Foto Bas, Frank, Richard en Jelmer - Hogeschool Leiden Prijs winnaars 2020 - Opleiding tot Fysiotherapeut

"Door duidelijke afspraken hebben we elkaars kwaliteiten optimaal benut"

Wat is er nodig om de communicatie tussen verschillende zorgprofessionals in het professionele jeugdvoetbal te optimaliseren? Een actueel vraagstuk dat vier studenten Fysiotherapie onderzochten. Het leverde hen de scriptieprijs op. Lees hun verhaal.

Foto Bas, Frank, Richard en Jelmer - Hogeschool Leiden Prijs winnaars 2020 - Opleiding tot Fysiotherapeut

Jelmer: Bij ADO Den Haag ontstond de vraag wat er moest gebeuren om het communicatieproces tussen de professionals te optimaliseren, wat de mogelijkheden waren en of dat wetenschappelijk kon worden aangetoond. Bij topsport, en in dit geval het professionele jeugdvoetbal, werken meerdere zorgprofessionals: een medicus, paramedicus, bewegingswetenschapper een inspanningsfysioloog et cetera. Er zijn zoveel verschillende mensen die invloed hebben op het medische proces van een speler. Het leek ons ook echt interessant om ons daarin te verdiepen. 

Dat er steeds meer zorgprofessionals rondom patiënten komen te staan als het een complexe situatie is, is echt iets van de laatste jaren. Hierdoor wordt de communicatie steeds belangrijker. Dat maakt dit dus een heel actueel thema.

Frank

Frank: vanuit de opdrachtgever bleek al snel dat er geen vaste communicatiemomenten zijn, waardoor spelers soms niet weten hoe lang ze mogen spelen of wat er precies aan de hand is. Hierdoor ontstaan er meer en ernstigere blessures.

Jelmer: Er zijn van tevoren duidelijke afspraken gemaakt. Het klinkt simpel en vanzelfsprekend, maar omdat wij allemaal goed wisten waar we aan toe waren en wat ieders kwaliteiten waren, hebben wij een meer dan goed product neergezet. We hebben iedereens kwaliteiten optimaal benut.

Jelmer

Bas: Uiteindelijk hebben wij 9 verschillende jeugdopleidingen van verschillende clubs gesproken. In onze scriptie staan punten die aangeven wat er nodig is voor een goede communicatie en wat de club moet doen om dit ook echt op te pakken. In het onderzoek werd duidelijk dat er gewoon veel behoefte is aan structuur. 

Wij hebben onze scriptie wetenschappelijk geschreven. Dit merk je vooral door bepaald woordgebruik, maar ook aan een overzichtelijke lay-out. Ik denk dat het totaalplaatje gewoon goed gelukt is.

Bas

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2020 en de opleiding: