Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Jeroen over opleiding Pabo flexibele voltijd

Jeroen is tweedejaarsstudent van de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo): flexibele voltijd. Momenteel loopt hij twee dagen per week stage, wat hij naar eigen zeggen een groot voordeel vindt aan deze studie. Hij vertelt waarom hij juist deze variant koos.

Vlieguren maken

Ik heb de flexibele voltijdopleiding Pabo van Hogeschool Leiden gekozen, omdat je heel veel in de praktijk bezig bent en daardoor dichter bij het vak staat. Ik wil altijd eerst zien en dan geloven en leer graag door vallen en opstaan. Dat kun je eigenlijk alleen doen als je veel kilometers maakt tijdens je studie. 

Toen ik net begon met studeren moest ik er niet aan denken om een hele dag voor de klas te staan. Dat was een jaar geleden. Drie weken terug heb ik zelfstandig twee volledige dagen gedraaid met een klas. Zo snel kan dat dus gaan. De mentor van mijn stage zei: “Je moet het zien als leren om piloot te worden, je moet vlieguren maken.” Daar kan ik mij zeker in vinden.

Zelf vormgeven aan je studie

Je krijgt ontzettend veel vrijheid binnen deze studie om jouw leertraject te bepalen. Dat eigenaarschap over je voortgang vind ik heel prettig, omdat je zo gemotiveerd wordt om zelf aan de slag te gaan. Het is aan de andere kant ook wel een flinke uitdaging, juist omdat je zoveel vrijheid krijgt. Je moet jezelf echt achter de broek aanzitten om vakken op tijd af te ronden en dat is voor mij best een valkuil geweest. 

Flexibele toetsmomenten

We hebben hier ook geen vaste toetsmomenten, zoals je dat bij andere studies vaak hebt. Je bepaalt zelf wanneer je een vak afrondt, wat je bijvoorbeeld door middel van een verslag of ingesproken PowerPoint-presentatie kunt doen. Er is ruimte om dit met je docent te bespreken en om te laten zien dat je de benodigde competenties geleerd hebt. 

Jeroen
Vorig jaar liep ik stage bij een 23-jarige docent die ook veel praktijkervaring heeft opgedaan tijdens haar studie. Het leek wel alsof ze al tien jaar voor de klas stond! Zo zie je dat niet alleen je diploma belangrijk is, maar ook hoeveel ervaring je al hebt voordat je gaat werken.

Een iets volwassenere opzet van een studie

Je kan de opleiding Pabo flexibele voltijd eigenlijk zien als een iets volwassenere opzet van een studie, waarbij je niet aan de hand meegenomen wordt en leert hoe je alles moet doen. Je wordt vrijgelaten om zelf vorm te geven aan je studie, waarbij je dus rekening kunt houden met je eigen tempo. 

Het is een uitdaging, maar kan ook een hele goede ontwikkeling zijn. Een leerkracht heeft het namelijk ook vaak onwijs druk met verschillende taken, waar misschien geen deadlines aan verbonden zijn maar die wel moeten worden afgerond. Je hebt dan ook zelfstandigheid nodig om je werk goed te kunnen doen. Hoe mooi is het om dit al tijdens je studie te leren, terwijl je tegelijkertijd ook veel praktijkervaring opdoet?  

Na mijn studie

Na mijn studie wil ik graag lesgeven op een basisschool in Leiden. Als je lesgeeft in het basisonderwijs sta je vijf dagen per week met dezelfde kinderen, waardoor je echt een goede band met ze op kunt bouwen. Ik denk dat dat goed bij mij past. 

Daarnaast vind ik werksfeer heel belangrijk en hoop ik in een team terecht te komen dat gemotiveerd is. Ik zie nu tijdens mijn stages dat er echt gekeken wordt naar hoe het onderwijs beter neergezet kan worden, zodat de kinderen met meer plezier naar school gaan en beter kunnen leren. Dat motiveert mij ook enorm en daar wil ik graag aan bijdragen.

Jeroen
Als je tentamens hebt moet je echt hard leren om de toets te halen. Bij ons moet je de toetsmomenten waarmee je kunt aantonen dat je beschikt over bepaalde competenties zelf vormgeven.

Een mooie uitdaging

Je kunt de vrijheid die je hier krijgt vergelijken met de vrijheid bij een universiteit. Je hebt alleen jezelf ermee als je er niet goed mee omgaat. Ik raad iedereen aan die deze studie wil gaan doen om jezelf af te vragen of je de uitdaging met jezelf aan wilt gaan. Als je plannen en structureren lastig vindt, kan het namelijk een pittig traject zijn.

Toch kan je dan straks na vier jaar studeren aan de Pabo flexibele voltijd wel echt trots op jezelf zijn. Ik heb hier echt veel stappen in gemaakt in twee jaar tijd.