Leraar Gezondheidszorg en Welzijn (tweedegraads)
- Duur: 2-4 jaar
- Start: 1 september
- Inschrijven: t/m 31 aug
- Bachelor of Education
Ontdek de deeltijdopleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn
Spreekt het stimuleren van bewustwording bij jongeren jou aan? Als leraar Gezondheidszorg en Welzijn daag je jongeren uit om na te denken over de impact van gezondheid en het welzijn op de kwaliteit van leven. Het programma van de Tweedegraads Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn deeltijd is flexibel in te delen, zodat je je baan en studie kunt combineren op jouw manier.
"Mijn lessen zijn afwisselender geworden. Ik zie de verschillende leerstijlen bij mijn leerlingen en weet hoe ik daarop kan anticiperen. Ook ben ik op de hoogte van de laatste inzichten uit het vakgebied. De opleiding brengt me verder."
Kies je opleidingsvariant
Hogeschool Leiden biedt deze opleiding aan in diverse varianten. Bekijk ook:
- Voltijd bachelor degree tot leraar Gezondheidszorg en Welzijn
- Voltijd associate degree tot leraar Gezondheidszorg en Welzijn (opleiding tot onderwijsondersteuner in het vmbo. Bekijk de informatie over de variant onder 'Wat doe je in je eerste jaar?')
- Kopopleiding voltijd bachelor degree tot leraar Gezondheidszorg en Welzijn (voor studenten met een hbo-bachelor Opleiding tot Verpleegkundige)
Hogeschool Leiden biedt ook de opleiding tot Leraar Omgangskunde aan. Ontdek de mogelijkheden en verschillen!
Hoe ziet ons onderwijs eruit?
Stevige basis
Als leraar Gezondheidszorg en Welzijn ben je een echte spin in het web. Het ene moment verzorg je een kookles, het andere moment heb je een leergesprek over leefstijl en verzorg je daarna een project over Mens en Natuur met een collega Biologie. Dat vraagt om een flexibele houding en tegelijkertijd een stevige pedagogische én (vak)didactische basis. Hiervoor mag je rekenen op onze vakkundige en persoonlijke begeleiding. Samen gaan we hiermee aan de slag.
Leraar als rolmodel
Juist in het (v)mbo zijn herkenbare rolmodellen onmisbaar. Leerlingen zoeken iemand waarin ze zich kunnen herkennen. De juiste balans vinden tussen afstand en contact is daarbij een lastige opgave. Als leraar Gezondheidszorg en Welzijn ben je breed inzetbaar, bijvoorbeeld ook als coach of praktijkopleider bij een zorginstelling of ziekenhuis. De doelgroepen waarmee je kunt werken zijn gevarieerd: van pubers tot volwassenen, van entree-opleidingen tot niveau 4.
Opbouw programma
Bij de Tweedegraads Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn van Hogeschool Leiden ontdek je wat er allemaal komt kijken bij het docentvak: van onderwijsvoorbereiding tot evaluatie. Daarbij is zowel aandacht voor de vakinhoudelijke kant als de ontwikkeling van alle competenties die je nodig hebt voor het uitoefenen van de verschillende beroepstaken:
- Begeleiden
- Lesgeven
- Ontwerpen
- Onderzoeken
- Toetsen
Het tempo waarin je de opleiding doorloopt verschilt per student. Dit is afhankelijk van je kennis, ervaring en diploma’s. Heb je bijvoorbeeld al een hbo- of wo-bachelor afgerond, dan is het mogelijk om de opleiding in twee jaar te doorlopen.
Wat heb je na de opleiding in huis
Na de opleiding ben je klaar om lessen op het gebied van gezondheidszorg en welzijn te geven op het (v)mbo. Daarnaast kun je ook terecht op andere plekken, afhankelijk of de instelling van je keuze akkoord gaat met een tweedegraads bevoegdheid Gezondheidszorg en Welzijn. Je kunt dan bijvoorbeeld aan de slag als praktijkopleider in een zorginstelling of ziekenhuis, of binnen de beroeps- en volwasseneducatie.
