Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Schoolleider Transitieleiderschap

Post-hbo
 • Duur: 1,5 jaar
 • Start: september
 • Kosten € 13.950,-
 • Diploma Penta Nova
Schrijf je in

Werk je in het onderwijs en wil je jezelf ontwikkelen in het leiding geven, in een wereld en maatschappij die zich razendsnel ontwikkelt? Voor het onderwijs, scholen, schoolteams en zeker voor schoolleiders ligt een belangrijke taak in het vinden van nieuwe antwoorden op grote vraagstukken. En hoe je beweegt in de ontwikkelingen die gaande zijn, heeft alles te maken met hoe je je verhoudt ten opzichte van die ontwikkelingen. Meer dan ooit heb je je eigen kompas nodig, om tot de essentie te komen van wat je écht betekenisvol vindt.

Schoolleider Transitieleiderschap is een gevarieerde opleiding die alle belangrijke thema's van een schoolleider bevat. Je werkt hier niet met klassieke scholing, maar met vernieuwende en onderzoekende werkvormen die aansluiten op het onderwijs van de toekomst. 

Waar gaan we heen? Hoe ziet de toekomst eruit? Wat willen we in die toekomst; voor onszelf, voor volgende generaties? En wat is er dan nu nodig om dat te creëren?

Voor wie?

Je voelt de drang om het onderwijssysteem te vernieuwen, omdat je vindt dat het huidige systeem geen recht doet aan wat kinderen nodig hebben. Als toekomstige schoolleider kies je niet voor de makkelijke weg, maar je voelt de noodzaak om echt iets te veranderen in het onderwijs. Penta Nova heeft deze opleiding ontwikkeld, waarin jouw groei als leider centraal staat. Ook krijg je ondersteuning in de dynamische uitdagingen waar je als schoolleider mee te maken krijgt. 

Persoon staat voor bureau en lacht

Over de opleiding

In de opleiding Schoolleider Transitieleiderschap ontwikkel je leiderschapsvaardigheden om op een innovatieve, inspirerende en verbindende manier leiding te kunnen geven aan jouw school. Binnen de opleiding ga je aan de slag met jouw persoonlijke verlangens als leider in het onderwijs.

Onze werkwijze

Leren ontstaat in het samenspel met anderen waarbij iedereen zijn eigen vliegwiel is. Mensen willen immers wel veranderen, maar niet veranderd worden!

Coaches
De betrokken coaches van Penta Nova staan daarom naast de deelnemers in dit leiderschapsavontuur, ondersteunen waar gewenst en dagen uit waar nodig. Ze zijn aanwezig door te luisteren en door uit te spreken, maar altijd in relatie met de ander.

Wat verwachten we van jou?
Je hebt een open mind en de bereidheid alles ter discussie te stellen, inclusief de eigen opvattingen en handelen en je bent bereid op onderzoek te gaan in jouw eigen "niet-weten".

Hierdoor leren we samen hoe veranderen de norm wordt en hoe je hier als schoolleider vorm aan kan geven, ofwel; samen de leerruimte creëren die nodig is om een schoolleider te zijn en te worden die transitie écht kan inspireren, vormgeven en begeleiden.

Indeling programma en lesdagen

Deze nieuwe opleiding van Penta Nova en Centrum onderwijs & innovatie Leiden is ontworpen en wordt verzorgd door Anke van Riel, Paul Kupper en Nynke Verdoner.

Het programma zal alle belangrijke thema's van een schoolleider bevatten. Echter wordt de precieze inhoud van de lessen samen verder ingevuld met de aanwezige deelnemers in het voortraject in juni.

Op deze manier zal de opleiding naadloos aan kunnen sluiten op de actualiteit van de deelnemers en ieders eigen proces. Waardoor wij een mooi vernieuwend programma kunnen bieden. 

De volgende thema's zullen we in ieder geval behandelen in de opleiding:

 • Authentiek leiderschap
 • Leidinggeven aan cultuur
 • Werken met de onderstroom
 • Ecologie van leren
 • Systemisch werk
 • Leren door te spelen

En natuurlijk de praktische theorie over het schoolleiderschap. Denk aan HRM, bedrijfsvoering, omgevingsbetrokkenheid en dergelijke in een modulaire opbouw. De lessen krijgen op verschillende manieren vorm. Ontmoetingen vinden plaats op locatie in de omgeving van Utrecht, op de betrokken scholen zelf en online.

Tijdens deze 1,5 jaar zijn er 6 tweedaagsen op een unieke locatie in de omgeving van Utrecht. Deze tweedaagsen zijn op donderdag en vrijdag.

Toelatingseisen en intakegesprek

Om te starten met de Opleiding Schoolleider Transitieleiderschap is het belangrijk dat je voldoet aan de volgende punten:

 • je hebt een leidinggevende functie met mandaat (jouw leiderschap heeft invloed op de ontwikkeling van de school) en een onderzoekende houding naar de toekomst van het onderwijs;
 • je bent bereid alles ter discussie te stellen inclusief je eigen ideeën en handelen;
 • je hebt de wens om met ons te onderzoeken hoe jij tot transitie kunt komen en nog niet te weten welke kant dit op gaat. Dat niet weten kun je houden voor jezelf.

Vanuit Penta Nova en Centrum onderwijs & innovatie Leiden vinden we een goede match tussen aanbod en verwachtingen belangrijk. Daarom nodigen we je na aanmelding uit voor een persoonlijk online intakegesprek met de begeleiders/docenten van de opleiding om te kijken of je kunt starten. 

