Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Noortje over de opleiding Sociaal Werk

Noortje Kuipers is Generalistisch Sociaal Werker bij Incluzio, een zorg- en welzijnsorganisatie, waar ze mensen handvatten biedt om zelfredzaam te worden of blijven. Ze studeerde in 2021 af aan de opleiding Sociaal Werk.

Foto van Noortje, alumna van de opleiding Sociaal Werk

"Sociaal Werk kwam bij toeval op mijn pad. Mijn toenmalige huisgenoot had de opleiding (toen nog Sociaalpedagogische Hulpverlening) afgerond en sprak er enorm enthousiast over. Door haar enthousiasme ben ik me gaan verdiepen."

Mezelf beter leren kennen

"Deze studie is zo sterk omdat er veel tijd wordt gestoken in het ontwikkelen van jezelf. Er is steeds aandacht voor het individu en je hebt heel persoonlijk contact met docenten. Als ik bijvoorbeeld een docent mailde dat iets niet zo goed ging, was er ruimte om het daarover te hebben. Ik raakte zo steeds meer betrokken bij mijn studie, want door mijn studie leerde ik mezelf beter kennen."

Noortje Kuipers
Ik pak er nog steeds weleens studieboeken bij.

"Ik wil graag begrijpen waarom ik iets doe, omdat ik er dan bewust voor kan kiezen. In het begin verzette ik me soms als ik niet snapte waarom ik een bepaald vak moest leren. De eerste twee jaar zijn, naast de kleine stages en vrijwilligerswerk, soms best theoretisch. Dan is het nog moeilijk om te zien waar de theorie van pas gaat komen in de praktijk. Gelukkig namen sommige docenten dan de tijd om je dat uit te leggen.

En zodra ik op stage ging, klikte de aangeleerde theorie met de praktijk: ik merkte dat ik wat had aan mijn studie. Nu pak ik er nog steeds weleens schoolboeken bij. De aangeleerde theorieën en methoden heb ik nu in mijn gereedschapskist als sociaal werker."

Stagetijd

"Die eerste stage was tien maanden lang fulltime, dat was écht even wennen. Maar ik kwam er al snel achter dat ik het hartstikke naar mijn zin had. Sowieso vond ik die laatste jaren van mijn studie het leukste.

Mijn derdejaarsstage was al gelijk bij Incluzio. Dat ik hier terecht kwam was grotendeels toeval. Ik vond bijna alles interessant, wat het zoeken naar een stage juist lastig maakt. Ik vond het vervelend om dingen uit te sluiten. Maar in dit werk zit van alles wel een beetje, dat sprak me gelijk aan. Door alles te ervaren heb ik ook beter geleerd wat ik wel en niet wil.

Ik werk bijvoorbeeld graag met ouderen, daar voel ik me goed bij. Ik werk liever nog niet met huiselijk geweld. Ik voel me daar nog niet voor uitgerust, en waarom zou ik dingen doen waar ik me niet comfortabel bij voel?"

Mijn werk

"Na mijn stage bleef ik hangen voor vakantiewerk, sinds afgelopen mei mocht ik aan de slag als vervanger in zwangerschapsverlof en aankomend jaar blijf ik er werken als bijbaan tijdens mijn vervolgstudie: een pre-master Psychologie. Het blijkt wel dat het werk is dat goed bij me past. Incluzio is voor bewoners van Leiderdorp vaak het beginpunt van verschillende soorten zorg. Wanneer wij de expertise niet bezitten raden wij aan hulp te zoeken in bijvoorbeeld de GGZ. Mensen kunnen letterlijk bij ons binnenlopen, ze komen bijvoorbeeld bij ons omdat ze een voorziening nodig hebben vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), zoals huishoudelijke ondersteuning."

"Wij zijn dan een soort adviseur, een gesprekspartner die bij cliënten langsgaat om te kijken wat de situatie is en wat ze nodig hebben. Soms pakken we die zorg zelf op en soms verwijzen we door. Zo geven we ze handvatten om zelfredzaam te worden of blijven."

"Mijn werk als Generalistisch Sociaal Werker houdt in dat ik op huisbezoek ga bij cliënten, bureaudiensten draai of overleg met collega's. Ik begeleid zelf ook mensen in een traject. Zo was er laatst een oudere dame die huishoudelijke ondersteuning had aangevraagd, daar ging ik mee in gesprek om te kijken wat er nodig is. Zo'n gesprek gaat in eerste instantie soms best moeilijk, maar dan kan ik de theorie uit mijn opleiding gebruiken om het toch te openen en wat dieper te graven. Dan blijkt uiteindelijk dat de vrouw een moeilijke relatie met haar zoon heeft waar ze graag wat meer contact mee wil. Dat is dan ook iets waar ik bij kan ondersteunen."

Kwetsbaar opstellen is krachtig

"Wat ik heb meegenomen uit mijn studie is dat je kwetsbaar opstellen juist heel krachtig is. Ik begon mijn studie met het idee dat ik sterk en zelfstandig moest zijn, maar ik maakte juist een enorme groei door toen ik wel onzekerheden uitte. In mijn werk merk ik hetzelfde.

Ik weet dat ik eigenlijk altijd wel met mensen wil blijven werken, me inzetten voor mensen die dat nodig hebben. Ik merk dat ik er veel energie uithaal en uitdaging in vind. Het geeft me een groot gevoel van voldoening als een gesprek stroef begint, maar ik tóch manieren kan vinden om aan te sluiten."

Interessant?

Bekijk de opleiding Sociaal Werk.

Wil je werken met jeugd? Spreken de hulpverlening én het speciaal onderwijs je aan? Bekijk ook de opleiding Sociaal Werk: Jeugd in Onderwijs.