Foto Desirée- Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2020 - Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

"Dankzij mijn onderzoek kan ik gamegedrag van kinderen met autisme beter uitleggen"

Vanaf het begin van haar stage, merkte Desirée dat er iets miste wat betreft naslagwerk en methodieken. Zij ontwikkelde tijdens haar onderzoek een matrix voor Jeugd en Gezinsteam en werd beloond met de scriptieprijs en een 9. Lees haar verhaal.

Foto Desirée- Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2020 - Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Tegen het einde van mijn stage besloot ik onderzoek te doen naar de methodieken rondom gamegedrag van kinderen met autisme. De matrix die ik uiteindelijk heb ontwikkeld kan worden ingezet bij een gesprek met ouders over het gamegedrag van hun kind met autisme. 

Gelukkig had ik een goed voorbeeld van methodiek die er al was. Ik heb tijdens mijn onderzoek ook met degene die dat heeft ontwikkeld kunnen overleggen. Dat hielp heel erg.

Desirée

In de matrix wordt zichtbaar wanneer er nu sprake is van gezond gamegedrag, problematisch gamegedrag en verslavingskenmerken. Het zorgt voor duidelijkheid bij de hulpverlener en maakt inzichtelijk voor de hulpverlener wanneer hij iets moet doen, wat hij kan doen en wanneer hij zich echt zorgen moet maken. 

Ik denk dat deze matrix heel breed inzetbaar is. Ik heb namelijk ook onderzocht of het bij andere doelgroepen bruikbaar is. Er zullen natuurlijk een aantal dingen aangepast moeten worden, omdat het nu specifiek gaat over kinderen met autisme. Maar ik denk wel dat dit ook kan helpen bij kinderen met bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking of ADHD. 

Er zijn ouders die mij vragen stellen over het gamegedrag van hun kind met autisme. Dankzij dit onderzoek kan ik dit gedrag beter uitleggen. Ik denk dat het schrijven van de scriptie ervoor heeft gezorgd dat ik nu een betere hulpverlener ben, omdat ik de cliënt beter snap.

Desirée

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2020 en de opleiding: