Foto Michael - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2020 - Opleiding tot Verpleegkundige

"Door een video kunnen patiënten thuis nog eens terugkijken wat ze moeten doen"

Michael studeert voor op dit moment een van de meest besproken beroepen: verpleegkundige. Zijn scriptie resulteerde in advies over video-educatie, werd beloond met een 9.1 en bezorgde hem de scriptieprijs van zijn opleiding. Lees zijn verhaal.

Foto Michael - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2020 - Opleiding tot Verpleegkundige

Ik werkte als leerling-verpleegkundige op de verpleegafdeling Orthopedie. Hier geven we prikjes mee aan patiënten die ze thuis voor vier weken moeten gebruiken om trombose te voorkomen. Veel van onze patiënten worden geopereerd, blijven een nachtje slapen en vertrekken in de ochtend weer naar huis. Maar in dat korte tijdsbestek gebeurt er nog meer. Zo krijgen de patiënten ook uitleg over hoe je thuis moet prikken. Op de afdeling merkten wij dat er veel vragen kwamen van mensen die alweer thuis waren, maar niet meer goed wisten wat ze nu moesten doen. Hierdoor ontstond de vraag hoe we dit konden oplossen en de patiënten beter konden helpen. De uitkomst: video-educatie. 

Door de video-educatie ben je bezig om de informatie op meerdere manieren aan te bieden. Het naslagwerk voor patiënten is met een filmpje beter dan met een folder waar termen instaan die patiënten soms moeilijk te begrijpen vinden.

Michael

Het opnemen van een filmpje met uitleg is een goede aanvulling op de huidige manier van werken. De patiënten kunnen het filmpje thuis kijken voordat ze geopereerd worden, op de afdeling samen met een verpleegkundige en als ze thuis zijn nog een keer. Als er dan nog vragen zijn kunnen ze de afdeling natuurlijk bellen. 

Eigenlijk is het zo klein, zo'n klein onderwerp, maar daarbinnen zo goed te gebruiken. Het maakt een groot verschil.

Michael

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2020 en de opleiding: