Hannah, Tim en Paria over opleiding Sociaal Werk
Heb jij een mbo niveau 4-diploma en wil je verder studeren? Drie mbo-studenten Hannah, Tim en Paria maakten de overstap naar de hbo-opleiding Sociaal Werk (SW) bij Hogeschool Leiden. Zij delen hun ervaringen met jou.
Wat is het verschil tussen mbo en hbo?
Hannah: "De lesstof van de hbo-opleiding Sociaal Werk is vooral anders. Het is meer, maar je gaat ook dieper in op de inhoud. Ik vond het gelijk interessant. Je krijgt eerst een stuk theorie en gaat daar dan zelf mee aan de slag. Ik had wel onderschat hoe goed je moet plannen, dat is echt belangrijk."
Paria: "Je huiswerk niet maken kan nog steeds, maar dan snijd je jezelf in de vingers. Dat was echt even wennen. Ook zijn je medestudenten op het hbo wat serieuzer: mensen komen om te leren; er ligt veel meer verantwoordelijkheid bij jezelf."
Tim: "Het hbo is een snelkookpan. Je behandelt meer stof en moet dus geconcentreerder werken. Het is veel meer écht studeren. Als voorbeeld: ik kan al mijn tentamens op het hbo herinneren, van het mbo weet ik niet eens meer of ik toetsen had."
Meet Hannah, Tim en Paria
Hannah de Bruin (21) is tweedejaarsstudent Sociaal Werk en studeerde hiervoor mbo Sociaal-maatschappelijk dienstverlener.
Tim Versluis (31) behaalde zijn diploma Sociaal Pedagogische Hulpverlening (nu SW) en werkt nu op de acute dagbehandeling van een GGZ-instelling.
Paria Khabazi (27) behaalde haar diploma Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (nu SW) en werkt als coördinator bij GGZ Rivierduinen.
Krijg je met dit hbo-diploma andere banen dan met een mbo-diploma?
Tim: "Het verschil in werk merk je vooral in de mate van verantwoordelijkheid. Als mbo'er doe je vooral uitvoerend werk. Als hbo'er wordt verwacht dat je ook rekening houdt met het grotere plaatje en dat je de rode lijn bewaakt. Je bekijkt het vanuit een helikopterview: wie is er betrokken of moet dat zijn."
Paria: "Als hbo'er ben je vaker het aanspreekpunt voor complexe problematiek. Daarnaast verdien je zonder een hbo-diploma gewoon minder en heb je minder mogelijkheden om door te groeien. Voor mijn functie (coördinator) moet je een hbo-diploma hebben, anders kom je niet in aanmerking."
Hoe wisten jullie of deze opleiding bij jullie past?
Tim: "Het past bij je als je interesse hebt of nieuwsgierig bent hoe de mens functioneert in de breedste zin. Dat is vrij onmisbaar. Je gaat je natuurlijk specialiseren, maar de eerste twee jaar is de basis heel breed. Je hebt generalistische kennis nodig. Ook al wil je bijvoorbeeld met verslaafden of gehandicapten werken, jeugd moet je ook boeien.
Je moet het aan willen gaan om te leren over allerlei dingen als psychiatrie, sociologie, wetgeving, psychopathologie en ontwikkelingspsychologie. Vier jaar is lang als je een specifieke focus hebt maar daar niet aan kan werken."
Hannah: "Het is ook belangrijk dat je openstaat voor samenwerking. Je doet veel in projectgroepen en er zijn altijd mensen die lastig zijn of het minder leuk maken. Daar moet je mee dealen, je weg mee vinden."
Wat raden jullie verder aan?
Hannah: "Direct beginnen met de opleiding serieus te nemen en vanaf het begin plannen: zorg dat je niet achter komt. In de eerste weken met de klas is het verleidelijk om vooral te keten. Het is natuurlijk ook belangrijk om lol te hebben, maar in je vrije tijd moet je ook lezen.
Omdat je meer vrij bent dan op het mbo denken mensen: 'oh, chill'. Maar je hebt een deel van die tijd ook echt nodig om je voor te bereiden. Vrije tijd is niet helemaal vrije tijd."
Tim: "Mijn advies aan alle studiezoekers is: ga lezen, neem een voorsprong. Het lezen is leuk en echt belangrijk. Het heeft te maken met het zijn van student, maar ook gewoon interesse in het vak. Van elke pagina word je beter.
En kijk online documentaires als 'Het beste voor Kees' en 'De regels van Matthijs'. Als je tijdens het kijken merkt dat je er een mening over hebt of de drang voelt om dingen te veranderen of aan te sluiten... Dat is een goede indicatie dat je de juiste opleiding hebt gekozen."
Interessant?
Bekijk de opleiding Sociaal Werk.
Wil je werken met jeugd? Spreken de hulpverlening én het speciaal onderwijs je aan? Bekijk ook de opleiding Sociaal Werk: Jeugd in Onderwijs.