Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Calvin over de opleiding Vaktherapie

Calvin studeerde af aan de opleiding Vaktherapie in de richting Spraak- en Dramatherapie. Hierna vervolgde hij zijn weg niet als spraak- dramatherapeut, maar ging hij aan de slag als leraarondersteuner. Nu vertelt hij over wat de studie hem bracht.

Mijn werk als onderwijzer op het Flexcollege

"Alle leerlingen die uitvallen in een netwerk van zestig scholen hebben de mogelijkheid om naar het Flexcollege toe te gaan. Wij proberen hen een doorstart te laten maken, terug naar het voorgezet onderwijs of ze op wat voor manier dan ook in dat voortgezet onderwijs te betrekken. Dat doen we voornamelijk bij leerlingen die om wat voor reden dan ook thuiszitten. Ze hebben vaak een rugzakje, serieuze problematiek en hier proberen we hen dan ook bij te ondersteunen."

De hippieleraar op school

"Op de achtergrond is mijn opleiding heel erg aanwezig in mijn manier van lesgeven. Dat zie ik terug in hoe ik met deze leerlingen werk, hoe ik ze probeer te boeien, hoe ik een verhaal vertel, en hoe ik gek durf te doen in de klas. Ik voel me vrij en kan duidelijk en goed spreken. Dat heb ik tijdens de opleiding Vaktherapie geleerd. Al die dingen helpen mij in mijn zoektocht en ontwikkeling naar docentschap en in de klassieke kennisoverdracht. Ik ben een beetje de hippieleraar hier op school, maar dat helpt me wel."

Calvin
De manier waarop wij drama verwerken in therapie is bedoeld om een proces in jezelf of bij een cliënt te leren kennen. Je doet observaties terwijl je kunstzinnige speloefeningen aanbiedt die ook gaan over hoe jij je beweegt als persoon.

Werken met verhalen en sprookjes

"Ik werk heel graag met verhalen en sprookjes als middel. In het tweede jaar van de opleiding leer je bijvoorbeeld therapie geven aan medestudenten. Je leert dan hoe je een sessie opbouwt en wat voor thema’s naar boven kunnen komen. De manier waarop wij drama verwerken in therapie is bedoeld om een proces in jezelf te herkennen of bij een cliënt te leren kennen. Je maakt observaties binnen een kunstzinnig medium die over spel gaan of over hoe jij je beweegt als persoon. 

Een praktisch voorbeeld is een therapie die ik moest geven aan een klasgenoot. Ik begon met een sprookje, Roodkapje. In de vierde regel van Roodkapje staat: “Roodkapje, ga niet van het pad af.” Bij mijn klasgenoot kwamen toen herinneringen boven van toen zij worstelde met de strenggelovigheid van haar ouders. Hierdoor kon ze namelijk nooit haar eigen weg inslaan. Dat knalde er hard in. Dat soort dingen kunnen naar boven komen, omdat je heel erg thematisch, symbolisch en metaforisch te werk gaat in het medium." 

Calvin
Je kunt echt alle kanten op met deze opleiding. Je krijgt namelijk een uitgebreide basis in pedagogisch werken, kunstzinnig werken, therapeutisch werken en met de juiste minor zelfs coachen en trainen. Ik durf hardop te zeggen dat als je buiten de kaders durft te kijken, je met deze opleiding bij heel veel verschillende plekken kunt aankloppen.

Dankbaar voor deze opleiding

"Je kunt echt alle kanten op met deze opleiding. Ik ben ervan overtuigd dat je niet per se een vaktherapeut hoeft te worden na deze studie. Ik heb echt wel de mogelijkheid om een hele degelijke vaktherapeut te worden, alleen heb ik daar nu nog niet voor gekozen. Er zijn namelijk nog heel veel andere mogelijkheden richting onderwijzen of werken aan genezing."

Een sterke basis

"Deze opleiding heeft mij in mijn persoonlijke ontwikkeling en groei een hele sterke fundering gegeven. Het daagt je uit op zowel emotioneel als rationeel en zelfs op fysiologisch vlak. Het doet echt iets met je. Je voelt dingen in je lijf, bepaalde weerstanden bijvoorbeeld en daar moet je voor open staan. Ik zie de opleiding als volgt; je leert je eigen lichtknop in je grot te vinden, zodat je ook aan andere mensen kunt uitleggen hoe ze die moeten vinden. De opleiding kan confronterend zijn, je gaat immers met jezelf aan het werk om anderen te helpen. Daar is moed en authenticiteit voor nodig. Een hele klim soms, maar wel eentje die het waard is."

Interessant?

Bekijk de opleiding Vaktherapie bij Hogeschool Leiden