Hogeschool Leiden

Wat moeten ouders met hun lanterfantende studerende kind?

TROUW 13 juni 2018 - Wat moet je als ouder met jouw lanterfantende, jongvolwassen kind? Lector Carolien Gravesteijn in dagblad Trouw aan het woord over het belang van betrokkenheid van ouders in de studententijd.

Mijn zoon is 18 en studeert al, maar is daar duidelijk nog niet helemaal aan toe", schrijft een moeder. De student woont nog thuis. Als hij niet naar school moet, dan gaat hij niet. "Dan ligt hij liever op zijn bed naar YouTube te kijken." Op zijn opleiding krijgt 40 procent van de eerstejaars het (bindende) studieadvies om te vertrekken en dat hangt deze jongen nu ook boven het hoofd. Daarom heeft hij volgens zijn moeder nu 'diepe spijt' van het vele lanterfanten. Als hij weg moet, wil hij dezelfde studie gaan doen in een andere stad. "Hij vindt het echt leuk."

Als hij hard werkt, is het misschien nog mogelijk om genoeg punten te halen, zegt zijn moeder. "Maar dan moeten wij wel helpen om een hele lading scripties af te ronden. Is het een goed idee als we bijspringen? Of is het beter als hij vanwege zijn eigen luilakkerij van school wordt gestuurd?"

Ook kinderen die volgens de wet al volwassen zijn, hebben nog begeleiding van hun ouders nodig, zegt Carolien Gravesteijn, lector ouderschap en ouderbegeleiding aan Hogeschool Leiden. Ouders van nu wordt regelmatig verweten dat ze te beschermend zijn, dat ze de zelfstandigheid van hun kinderen temperen, maar volgens Gravesteijn is het heel logisch dat ze niet willen dat hun kind struikelt.