Foto Maureen - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2021 - Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

"Onderzoeken is als puzzelen: in combinatie met biologie vind ik dat geweldig"

Maureen (22) studeerde Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek en onderzocht antimicrobiële peptiden: eiwitten die ziekmakende bacteriën in je lichaam doden. Ze focuste op het verpakken van die eiwitten, zodat deze langzaam vrijkomen in je lichaam.

Foto Maureen - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2021 - Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Ik ben van de mavo doorgestroomd naar de havo en zo uiteindelijk bij de opleiding Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek terecht gekomen. Op de mavo wist ik al dat ik het leuk vond om met biologie bezig te zijn. Het was toen een van mijn favoriete vakken. Ik vind vooral de ‘waarom’-vraag heel interessant: waarom zijn bepaalde dingen tot stand gekomen en hoe werken ze? In de biologie zijn dat hele belangrijke vragen. 

Onderzoeken is toch een beetje puzzelen en in combinatie met biologie vind ik dat geweldig. Die combinatie is helemaal perfect voor mij.

Immunologie en infectieziektes

Binnen de opleiding heb ik mij met mijn minor gefocust op immunologie en infectieziektes. Nu doe ik de master Infection and Immunology, dus die kennis die ik al had, kan ik nu goed gebruiken. Verder heb ik tijdens mijn opleiding ook nog gekozen om mee te doen aan het verdiepende traject van het Honoursprogramma. Op deze manier leerde ik al veel verschillende onderzoeksvelden kennen en heb ik goed leren plannen. 

De opleiding is heel divers en dat vond ik juist heel leuk. Als bijvoorbeeld het onderwerp genetica je niet lag, waren er in de volgende periode alweer nieuwe onderwerpen die je wel meer aantrokken. De opleiding biedt je echt de mogelijkheid om uit te vogelen wat je het leukst vindt. Daarnaast zijn er goede en gepassioneerde docenten die zelf ook in het onderzoeksveld hebben gewerkt en krijg je de vrijheid om jezelf te verdiepen, bijvoorbeeld door middel van het Honoursprogramma.

Het leukste aan de opleiding vond ik dat je zelf de keuze had waarin je je wilde specialiseren door het kiezen van minoren.

Bacteriën doden

Mijn afstudeerstage heb ik gelopen bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op de afdeling Infectieziekte. Hier focuste ik mij op antimicrobiële peptiden: eiwitten die bacteriën kunnen doden en dan vooral bacteriën die door antibiotica lastig te doden zijn. Ik heb me voornamelijk gefocust op het verpakken van die eiwitten, zodat deze minder snel worden afgebroken in je lichaam. Je moet het eigenlijk zien als een brief die je gaat versturen. Als die brief door een postduif wordt verstuurd, dan kan de brief nat worden en vergaan. Maar als je de brief verpakt in een autootje (genaamd drug delivery system), dan is de brief veel meer beschermd. Ik heb met behulp van mijn begeleiders zo’n drug delivery system ontworpen en gekeken naar het effect van het eiwit. Kon het nog steeds de bacteriën doden en was het niet schadelijk voor je lichaam?

Honourstraject

Door het Honourstraject was ik op de afdeling Infectieziekte van het LUMC al bezig met kleine projecten. Vanwege de coronacrisis en de anderhalve meter-restricties was het lastig om een stageplek te vinden aangezien er minder mensen op een lab mochten zijn. Gelukkig kreeg ik op deze afdeling toen een stageproject aangewezen en ben ik hier gebleven. Zij kenden mij al twee jaar, dus wisten ook wat ik leuk vond. Ik hou vooral van afwisseling en heb hier tijdens mijn stage dus ook van genoten. Dankzij dit afstudeerproject heb ik namelijk veel verschillende technieken kunnen leren. 

Elk stapje dat je neemt en elke onderzoekje dat je binnen het project doet, moet van bepaalde waarde zijn en in een logische volgorde in je scriptie staan.

Nieuwsgierigheid

Het is het belangrijk dat je nieuwsgierig bent naar allerlei levende dingen om je heen als je deze opleiding wilt doen. Daarnaast is het voor het schrijven van je scriptie belangrijk dat je feedback vraagt en een project kiest dat je echt leuk vindt. Negen maanden aan één project werken is lang, dus kies iets waar jouw interesses bij liggen. Wie weet blijf je daar namelijk wel hangen en krijg je daar een baan aangeboden.

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2021 en de opleiding: