Foto Linn - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2021 - Opleiding Chemie

"Ik vind het gaaf om dingen te maken die belangrijk zijn voor de samenleving"

Linn (21) koos in het tweede jaar voor de richting Organische Chemie en studeerde in 2021 af bij TNO Rijswijk waar zij nieuwe MOFs ontdekte die defensie in de toekomst kan gebruiken. Ze won hiermee de scriptieprijs en mag nu aan de slag bij TNO.

Foto Linn - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2021 - Opleiding Chemie

MOFs

Ik heb onderzoek gedaan naar Metal Organic Frameworks, ook wel MOFs genoemd. MOFs zijn kristallijne en poreuze materialen die gekenmerkt worden door een groot intern oppervlakte. Dat is een hele positieve eigenschap, omdat ze hierdoor zenuwgassen, chemische wapens die bijvoorbeeld door terroristen gebruikt kunnen worden, kunnen absorberen of degraderen. Opnemen of afbreken dus. Het doel van mijn onderzoek was om het aanbod van goed absorberende en degraderende MOFs te vergroten. Het concept is nog best wel nieuw, dus ze zijn natuurlijk nog lang niet allemaal uitgevonden.

Meerdere onderzoeken

Tijdens mijn stage bij TNO heb ik nieuwe MOFs gemaakt en vervolgens getest om te checken of ze inderdaad zenuwgassen konden opnemen of afbreken. Daarna heb ik ook nog combinatieproeven gedaan waarin ik een MOF die zenuwgassen kon opnemen en een MOF die kon afbreken, heb gecombineerd om te checken of ze werkten tegen meerdere zenuwgassen. 

Om een voorbeeld te geven: terroristen vertellen van tevoren natuurlijk niet vertellen welk soort zenuwgas ze gebruiken, maar je wil die gassen wel zo snel mogelijk kunnen afbreken en opnemen. Dat doe je dus met MOFs die álle zenuwgassen kunnen bestrijden. Mijn hypothese was dan ook dat als je twee MOFs zou combineren, dat een effect zou hebben op al die verschillende soorten zenuwgassen. En dat bleek zo te zijn. Bij alle zenuwgassen die ik heb getest, deden mijn MOFs iets.

Het sterke aan mijn scriptie is dat ik daadwerkelijk nieuwe dingen heb ontdekt. Het was een moeilijk onderwerp, maar mijn docenten zeiden dat ik dit tóch begrijpelijk heb beschreven.

Altijd al TNO

Ik wilde heel graag afstuderen bij TNO Rijswijk. Ik had mijn mini-stage vanuit school hier ook al gelopen. Ik vind het gaaf dat ze hier voor defensie werken en dat ze dingen maken en onderzoeken die belangrijk zijn voor de samenleving. Het is gewoon cool dat je iets voor defensie maakt wat kan helpen en wat ze kunnen gebruiken. Toen ik hoorde over MOFs en hoorde dat ik hier onderzoek naar kon doen, werd ik eigenlijk alleen nog maar enthousiaster. Gelukkig heb ik nu ook een baan bij TNO Rijswijk. Ik werk fulltime en ga hier verder met mijn stageonderzoek. Het liefst blijf ik hier zo lang mogelijk, want ik vind het hartstikke leuk. 

Eerlijk gezegd heb ik nooit ergens anders naar gekeken dan een baan bij TNO. Dit is waar ik naartoe wilde.

Altijd al chemie

Ik vond scheikunde altijd al leuk en heb dus altijd al geweten dat ik Chemie wilde studeren. Ik heb naar meerdere opleidingen en scholen gekeken, maar uiteindelijk was Chemie bij Hogeschool Leiden én een goede opleiding én dicht bij mijn huis. In het derde jaar kies je voor een van de twee richtingen: Organisch of Analytisch. Analytische Chemie is veel onderzoek met apparaten en bij Organische Chemie máák je meer dingen. Ik vind het leuk om de hele dag op het lab stofjes bij elkaar te gooien, dus koos ik voor Organische Chemie.

Experimenteren

Tijdens mijn stage bij TNO kon ik gelukkig veel in het lab staan. Ik heb hele dagen MOFs gemaakt, die MOFs gekarakteriseerd en vervolgens getest. In mijn scriptie heb ik opgeschreven hoe je de MOFs maakt. Dat blijft voor altijd hier in het archief. Eigenlijk heb ik dus niet, zoals een traditionele scriptie, iets onderzocht en vervolgens geïmplementeerd, maar heb ik dat tegelijkertijd gedaan. Mijn onderzoek en daarmee scriptie waren experimenteel en dat is natuurlijk bijzonder.  

Onderzoek bij chemie is veel proberen en kan uit veel tegenslagen bestaan. De eerste 5 maanden van mijn stage ontdekte ik namelijk niet iets wat leuke en nieuwe resultaten gaf. Ik had daarom niet verwacht dat ik de laatste maanden toch nog een leuk en bruikbaar resultaat zou vinden. Toen ik uiteindelijk dus toch nog iets vond, was ik natuurlijk heel blij.

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2021 en de opleiding: