Hogeschool Leiden

Terugblikken op vier jaar ouderschap

10 juli 2018 - Koppels die meedoen met Leuker voor Later kunnen nu ook kiezen voor een duo-interview. Ook mogen partners aanschuiven die tot nu toe niet mee hebben gedaan.

Vaders en moeders horen zo van elkaar hoe zij het ouderschap beleven. Dat levert volgens interviewster Aylin Yildiz, onderzoeker bij het lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding, mooie gesprekken op. Ouders gaan elkaar bevragen. Haar rol als interviewer is dan alleen nog om het gesprek in goede banen te leiden. Hoewel Aylin aan het begin van het gesprek benadrukt dat zij daar niet zit als hulpverlener, ervaren sommige ouders het gesprek bijna als een therapiesessie. Ervaringen delen, terugkijken op de afgelopen vier jaar, elkaar complimenten geven: genoeg gespreksstof.

Een keer per jaar stil staan bij het ouderschap

Ook voor ouders die zonder partner meedoen aan ons onderzoek, biedt het vierjaargesprek veel mogelijkheden. Het gesprek kan eyeopeners bieden, of helpt om ervaringen te benoemen. Zo gaf een vader aan dat hij het prettig vindt om op deze manier in elk geval één keer per jaar stil te mogen staan bij het ouderschap. Wat gaat goed en wat gaat minder goed? Op welke manier heb ik mij als ouder ontwikkeld? In het vierjaargesprek gaat het natuurlijk verder ook over het feit dat het kind nu naar school gaat en hoe je dit als ouder ervaart. Maar verder vertelt het lectoraat er natuurlijk niet teveel over: Aylin of één van de andere onderzoekers komt graag nog bij jou thuis!