Hierin vragen we je om ons mee te nemen in een gesprek met jou. We willen jou graag leren kennen in je verscheidenheid en geven jou de ruimte om al je vragen over de opleiding te stellen.  We willen meteen met je de diepte in, zodat we in korte tijd kunnen zien of we van en met elkaar kunnen leren.

Nynke over vernieuwend onderwijs

Blog
Lees haar blog
Nynke Verdoner - COIL expert

Na afronding

 • heb je alle handvatten gekregen die een schoolleider nodig heeft om duurzaam onderwijs te kunnen verzorgen.
 • heb je je ontwikkeld in authentiek leiderschap.
 • weet je hoe je leiding kunt geven aan een professionele school- en leercultuur.
 • heb je geleerd met een systemische blik naar de school en onderwijs te kijken.
 • weet je hoe je met plezier een vernieuwings- of transitieproces kunt begeleiden.

Na het succesvol afronden van deze 1,5 jaar haal jij je bevoegdheid Schoolleider Vakbekwaam. Als je tijdens de opleiding nog niet werkzaam bent als schoolleider, dan is het mogelijk om binnen deze opleiding je Basisbekwaamheid te behalen.

Persoonlijk gesprek

Vragen over de opleiding?

Paul Kupper

COIL Expert
Paul Kupper - Expert COIL
Zijn we een match?

We hechten veel waarde aan een goede match tussen aanbod en verwachtingen. Daarom nodigen we je na aanmelding uit voor een persoonlijk intakegesprek. Dit gebeurt met de kerndocent van de opleiding om te kijken of je kunt starten. Bij het intakegesprek bespreken we onderwerpen over tijdsinvestering, literatuur, schrijfvaardigheid, taken in school en samenwerkend leren. 

Een geschikte opleiding voor jou als je

Checklist

 • een diploma hebt op hbo- of wo niveau;
 • in het hoger beroepsonderwijs werkt (minimaal 0,4 fte);
 • (mede-) verantwoordelijk bent voor leidinggeven op school;
 • waarde hecht aan persoonlijke groei en betrokken docenten;
 • samenwerkend leren je past;
 • het prettig vindt dat we afstemmen op jouw beginsituatie en ontwikkelbehoefte;
 • de voorkeur hebt voor een leeromgeving waar je je welkom voelt;
 • je prettig voelt binnen een kleinere schoolomgeving waar we elkaar kennen.

Samen met Penta Nova

Samen met Penta Nova verzorgen wij deze opleiding. Bij Penta Nova, de academie voor schoolleiderschap werken zeven hogescholen met elkaar samen. Leiderschapsontwikkeling, onderzoek doen en persoonlijke groei vormen dé kern van het opleidingsaanbod.

Over Penta Nova

Informatieavond

We vinden het belangrijk dat je goed voorbereid aan je opleiding begint. Daarom bieden we in samenwerking met Penta Nova regelmatig (online) voorlichting aan. Onze enthousiaste docenten en studenten vertellen je dan graag meer over de opleidingen. Ook kun je dan bij ons terecht met jouw vragen.

Bekijk de mogelijkheden

Puur praktisch

Duur en locatie

De opleiding duurt 1,5 jaar en vindt plaats in de omgeving Utrecht, de betrokken scholen en online.

Inhoud programma

De opleiding Schoolleider Transitieleiderschap gaat in september 2024 van start. In juni 2024 is er een eerste sessie om samen met jou en de andere deelnemers de inhoud met elkaar verder af te stemmen.

De kosten

Het cursusgeld van de 1,5 jarige opleiding bedraagt € 13.950,- (incl. koffie/ thee, lunch en de zes tweedaagsen). Voor de aanschaf van boeken dien je rekening te houden met een bedrag van ca. € 250,-.

Certificaat

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je afhankelijk van je huidige functie een Penta Nova diploma voor Schoolleider Vakbekwaam, of Schoolleider Basisbekwaam.

Meer informatie en contact

Wil je meer weten over de opleiding? Neem contact op met Paul Kupper docent van de Opleiding Schoolleider Transitieleiderschap, telefoon: 06-39191880, e-mail: [email protected] of Nynke Verdoner, docent van de opleiding Schoolleider Transitieleiderschap, telefoon: 06-29091823, e-mail: [email protected].

Of neem contact op met COIL, telefoon: 071-51 88 726, e-mail: [email protected].

Keuze gemaakt?

Leuk! We kijken uit naar jouw komst. De eerstvolgende Opleiding Schoolleider Transitieleiderschap start september 2024.

schrijf je in

Vragen of even sparren?

Voor vragen, meedenken en meer informatie staan wij je graag te woord. Bel met onze experts van Centrum onderwijs & innovatie Leiden op 071-51 88 726. Of stuur een e-mail naar [email protected].

Bekijk onze LinkedInpagina

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Werk je in het onderwijs en wil je je verder ontwikkelen? Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) verzorgt nascholing, advies en begeleiding voor leraren, docenten, teams en leiders in het onderwijs. Wij staan voor een duurzame ontwikkeling van het onderwijs. Dat betekent dat we ons richten op dat wat echt belangrijk is en dat we samen met jou tot oplossingen komen die jou en jouw team verder brengen, nu én in de toekomst.

Meer over Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Blijf op de hoogte

Mis de nieuwsbrief van het Centrum onderwijs & innovatie Leiden niet!

Meld je aan

Kijk nog even verder

Schoolleider Vakbekwaam

Post-hbo
Lees meerover Schoolleider Vakbekwaam
Kleuters doen sport en spel buiten

Agoriaans professionaliseren

Maatwerk / incompany
Lees meerover Agoriaans professionaliseren
high five met collegas

Schoolleider Basisbekwaam

Post-hbo
Lees meerover Schoolleider Basisbekwaam
Kinderen achter de computer

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.