Hogeschool Leiden

Aanmelden onderzoek ‘Van partnerschap naar ouderschap’

Verwachten jij en je partner een baby? Hogeschool Leiden is op zoek naar stellen die vragen willen beantwoorden over het (aanstaande) ouderschap.

Van partnerschap naar ouderschap

Over de praktische zaken rondom de zwangerschap en de bevalling is veel informatie te vinden, maar er wordt nog weinig aandacht besteed aan wat het voor mensen zelf betekent om vader of moeder te worden. Om meer te weten te komen over de ervaringen van (aanstaande) ouders vóór en na de geboorte van hun kind is Hogeschool Leiden een onderzoek gestart naar de overgang van partnerschap naar ouderschap.

Uit eerder onderzoek is tot nu toe het volgende gebleken:

 • Meer dan de helft van de ouders geeft aan dat het ouderschap hun partnerrelatie heeft veranderd.
 • Bij de geboorte van een eerste kind worden partners ook opvoeders, en daar zijn ouders niet altijd op voorbereid.
 • Bij de geboorte van een tweede kind worstelen ouders met het plannen en organiseren op de ouderlijke werkvloer.
 • 9 op de 10 ouders geeft aan dat ze meer tijd voor hun partner willen hebben.

Het kan prettig zijn om het samen met je partner over jullie (aanstaande) ouderschap te hebben. Wat verwachten jullie van het ouderschap? Hoe is het om vader of moeder te zijn? En wat verandert er in jullie relatie?

Wat kunnen jullie verwachten van het onderzoek?

Je partner en jij ontvangen drie keer een e-mail met een link naar een online vragenlijst: tijdens de zwangerschap, als jullie kind zes maanden oud is en als jullie kind twaalf maanden oud is. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 20 minuten. De vragen gaan onder andere over jullie verwachtingen van het aanstaande ouderschap en jullie beleving van de relatie met je partner. Het invullen van de vragen kan tot interessante en leuke gesprekken bij jullie thuis leiden! 

Waarom meedoen?

 • De gegevens die met dit onderzoek verzameld worden leveren waardevolle informatie op over wat het voor aanstaande ouders betekent om een kind te krijgen en wat zij in de eerste periode van het ouderschap nodig hebben. Hiermee kunnen professionals die werken met (aanstaande) ouders nog beter inspelen op de behoeftes van toekomstige ouders en jonge gezinnen.
 • Onder alle deelnemende stellen worden drie Prénatal waardebonnen van €20 en drie exemplaren van het boek Ouderschap is Jongleren verloot. 
 • Na het invullen van elke vragenlijst kan je een samenvatting van je persoonlijke onderzoeksresultaten ontvangen. Op die manier kan je bijvoorbeeld je antwoorden vergelijken met die van je partner, of met jouw antwoorden van een (half) jaar daarvoor. 
 • Als je wilt, kan je daarnaast op de hoogte gehouden worden via de nieuwsbrief, met daarin informatie over bijvoorbeeld de ontwikkeling van kinderen, ouderschap en hechting.

Wie kunnen er meedoen?

Het is belangrijk dat beide partners meedoen aan het onderzoek. Jullie kunnen meedoen aan het onderzoek als jullie:

 • binnenkort een kindje verwachten (week 18 tot 30 van de zwangerschap). Het maakt niet uit of het jullie eerste of een volgend kindje is
 • een relatie hebben met elkaar;
 • allebei ouder zijn dan 18 jaar;
 • voldoende de Nederlandse taal beheersen.

Voldoen jullie aan de bovengenoemde punten en willen jullie de vragenlijsten invullen? Via deze link kun je direct meedoen aan het onderzoek (de pagina opent in een nieuw venster).

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met de onderzoekers van het lectoraat via ouderteam@hsleiden.nl.