Marleen van der Kleijn | alumnus Master Jeugdzorg

"De Master Jeugdzorg hielp mij het beste in mezelf naar boven te halen"

Marleen van der Kleijn voltooide in 2019 de Master Jeugdzorg bij Hogeschool Leiden. Ze werkt reeds 12 jaar bij Enver, een stichting die jeugd- en opvoedhulp biedt. Momenteel vervult ze daar de functie van projectmanager in de regio Midden-Holland.

Marleen van der Kleijn | alumnus Master Jeugdzorg

"Toen ik in havo 3 zat, wist ik al dat ik later in de jeugdzorg wilde werken. Ik ben van nature nieuwsgierig en heb altijd interesse gehad in wat mensen meemaken. Het werken met kinderen en ouders leek mij uitdagend. In 2006 behaalde ik mijn bachelor Social Work bij Hogeschool Utrecht. Daarna heb ik twee jaar bij Jeugdbescherming West gewerkt en sinds 2008 werk ik bij Enver, een organisatie die jeugd- en opvoedhulp biedt. Ik ben leergierig en heb gedurende mijn loopbaan diverse opleidingen en cursussen gevolgd. Op een gegeven moment merkte ik dat ik toe was aan een volgende stap. In 2017 startte ik met de Master Jeugdzorg bij Hogeschool Leiden."

Terug in de schoolbanken

"De Master Jeugdzorg had ik al langer in het vizier. Ik zat goed in mijn werk als ambulant hulpverlener bij Enver en was op zoek naar verdieping. Ik heb gekozen voor de Master Jeugdzorg omdat deze opleiding wat mij betreft het hele pakket omvat: inhoudelijke kennis, innovatie, beleid, ethiek en persoonlijke ontwikkeling."

"Ik ben steeds uitgedaagd om breder te kijken en uit te zoomen waardoor ik de rol van ‘leading professional’ kon aannemen."

"Tijdens de opleiding word je gestimuleerd om een kritische blik op het jeugdzorglandschap te ontwikkelen. Je leert om te kijken naar de verschillende belangen en je positie als professional. In elke leerlijn binnen de opleiding komt dat terug: welke perspectieven zijn er, welke belangen spelen mee en hoe verhoud je je daar als hulpverlener toe? Ik ben steeds uitgedaagd om breder te kijken en uit te zoomen waardoor ik de rol van ‘leading professional’ kon aannemen. Er werken goede docenten bij de Master, waardoor ik elke maandag vol enthousiasme en met nieuwe kennis naar huis ging. Heerlijk vond ik dat, om weer in de schoolbanken te zitten!

Daarnaast vond ik het inspirerend om omringd te zijn met mensen die allemaal een volgende stap in hun loopbaan wilden zetten. Er was veel ruimte om met studiegenoten vraagstukken uit de praktijk te behandelen. Door de diversiteit aan functies en werkplekken van medestudenten ontstond kennisoverdracht, verbinding en verdieping. De ervaringen van anderen zijn ontzettend waardevol om mee te krijgen."

Kwaliteiten benutten

"Door het volgen van deze opleiding ben ik een betere hulpverlener geworden. Ik kan mijn handelen beter onderbouwen en wetenschappelijke kennis toevoegen aan mijn ervaring uit de praktijk. Tijdens de studie heb ik stilgestaan bij mijn sterke en minder sterke kanten, en daarom weet ik nu beter welke werkzaamheden in de jeugdzorg echt bij mij passen. Gedurende de twee jaar van de opleiding zijn er verschillende momenten ingebouwd waarop je stil mag staan bij je ontwikkeling en kwaliteiten, én hoe je deze nog beter in kunt zetten."

"Door het volgen van deze opleiding ben ik een betere hulpverlener geworden."

"Na het afronden van de Master Jeugdzorg ben ik, naast mijn werkzaamheden als ambulant hulpverlener, aan de slag gegaan als beleidsmedewerker. Recent ben ik gestart als projectmanager bij Enver en coördineer ik diverse projecten rondom het voorkomen van uithuisplaatsingen, verblijf en jeugdhulp op school. Ik hoop dat ik in de toekomst nog meer kan bijdragen aan een betere samenwerking tussen jeugdzorg, onderwijs en ggz. Mijn nieuwe rol als projectmanager past goed bij die ambitie. Mijn visie is dat er binnen de jeugdhulpverlening nog teveel op eilandjes gewerkt wordt terwijl we elkaar zo goed zouden kunnen versterken. Elkaars kwaliteiten en vakmanschap beter benutten, daar blijf ik mij voor inzetten."

Een sterke keuze

"Wat ik mee zou willen geven als je de Master Jeugdzorg overweegt? Eigenlijk raad ik iedereen deze opleiding aan! Als je inhoudelijke verdieping zoekt en graag wil leren van anderen in het werkveld, dan is deze opleiding een sterke keuze. Door het werken met actuele thema’s in de jeugdzorg, kun je direct bijdragen aan verandering binnen je eigen organisatie."

"Van deze opleiding krijg je vooral veel energie. Eigenlijk raad ik iedereen deze opleiding aan!"

"Het is een flinke tijdsinvestering naast je baan, vooral rondom toetsperiodes, maar van deze opleiding krijg je vooral veel energie. De opleiding heeft mij in ieder geval geholpen het beste in mezelf naar boven te halen. Kortom, als je een goede ‘drive’ hebt om door te leren, ga ervoor."

Personalia

Naam: Marleen van der Kleijn
Opleiding: Master Jeugdzorg (2019)
Werk: Projectmanager bij Enver

Bekijk het overzicht Alumnus in de schijnwerper