Foto Michelle - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2021 - Sociaal Juridische Dienstverlening

"Ik heb praktische aanbevelingen gedaan richting Slachtofferhulp"

Michelle (27) won de scriptieprijs van Sociaal Juridische Dienstverlening door met een 8,8 af te studeren. Ze onderzocht het recht op herstelrechtvoorzieningen binnen Slachtofferhulp: de organisatie waar ze in haar derde studiejaar ook stage liep.

Foto Michelle - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2021 - Sociaal Juridische Dienstverlening

Ik heb onderzoek gedaan naar het informeren over en verwijzen naar herstelrechtvoorzieningen bij Slachtofferhulp. Een herstelrechtvoorziening is bijvoorbeeld dat een slachtoffer in gesprek kan gaan met de dader. Voor een slachtoffer kan zoiets heel belangrijk zijn. De organisatie wil medewerkers daarom activeren om slachtoffers hier altijd over te informeren, maar dit gebeurt nu nog lang niet altijd.

Ik wil me graag verder specialiseren in verzuim en arbeidsongeschiktheid. Hoe kan een mens geactiveerd worden om weer te gaan werken? Ik kom erachter dat dat mij heel erg interesseert.

Weerstand

Uit mijn onderzoek bleek dat er een zekere weerstand was tegen het verwijzen: men voelt zich er niet altijd fijn bij en vindt het spannend. Medewerkers dachten dat slachtoffers het als vervelend zouden ervaren als je ze vraagt: ‘wil je praten met degene die je dit heeft aangedaan?’. Maar ik denk dat het niet spannend of vervelend hóéft te zijn als je medewerkers de juiste informatie en vaardigheden meegeeft om het goed te doen. Ik heb daarom praktische aanbevelingen gegeven richting Slachtofferhulp. Denk aan het voorlichten van medewerkers en het in gesprek gaan over de weerstand, maar ook aan een uitgewerkte mail maken die naar het slachtoffer gestuurd kan worden.

Ik heb in mijn derde jaar ook al stage gelopen bij Slachtofferhulp. Ik kende de organisatie daarom al. Dat maakte het makkelijker om onderzoek te doen, maar het zoeken naar een onderwerp vond ik eigenlijk lastiger. Ik had juist wat blinde vlekken. Door gesprekken met medestudenten en mijn begeleider, die wees op nieuwe regelgeving over herstelrecht, ben ik uiteindelijk aan deze invalshoek gekomen.

Scriptiedal

Het schrijven van mijn scriptie vond ik lastig. Dat kwam doordat ik geen feedback durfde te vragen en er echt een kunstwerk van probeerde te maken met fancy zinnen. Op een gegeven moment zat ik in een scriptiedal. Ik twijfelde aan alles: wat ben ik eigenlijk aan het doen? Wat is mijn onderwerp? Help?

Dat veranderde toen ik uiteindelijk tóch feedback durfde te vragen en daar naar luisterde. Ik maakte het niet meer moeilijker dan dat het was. Mijn onderzoek was uiteindelijk heel praktisch en overzichtelijk, de theorie sloot goed aan en mijn aanbevelingen waren zo uit te voeren. Mijn tip is dan ook: vraag altijd zoveel mogelijk feedback en wees niet bang om mensen mee te laten lezen. 

Schrijven is een proces dat een stuk sneller gaat als mensen met je meekijken.

Toekomst

Vanaf 1 oktober ga ik aan de slag bij Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Ik begin op de afdeling die aanvragen beoordeelt van mensen die bijvoorbeeld ontslagen zijn. Ik wil me graag verder specialiseren in verzuim en arbeidsongeschiktheid. Hoe kan een mens geactiveerd worden om weer te gaan werken? Ik ben erachter gekomen dat mij dat heel erg interesseert.

Als iets echt niet goed voelt mag je daar best op vertrouwen en een andere keuze maken. Best veel mensen hikken daar tegenop en stellen een keuze uit.

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2021 en de opleiding: