Communicatie
- Duur: 4 jaar
- Start: 1 september
- Inschrijven: t/m 1 mei
- Bachelor of Communication
Communicatie bij Hogeschool Leiden
Wil jij leren hoe je media kan inzetten om anderen te overtuigen van jouw boodschap? Vind je het leuk om je te verplaatsen in anderen en aan te sluiten op wat er speelt in de maatschappij? Wil je verhalen maken, campagnes bedenken, gedrag beïnvloeden en de kracht van taal en beeld ontdekken? Dan is de hbo-opleiding Communicatie echt iets voor jou.
Hoe ziet ons onderwijs eruit?
Het vakgebied Communicatie is continu in ontwikkeling: trends in online en offline media bepalen wat werkt en wat niet. De opleiding bereidt jou voor op dit dynamische werkveld!
Om jou hiervoor klaar te stomen, staat elke periode een ander deel van het vak centraal. Je werkt steeds aan een opdracht die je in de beroepspraktijk ook kunt tegenkomen, soms voor echte opdrachtgevers, soms voor fictieve. Deze ene dag werk je aan een communicatiestrategie voor een modemerk, de volgende bedenk je een campagne voor een dropje.
Samen en zelfstandig werken
We werken met verschillende vormen van onderwijs, zodat jij het beste kan leren. Denk aan werkcolleges, (online) hoorcolleges, campustijd, projectbijeenkomsten, vragenuren of individuele gesprekken.
Ook online werk je samen en blijf je in contact met je medestudenten en docenten. We gebruiken de tools die het werkveld ook gebruikt, zoals Photoshop, InDesign, WordPress en ChatGPT.
Daarnaast werken we samen met bedrijven en organisaties uit de beroepspraktijk. Zo doe je soms opdrachten voor echte opdrachtgevers of loop je een (mini)stage. Op die manier word jij het best voorbereid op wat het werkveld nodig heeft!
Kies je eigen richting
De opleiding Communicatie is erg breed. Daarom krijg je voldoende mogelijkheid om te onderzoeken welke onderdelen jij interessant vindt. Door middel van stages, minoren en je afstudeerplek kun jij je specialiseren in verschillende vakgebieden. Denk aan pr, journalistiek, online communicatie, marketing & reclame, overheid en voorlichting.
Met de begeleiding die je nodig hebt
Studieloopbaanbegeleiding noemen wij Connect. Met Connect willen we zorgen dat je je snel thuis voelt in je klas, je opleiding en op school. Tijdens het propedeusejaar krijg je een persoonlijke coach die je begeleidt op het gebied van studievoortgang, talentontwikkeling en het halen van je propedeuse. Aan het eind van het jaar geef je jezelf, samen met je coach, een advies over de voortzetting van je studierichting.
Het Connectprogramma
Connect bestaat uit klasbijeenkomsten en individuele gesprekken met je Connectcoach. Aan de hand van deze gesprekken en opdrachten reflecteer je regelmatig op je studievoortgang, je studie- en planningsvaardigheden en samenwerking. Je coach helpt jou met het vinden van de juiste focus, het benutten van kansen en het bedenken van oplossingen voor de problemen die je tegenkomt. Daarnaast werk je aan het (her)ontdekken van je talenten, je passies en je interessegebieden. Zo helpen we je om vanuit je eigen motivatie en drijfveren keuzes te maken.
Met het Connectprogramma leer je dus om verantwoordelijkheid te nemen over je studie en zelf de studiekeuzes te maken die bij jou passen. Dit om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk plezier uit je studie haalt.
Studeren met een functiebeperking
Wil je deze studie doen met een functiebeperking? In de meeste gevallen kan dat gewoon! Lees meer over studeren met een functiebeperking en maak een afspraak.
Wat doe je in je eerste jaar?
Van vakken tot stages: lees alvast wat je kunt verwachten. Handig om te weten, toch?
Bekijk meteen een overzicht van het studieprogramma (pdf) en een voorbeeld van een weekrooster (pdf).
Je eerste jaar
Welkom in de wereld die communicatie heet! In het eerste jaar maak je een reis langs de verschillende vakgebieden, van marketingcommunicatie tot pr. Voorbeelden van vakken die je volgt zijn creatief denken, copywriting, persbericht schrijven, presenteren en beeldtaal. Je ontmoet mensen uit de communicatiebranche en je leert ook jezelf beter kennen. Communicatie vereist creativiteit. Dat vraagt om lef, zelfstandigheid en initiatief.
Onze werkwijze
Het onderwijs bestaat per periode steeds uit een project met opdrachten, een kennisvak met theorie en een vaardighedenvak. Deze drie sluiten inhoudelijk op elkaar aan. Je volgt hoor- en werkcolleges en gaat aan de slag in een digitale leeromgeving. Daarnaast halen we het werkveld naar de hogeschool of andersom: je gaat op bezoek bij bijvoorbeeld een pr-bureau of er komt een gastspreker over vertellen.
In het eerste jaar volg je ook faculteitsbrede modules: vakken die voor alle opleidingen binnen de faculteit Management en Bedrijf hetzelfde zijn. Deze modules volg je samen met studenten van andere opleidingen binnen de faculteit. Zo interviewden studenten voor het project 'De Kritische Blik' vrouwelijke Kamerleden voor een kinderboek over een maatschappelijk vraagstuk.
Jaar 2, 3 en 4
Jaar 2
In het tweede studiejaar maak je kennis met een nieuwe, praktijkgerichte vorm van onderwijs. Zo organiseer je je eigen evenement van A tot Z, waarbij je al je communicatieskills nodig hebt. Ook leer je hoe je als woordvoerder van een bedrijf zo goed mogelijk vragen beantwoordt van journalisten.
Halverwege het jaar richt je samen met je medestudenten een eigen communicatiebureau op. Jullie adviseren opdrachtgevers over een communicatievraagstuk, bijvoorbeeld over het vergroten van naamsbekendheid, genereren van publiciteit of het bereiken van een nieuwe doelgroep. Het echte werk dus!
Jaar 3
Dit jaar ga je de praktijk in en verdiep je jouw communicatiekennis en -ervaring. De helft van het jaar loop je een stage bij een zelfgekozen bedrijf of organisatie. Je draait dan de hele week mee op de werkvloer.
De andere helft van het jaar volg je een of twee minoren naar eigen keuze. Dat kan bij Hogeschool Leiden of bij een andere hogeschool of universiteit in Nederland of in het buitenland.
Isi, Danique, Puck en Bram volgden de minor Contentmarketing & Community Management en wonnen de Studentprijs Contentmarketing 2021 met hun content marketingstrategie.
Jaar 4
Het laatste jaar staat in het teken van het afstuderen. Je volgt je laatste communicatievakken, zoals Communicatietools en Crisiscommunicatie.
Het tweede half jaar ga je afstuderen. Je schrijft dan een scriptie waarin je een organisatie naar keuze adviseert over de aanpak van een communicatieprobleem. Daarin komt alles wat je de afgelopen vier jaar hebt geleerd terug. Daarna ben je klaar voor een baan in de wereld van communicatie!
Wil je alvast een indruk krijgen van toegepast kwantitatief onderzoek? Op het YouTube-kanaal Begrijpen met Ben vertelt docent Ben van Hamersveld hoe je daarmee aan de slag kan.
Jouw toekomst
Na de hbo-opleiding Communicatie kan je alle kanten op. Bij een bedrijf, de overheid, een non-profitorganisatie of als zzp’er. Elke organisatie communiceert op haar eigen manier en met haar eigen doelgroepen. Online media, marketingcommunicatie, pr, gedragsbeïnvloeding… jij weet er alles van!
Werken
Wat kun je met hbo Communicatie?
Jij weet wat je wilt vertellen, aan wie en hoe. Of dat nu voor een gemeente is of voor een bedrijf als Nike. En dat kan in veel verschillende beroepen:
- Woordvoerder bij LUMC
- Socialmediamanager bij gemeente Leiden
- Marketingcommunicatiemanager voor Lowlands
- Zelfstandig tekstschrijver
- Copywriter bij een reclamebureau
- Redacteur bij LINDA.
- Speechwriter van een CEO
- Communicatieadviseur bij Unilever
Hoe ziet je baan er straks uit?
Het werk van een communicatieprofessional is heel veelzijdig. Als communicatiemanager adviseer je de directie, maar praat je ook met de pers. Als copywriter werk je met de nieuwste AI-tools en zet je met je collega’s een toffe campagne neer. Je werkt vaak voor verschillende opdrachtgevers en met verschillende mediatypen.
Jouw vakgebied staat nooit stil: er zijn altijd nieuwe maatschappelijke of digitale ontwikkelingen om op te reageren. Dat maakt je werk elke dag anders!
Verder studeren
Na het behalen van je bachelordiploma Communicatie ben je als communicatieprofessional nooit uitgeleerd. Wil je doorstuderen aan de universiteit? Dan volg je meestal eerst een schakeljaar om toegang te krijgen tot een master. Mogelijke masters zijn:
- Communicatiewetenschappen
- Communicatie en organisatie
- Journalistiek en nieuwe media
Iets voor jou?
- Je hebt een mbo niveau 4-, havo- of vwo-diploma.
- Je bent benieuwd wat mensen interessant of nuttig vinden, wat ze raakt en beweegt.
- Je bent nieuwsgierig naar ontwikkelingen in de maatschappij en in medialand.
- Je wil de nieuwste AI-tools, de populairste sociale media, online trends, creatieve campagnes leren kennen en gebruiken.
- Creativiteit en gevoel voor taal is daarbij natuurlijk onmisbaar!
Jaar 1
nieuwe studenten starten
Totaal
studenten volgen de opleiding
Baankans
vindt werk op hun niveau
Dáárom Hogeschool Leiden
Voor de hbo-opleiding Communicatie ga je natuurlijk naar Hogeschool Leiden.
- We zijn een kleinschalige hogeschool in de gezelligste studentenstad van Nederland.
- Volg het Honoursprogramma voor extra uitdaging.
- Grenzen verleggen? We helpen je bij studeren of stage lopen in het buitenland.
- Jij bent de toekomst! Daarom kun je meedenken over ons onderwijs.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de toelatingseisen?
Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding. Daar lees je ook hoe je je moet inschrijven.
Wanneer moet ik me inschrijven?
De inschrijfdeadline voor deze studie is 1 mei. Vanaf 1 oktober is het mogelijk om je in te schrijven voor aankomend studiejaar.
Controleer goed of je aan de toelatingseisen voldoet. En zorg dat je een DigiD hebt: die heb je namelijk nodig om je in te schrijven via Studielink. Een DigiD aanvragen duurt ongeveer een week.
Hoe kan ik me voorbereiden?
- Loop mee of kom proefstuderen bij de opleiding.
- Ga naar Studiekeuze123 voor hulp bij het maken van je keuze.
- Ga naar Studeermeteenplan voor een handige checklist van wat je moet regelen als je gaat studeren.
Wanneer start de opleiding?
Op of rond 1 september. Let op: vaak zijn er al (introductie-)activiteiten in de laatste week van augustus. De precieze data hoor je van ons na je inschrijving.
Goed om te weten: je kunt bij deze opleiding niet in februari starten.
Is de opleiding in deeltijd of duaal te volgen?
Nee, deze opleiding kun je helaas alleen in voltijd doen.
Wat staat er in de Onderwijs- en examenregeling (OER)?
Hoeveel collegegeld betaal ik?
Voor studiejaar 2024-2025 is het wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 2.530,-. Lees alles over collegegeld.
Wanneer is de Open Dag?
Er zijn verschillende Open Dagen bij Hogeschool Leiden. Bekijk alle data en meld je aan.
Wil je weten of de opleiding écht de perfecte match voor jou is? Bij sommige opleidingen kun je je ook aanmelden voor:
Ik heb een functiebeperking, wat nu?
In de meeste gevallen kun je deze studie gewoon doen! De afdeling Student Support ondersteunt je hierbij: bekijk informatie of maak een afspraak.
We ondersteunen je bij bijvoorbeeld:
- Motorische of zintuiglijke handicap
- (Chronische) ziekte
- Psychische klachten
- Spraakstoornis
- Dyslexie/dyscalculie
- Autismespectrumstoornis
- AD(H)D
Kan ik vanaf de hogeschool overstappen naar de universiteit?
Universiteiten mogen toelatingseisen stellen aan een student met een hbo-propedeuse. Met je bacheloropleiding is doorstroom naar een universitaire master soms mogelijk, vaak moet je dan nog wel een schakeljaar volgen.
Zoek de diverse mogelijkheden goed uit via de universiteit van jouw keuze.
Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?
Hogeschool Leiden gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met jouw persoonsgegevens: we voldoen aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens en jouw rechten? Lees ons Privacy Statement.
Twijfel je nog?
Kom dan sfeer proeven bij Hogeschool Leiden en stel al je vragen.
Perfecte match?
Kijk of dit écht de opleiding voor jou is.