Hogeschool Leiden

Levensvaardigheden van ouders

Levensvaardigheden beïnvloeden ouderschap positief

We weten dat het ouders helpt als zij verschillende levensvaardigheden in huis hebben die hen helpen in hun ouderschap. Vaardigheden als het omgaan met emoties, stress, conflicten en inlevingsvermogen. Al deze levensvaardigheden zorgen ervoor dat ouders zich goed voelen in hun ouderschap. Ook hebben deze levensvaardigheden een positieve invloed op de ontwikkeling en het welzijn van kinderen.

Levensvaardigheden steeds belangrijker

Door de veranderingen in de jeugdzorg, wordt het belangrijker om bij te dragen aan de eigen kracht van ouders. Dit vraagt van professionals een andere manier van werken. Hoe kom je erachter wat de krachten en kwetsbaarheden van ouders zijn? Om dit in kaart te brengen, heeft het lectoraat een vragenlijst en een gesprekstool ontwikkeld. Ook worden workshops aangeboden om deze hulpmiddelen te gebruiken.

Aanbod voor professionals

Levensvaardighedenlijst voor Ouders (LvO)

Het lectoraat heeft een vragenlijst ontwikkeld voor professionals en ouders om te inventariseren wat krachten en kwetsbaarheden van ouders zijn. Deze lijst kan gebruikt worden als signalerings- of evaluatie-instrument of om te interveniëren. Het kan professionals helpen om snel en concrete ondersteuning te bieden aan ouders, daar waar dit nodig is.

De digitale handleiding bevat de theoretische onderbouwing van de Levensvaardighedenlijst, uitleg over de verschillende levensvaardigheden en het belang van elke vaardigheid voor ouders en kinderen. Daarnaast is de Levensvaardighedenlijst voor Ouders (LvO) en het scoringsformulier toegevoegd en wordt beschreven hoe de lijst in gesprek met een ouder kan worden gebruikt. De schalen van de vragenlijst zijn: kritisch denken, creatief denken, zelfbewustzijn, empathie, zelfvertrouwen, maatschappelijke verantwoordelijkheid, interpersoonlijke relatievaardigheden en communiceren, besluitvorming en probleemoplossend vermogen en omgaan met emoties en stress.

Levensvaardigheden Gesprekstool 

Het lectoraat heeft een gesprekstool ontwikkeld om samen met ouders te inventariseren wat krachten en kwetsbaarheden zijn. De tool kan gebruikt worden in een gesprek. Het bestaat uit 15 kaartjes met hierop verschillende levensvaardigheden en een speelbord met vakjes waar zij deze kaartjes kunnen neerleggen. De tool geeft inzicht voor ouders en kan hen helpen om met moeilijke situaties om te kunnen gaan.

Levensvaardighedenworkshop

Om de vragenlijst of de gesprekstool op een oudergerichte manier te kunnen gebruiken, biedt het lectoraat een workshop aan. Door deze oudergerichte aanpak voelen ouders zich meer gesteund en kan aangesloten worden bij de belevingswereld van ouders. Hierdoor is er meer wederzijds begrip en staan ouders meer open voor ondersteuning.
Tijdens de workshop oefent u in het stellen van concrete verdiepende vragen waarmee u kunt aansluiten bij de belevingswereld van ouders. U oefent om op een oudervriendelijke manier de levensvaardigheden van ouders boven tafel te krijgen. Op dit manier weet u, welke vaardigheden eventueel versterkt kunnen worden.