Minire over opleiding Sociaal Werk
Minire (21) vertelt over de keuze voor en ervaringen van de opleiding Sociaal Werk aan Hogeschool Leiden.
Ik ben zelf op meerdere hogescholen geweest. Voordat ik naar de school ging waarvan ik altijd heb gedacht dat ik daar zou willen studeren, bezocht ik Hogeschool Leiden. Toen ik hier binnenkwam, sprak alles hier mij direct aan. De docenten waren heel aardig en ook de vormgeving van de opleiding Sociaal Werk stond mij hier aan. Het was mij gelijk duidelijk en ik heb niet meer getwijfeld. Dit is gewoon mijn school!
Ik heb altijd veel studies willen doen. Ik was iemand die vaak twijfelde en alles wel leuk en interessant vond. Toen ik deze opleiding bezocht werd er verteld over de kant van het mensen helpen en dat er ook mogelijkheden zijn om dat in het buitenland te doen. Dit sprak mij aan, omdat ik mensen heel interessant vind. Dit werd nog duidelijker op de Open Dag.
Zelf ben ik vroeger vaak in contact gekomen met sociaal werkers en dit heeft meegeholpen bij mijn studiekeuze. Ik ben meerdere ‘soorten’ sociaal werkers tegengekomen. Veel hebben mij geïnspireerd, maar ik heb er ook een aantal gezien die dat totaal niet konden. Dat heeft mij wel geholpen, want hierdoor ging ik nadenken. Ik dacht dat ik dit wel zou kunnen en dat ik mensen echt wilde helpen. Ik hoop dan dat mensen in de toekomst bij mij komen.
Over Hogeschool Leiden
Van buitenaf lijkt deze school erg groot, maar aan de binnenkant valt het juist mee. Je bent hier snel gewend en vindt makkelijk je lokalen. De campus op de Hogeschool Leiden heeft veel mogelijkheden en biedt veel aan. Zo is er een grote kantine, een grand café, een voetbaltafel, piano en zijn er veel leerplekken. Deze dingen zijn in een school erg fijn. Leiden vind ik ook een leuke stad. Sinds ik hier woon ben ik er nog meer verliefd op geworden. Het is heel levendig.
Ervaringen met de studie
De studie is op veel punten wat ik er van had verwacht. Wat ik heel fijn vond, is dat er op de Open Dag gelijk werd verteld dat je jezelf bij deze opleiding goed leert kennen en dat je daar ook voor open moet staan. Zo moet je bijvoorbeeld een levensverhaal schrijven, ik stond daar voor open en dat heeft mij veel gebracht.
Ik vind het vakkenpakket erg goed. Wat ik soms jammer vind, is dat je soms maar acht weken bij een vak wordt stilstaat. Maar dat is natuurlijk bij veel hogescholen zo. De vakken lopen goed op elkaar door en dat zorgt dus wel voor uitbreiding.
Ik heb ook twee fijne slb’ers gehad. Als ik ergens tegenaan liep, kon ik gelijk bij hen terecht. Dat vind ik heel fijn. De opleiding is open en veel docenten zijn ook heel open over hun eigen persoonlijke leven. Hierdoor heb je sneller een vertrouwensband.
Keuzes binnen de studie
Met deze opleiding kan je ongelofelijk veel. In de eerste twee jaar biedt de opleiding voldoende handvatten om met verschillende doelgroepen te werken en in de laatste twee jaar specialiseer je je. In het tweede jaar maak je een keuze tussen vier verschillende profielen; Welzijn en Maatschappelijk werk, Jeugd en Zorg. Onder Zorg valt dan Zorg GGZ en Zorg LVB (licht verstandelijke beperking).
Op deze manier focus je je in het derde en vierde jaar op het pakket wat je hebt gekozen. Zelf ga ik voor profiel Jeugd kiezen. Ik ga hiervoor, omdat dat de doelgroep is die ik het meest interessant vind en ik ook later met kinderen en jeugdigen wil werken.
Voordat ik een keuze had gemaakt, ben ik eigenlijk alle profielen afgegaan. Toen ik begon met de opleiding wilde ik Jeugd, daarna Zorg, daarna toch Maatschappelijk werk en toen ben ik toch weer op Jeugd uitgekomen. Dus eigenlijk mijn eerste keus. Hier word je gelukkig goed bij begeleid. Je krijgt verschillende projecten waarbij je onderzoek gaat doen naar de verschillende profielen.
De docenten weten er ook heel veel van en begeleiden je hier ook in. Zij kijken samen met jou naar het profiel dat het beste bij jou past, wat jij het leukste vindt en wat je daarvoor nodig zou hebben. Dat is echt heel fijn.
Interessant?
Bekijk de opleiding Sociaal Werk.
Wil je werken met jeugd? Spreken de hulpverlening én het speciaal onderwijs je aan? Bekijk ook de opleiding Sociaal Werk: Jeugd in Onderwijs.