Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Eline over opleiding Sociaal Werk

Eline wilde altijd al de zorg in en koos daarom voor de opleiding Sociaal Werk. Om die reden koos ze in het derde jaar voor het profiel ‘Licht Verstandelijke Beperking (LVB)’. Benieuwd? Eline vertelt over haar ervaringen.

Foto van Eline, studente Sociaal Werk

Van jongs af aan wist ik al dat ik de zorg in wilde. Toen ik mijn havo-diploma eenmaal haalde, had ik alleen nog geen idee in welke richting van de zorg ik wilde werken. Ik twijfelde in eerste instantie tussen de Verpleegkunde en Sociaal Werk.

Uiteindelijk koos ik voor de opleiding Sociaal Werk, omdat dit een hele brede opleiding is waar je veel kanten mee op kunt. Hiermee kon ik uitzoeken welke richting ik in de toekomst op wilde. Zo kwam ik erachter dat mijn hart bij de gehandicaptenzorg ligt.

Profiel Licht Verstandelijke Beperking

In het tweede jaar van de opleiding ben ik erachter gekomen dat ik de richting van de gehandicaptenzorg op wilde. In het derde jaar heb ik daarom binnen de opleiding voor het profiel LVB gekozen. Aangezien ik ook affiniteit met ouderen heb, heb ik stage gelopen bij een woongroep voor ouderen met een verstandelijke beperking. Die combinatie van ouderen en gehandicaptenzorg was perfect voor mij. 

Eline
Met dit profiel kan je zoveel kanten op. In onze samenleving is er namelijk een grote groep mensen met een licht verstandelijke beperking. Deze mensen kom je overal in de hulpverlening tegen.

Levensboek

In mijn vierde jaar heb ik voor een project een levensboek van iemand met een licht verstandelijke beperking gemaakt. Dit is een boek met tekst en foto’s waarin zijn of haar levensverhaal staat geschreven. Dit is een vast onderdeel van het onderwijsprogramma voor studenten die het profiel LVB kiezen. Ik vond het heel mooi om aan dit project te werken. Iemand is namelijk zoveel meer dan zijn of haar beperking. In plaats van dat je iemands dossier leest, kun je door middel van het levensboek iemands levensverhaal lezen. Dat is heel belangrijk voor de menselijke maat in de zorg. Als je iemands levensloop kent, kun je dingen veel beter plaatsen en de hulp beter afstemmen op wat iemand nodig heeft.

De meneer waar we het levensboek over maakten, had eindelijk het gevoel dat zijn verhaal ertoe deed. Voor hem is dit zo’n belangrijk document geworden dat hij zelfs  zei dat het voor hem voelde als een ID. Hier kreeg ik echt een glimlach van oor tot oor van. Dat is waar je het voor doet. 

Het allerbelangrijkst is om iemand zijn verhaal te laten vertellen en de persoon achter de beperking te zien. Iemand is namelijk zoveel meer dan zijn of haar beperking.

Persoonlijke ontwikkeling

Voor mijn persoonlijke ontwikkeling zijn alle projecten en casussen waar we gedurende de opleiding aan hebben gewerkt ook goed geweest. Tijdens het bespreken van casussen ben ik erachter gekomen waar ik tegenaan liep en wat me tegen hield in het werk. Dit vond ik heel leerzaam. Vooral op het gebied van grenzen aangeven ben ik erg gegroeid. Als stagiair kreeg ik veel verantwoordelijkheden en wilde ik mijzelf ook bewijzen. Op een gegeven moment merkte ik dat ik mijzelf voorbij liep, maar toen ik mijn grenzen beter aan ging geven leverde dit mij veel positiefs op. Aan het begin was het moeilijk, maar uiteindelijk bracht het me echt verder. 

Toekomstplannen

Op dit moment volg ik een minor gebarentaal. Ik heb bewust voor deze minor gekozen, omdat ik gebarentaal mega interessant vind en ik voor een inclusieve maatschappij ben waarin niemand uitgesloten wordt. Het ondersteunen met gebaren kan namelijk een uitkomst bieden in het contact met mensen met een beperking. In deze sector is het daarom heel handig om dit te beheersen.

Als ik ben afgestudeerd wil ik nog twee jaar de opleiding Verpleegkunde volgen. Hiermee kan ik mijn kennis nog verder uitbreiden en heb ik wat mij betreft het hele pakket.

Interessant?

Bekijk de opleiding Sociaal Werk.

Wil je werken met jeugd? Spreken de hulpverlening én het speciaal onderwijs je aan? Bekijk ook de opleiding Sociaal Werk: Jeugd in Onderwijs.