Indeling programma en lesdagen
De flexibele deeltijdopleiding bestaat uit vier fases. Elke fase is opgebouwd uit een generieke lijn, een vakspecifieke lijn en een meesterproef.
Lesdagen
Wekelijks heb je bijeenkomsten op de woensdag en mogelijk ook op maandag (afhankelijk van je persoonlijke leertraject).
Stagelopen in het (v)mbo
Vanaf de start van de opleiding loop je meteen minimaal een dag per week stage. Zo leer je de verschillende taken van een docent zelfstandig uit te voeren. Heb je al een baan in het (v)mbo? Dan kun je deze gebruiken als stageplek, mits je werkzaamheden gericht zijn op het lesgeven en begeleiden van leerlingen en/of stagiaires. Als je niet beschikt over een relevante werkplek, dan is het belangrijk om voor de start van de opleiding op zoek te gaan naar een geschikte stageplek. Om je hierbij te helpen organiseert de opleiding eind mei/begin juni een stagemarkt. Houd de website of de LinkedIn pagina in de gaten voor de definitieve datum.
Introductie en rooster
Je start de flexibele deeltijdopleiding met een introductieprogramma, waarin het eerste accent ligt op community vorming. Aan het begin van het studiejaar ontvang je een jaarplanning waarin de collegeweken, toetsweken en vakantieweken staan.
Studiebelasting en opleidingsduur
De studieduur en -belasting van de opleiding tot leraar Gezondheidszorg en Welzijn deeltijd hangen af van je studietempo, en hoe je stagelopen naast je werkende en privéleven weet in te vullen. De totale studiebelasting van de opleiding is 240 EC (European Credit), verdeeld over vier fases van ieder 60 EC. Hierbij staat 1 EC voor een studiebelasting van 28 uur.
Afhankelijk van je vooropleiding zijn er mogelijkheden om het programma versneld te doorlopen. Heb je bijvoorbeeld al een hbo- of wo-bacheloropleiding afgerond? Dan is het mogelijk om de tweedegraads Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn als verkort opleidingstraject te volgen. Hierbij doorloop je de opleiding in twee jaar.
Bindend studieadvies
Aan het eind van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies (BSA). Heb je tussen de 40 en 60 European Credits (EC) behaald én alle essentiële studieonderdelen (stage en taaltoets) succesvol afgerond? Dan krijg je een positief studieadvies waarmee je kunt doorstromen naar de hoofdfase van de opleiding.
Persoonlijke begeleiding
Gedurende de opleiding krijg je begeleiding van een vast team met professionals uit uiteenlopende expertisegebieden. Daarnaast kun je met je vragen ook terecht bij je leercoach. Deze coach begeleidt je tijdens de opleiding en brengt ook een bezoek op jouw stage of werkplek. Ook vanuit de stage of werkplek zelf heb je een praktijkopleider. Deze persoon begeleidt je met de leeruitkomsten op de stage/werkplek.
Studeren met een functiebeperking
Voor meer informatie over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool biedt, kun je terecht bij Student Support.
Beschikbare faciliteiten
Tijdens de Tweedegraads Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn biedt Hogeschool Leiden verschillende faciliteiten, zoals het Mediacentrum voor vakliteratuur en toegang tot databanken. Het International Office van de hogeschool en de opleiding ondersteunen studenten die internationale ervaring willen opdoen. Gelegen in het Leiden Bio Science Park, nabij zorg- en onderwijsinstellingen, zijn er bij Hogeschool Leiden veel mogelijkheden voor samenwerking, stages en onderzoek.
Verder ontwikkelen na je studie
Ook na je afstuderen kun je bij ons verder blijven leren. Zo verzorgt het Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) diverse nascholingscursussen voor professionals in het onderwijs. Zo kun je kiezen voor een cursus 'begeleiden van innovatie in het onderwijs', een basistraining 'coachend begeleiden' of juist een opleiding 'schoolleider'. Of kun je een tweede bevoegdheid Omgangskunde behalen. Hiermee ben je breder inzetbaar en vergroot je je carrièremogelijkheden.
Ons alumni-netwerk
Via ons alumni-netwerk blijf je op de hoogte van relevante congressen, lezingen en workshops. Ook kun je kennis en ervaringen uitwisselen met andere tweedegraads leraren, zowel online als tijdens verschillende netwerkbijeenkomsten.
Jouw toekomst
Als je deze opleiding hebt afgerond:
- Ben je echt een duizendpoot. Je bent niet alleen een docent die kennis overdraagt, maar ook mentor, ontwikkelaar, didacticus, pedagoog.
- Maak je verbinding tussen de leerlingen en het werkveld.
- Verzorg je een inspirerende lessen over thema’s zoals leefstijl, voeding, schoonheidsverzorging, huishouding en zorg- & hulpverlening (vmbo) én in beroepsgerichte vakken zoals uiterlijke verzorging, verpleegkunde en (kinder-)verzorging (mbo).
- Ontwikkel je onderwijs en voorlichtingsactiviteiten waarmee je leerlingen stimuleert om het beste uit zichzelf en uit anderen te halen.
- Begeleid je leerlingen bij de opleiding, stage en het vinden van werk.
- Voer je (ook lastige) gesprekken met leerlingen en ouders met diverse achtergronden.
- Ondersteun en coach je leerlingen bij problemen, ontwikkelingsvraagstukken en studiekeuze.
Iets voor jou?
- Je hebt oog voor wat jongeren wél kunnen wil ze hierin begeleiden.
- Je bent geïnteresseerd in gezondheid, gezond gedrag en het welzijn van mensen.
- Het lijkt jou leuk om anderen uit te dagen na te denken over hun eigen leefstijl.
- Je hebt een flexibele houding en tegelijkertijd een stevige pedagogische én (vak)didactische basis.
Nader kennismaken
Wil je weten of de studie echt bij je past? Tijdens onze online informatieavond maak je kennis met de opleiding.
Liever persoonlijk advies?
Het is belangrijk om te kiezen wat goed bij jou past. Wil je persoonlijk advies vanwege jouw specifieke situatie? Stuur dan een mail naar Annemieke van Zoomeren via [email protected].
Dáárom Hogeschool Leiden
Voor deze opleiding ga je natuurlijk naar Leiden, omdat:
- Leiden bekend staat om kwalitatief hoogwaardige scholing, vooral in onderwijs, cultuur en zorg. Lees meer over onze hogeschool.
- Hogeschool Leiden een breed aanbod biedt in bij-, om- en nascholing.
- De opleidingen kleinschalig zijn, met een open sfeer waar iedereen elkaar kent en individuele aandacht krijgt.
- Bijscholing in Leiden het leren combineert met de historische en culturele rijkdom van de stad.
- Leiden een gezellige stad is.
Veelgestelde vragen
Voor welke datum moet ik me aanmelden?
De inschrijfdeadline voor deze studie is 31 augustus. Vanaf 1 oktober is het mogelijk om je in te schrijven voor aankomend studiejaar. Meer informatie vind je op de pagina Inschrijven/toelating.
Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?
De toelatingsvoorwaarden vind je op de pagina Inschrijven en toelating. Hier vind je ook meer informatie over de aanmeldprocedure, de kosten, etc.
Hoe kan ik me het beste voorbereiden op de opleiding?
Oriënteer je goed. Meld je aan voor de informatieavond, stel vragen en bekijk onze website.
Verder kan de website Studiekeuze123 je helpen bij het maken van je keuze. Studeermeteenplan.nl ondersteunt je bij de voorbereiding op je studie. Je vindt er bijvoorbeeld een checklist voor wat je moet regelen als je gaat studeren.
Is er een werkplek vereist?
Studenten van de flexibele deeltijdopleiding lopen één dag per week stage.
Als je niet over een relevante werkplek beschikt, is het belangrijk dat je zelf een stageplaats regelt.
Kan ik mijn werkplek als stageplek gebruiken?
Voor studenten van de flexibele deeltijdopleiding geldt dat zij hun baan bij een instelling voor gezondheidszorg, welzijn of onderwijs kunnen gebruiken als leer/werkplek (stage), in de functie van (praktijk)docent. Voorwaarde is dat je op de werkplek les kunt geven over de onderwerpen die bij de bevoegdheid passen.
Als je niet over een relevante werkplek beschikt, is het belangrijk dat je zelf een stageplaats regelt. Uiterlijk 1 november moet je dat geregeld hebben.
Kan ik ook in februari starten met de opleiding?
De opleiding start alleen per 1 september. Let op: er kunnen al (introductie-)activiteiten ingepland worden in de laatste week van augustus.
Wat zijn de kosten?
De hoogte van het collegegeld voor bachelor- en masteropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Kosten en vergoedingen.
Wat kan ik met deze opleiding?
Je kunt als leraar aan de slag binnen het mbo of beroeps- en volwasseneducatie (bve), in het vmbo, het praktijkonderwijs (mits jouw vak op de lessentabel staat!).
Ook kun je werken als praktijkopleider bij instellingen voor gezondheidszorg, welzijn en dienstverlening of als opleidingscoördinator binnen een zorginstelling.
Wat staat er in de Onderwijs- en examenregeling (OER)?
Welke subsidies zijn er voor lerarenopleidingen?
De overheid heeft verschillende subsidies en tegemoetkomingen voor studenten aan een hbo-lerarenopleiding. Bekijk op de site van DUO of jij aan de voorwaarden voldoet.
Wat is het verschil tussen een zij-instroom en een deeltijdtraject?
De belangrijkste praktische verschillen zijn dat de deeltijdopleiding in september en in februari start. Je bent dan een student. Je krijgt aan het eind een diploma. Met de deeltijd kun je altijd starten, als je aan de toelatingseisen voldoet.
Met het zij-instroomtraject kun je in september, november, februari en april beginnen. Hiervoor heb je een hbo-/wo-achtergrond. Je bent dan cursist. Je krijgt aan het eind een bevoegdheid, geen diploma.
Als zij-instromer heb je vanaf het begin een contract met een school en sta je voor de klas. Als deeltijdstudent loop je stage. Daarnaast moet de zij-instroom binnen twee jaar afgerond worden en de deeltijd kun je meer uitsmeren naar gelang je andere verantwoordelijkheden.
Kan ik vanaf de hogeschool overstappen naar de universiteit?
Universiteiten mogen toelatingseisen stellen aan een student met een hbo-propedeuse. Met je bacheloropleiding is doorstroom naar een universitaire master soms mogelijk, vaak moet je dan nog wel een schakeljaar volgen.
Zoek de diverse mogelijkheden goed uit via de universiteit van jouw keuze.
Kan ik de studie doen met een functiebeperking?
In de meeste gevallen kun je deze studie gewoon doen! De afdeling Student Support ondersteunt je hierbij: bekijk informatie of maak een afspraak.
We ondersteunen je bij bijvoorbeeld:
- Motorische of zintuiglijke handicap
- (Chronische) ziekte
- Psychische klachten
- Spraakstoornis
- Dyslexie/dyscalculie
- Autismespectrumstoornis
- AD(H)D
Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?
Hogeschool Leiden gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met jouw persoonsgegevens: we voldoen aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens en jouw rechten? Lees ons Privacy Statement.
Twijfel je nog?
Stel je vragen tijdens de online informatieavond op dinsdag 19 november.
Keuze gemaakt?
Je bent eruit: je gaat voor de opleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn (tweedegraads) flexibele deeltijd.