Foto Mariëlle - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2020 - Master Advanced Nursing Practice

"Op basis van dossieronderzoek kon ik aanbevelen om meteen de eenmalige antibioticakuur te geven"

Mariëlle heeft onderzoek gedaan naar de functionaliteit van twee antibiotica voor urineweginfecties bij ouderen in het verpleeghuis. Benieuwd naar de uitkomst van haar onderzoek? Lees haar verhaal.

Foto Mariëlle - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2020 - Master Advanced Nursing Practice

Ik heb gekeken naar de functionaliteit van twee antibiotica voor urineweginfecties bij ouderen in het verpleeghuis. Binnen een verpleeghuis komen heel vaak urineweginfecties voor en daar wordt antibiotica voor voorgeschreven. De richtlijn van de beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde geeft aan dat je eerst het antibioticum nitrofurantoïne moet geven; een kuur van meer dagen. Daarna kun je eventueel nog het antibioticum fosfomycine geven; een eenmalige dosering die zeker bij ouderen makkelijker te geven is dan een langere kuur.

Het idee bij ons in het verpleeghuis was dat meer kuren beter werken dan een eenmalige kuur. Dan is het toch eigenlijk best bijzonder dat er uitkomt dat het wel evengoed werkt en dat aan de eenmalige kuur wel meer voordelen zitten.

Mariëlle

Bij ons bestond de indruk dat als je die eenmalige kuur geeft, de cliënt dan sneller weer een nieuwe kuur nodig had. Dat was eigenlijk de aanleiding voor mijn onderzoek. Mijn onderzoek was op basis van dossieronderzoek. Hieruit kwam naar voren dat allebei de antibioticakuren even goed werken. Als je dan kijkt naar wat makkelijker te geven is, is de aanbeveling om meteen die eenmalige kuur te geven. Dat scheelt al een heleboel voor de cliënten.

Toen mijn scriptie eenmaal af was, was ik toch best trots op het stuk dat ik heb neergelegd. En als je daar dan ook nog een prijs voor krijgt, dat is natuurlijk helemaal geweldig.

Mariëlle

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2020 en de opleiding: