de behandeling moet worden aangepast. Daarnaast bepalen we de restziekte ook in klinische trials in de hoop dat ook in deze klinische trials een betere behandeling wordt gevonden voor de patiënten. Ik sta dus op het lab. Precies zoals ik wilde.

Zoek iets dat je echt leuk vindt en begin niet te laat. Begin gewoon met het schrijven van je introductie en ga daarna door. Onthoudt dat een beetje stress erbij hoort, maar zorg ervoor dat je er niet te veel last van hebt.

Gouden tip van Daphne

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2022 en de opleiding: