Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Lectoraat lanceert Levensvaardighedenlijst voor Ouders (LvO)

Door de invoering van de nieuwe jeugdwet wordt het voor professionals belangrijker om bij te dragen aan de eigen kracht van ouders.

Levensvaardigheden zijn hiervoor belangrijk. Voor ouders zelf, en voor de ontwikkeling en het welzijn van hun kinderen. Maar hoe kom je erachter wat de krachten en kwetsbaarheden van ouders zijn? Om dat in kaart te brengen, is het lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding vorig jaar gestart met het ontwikkelen van de Levensvaardighedenlijst voor Ouders (LvO). De LvO bevat vragen over de individuele vaardigheden van ouders, zoals het omgaan met emoties, adviezen en conflicten en het aangaan en onderhouden van relaties. Professionals kunnen de LvO gebruiken als instrument om interventies op maat aan te bieden zodat ouders in hun ouderschap ondersteund en versterkt worden.

Onderzoeksresultaten

Op 16 oktober 2015 hebben Carolien Gravesteijn en Daphne Petterson de onderzoeksresultaten en conclusies over de vragenlijst tijdens een congres (ICEEPSY) in Istanbul gepresenteerd. Het artikel wordt februari 2016 in het peer reviewed tijdschrift Elsevier gepubliceerd. Het artikel heet: Strengthening of parenthood: Developing a life skills questionnaire for parents (LSQ-P).