Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Commerciële Economie

Voltijd
  • Duur: 4 jaar
  • Start: 1 september
  • Inschrijven: va. 1 okt.
  • Bachelor of Science
Zo schrijf je je in
Docent legt uit aan studenten commerciele economie hogeschool leiden

Commerciële Economie bij Hogeschool Leiden

Wil jij graag werken aan het in de markt zetten van een product of dienst? En wil jij samen met je opdrachtgever kijken hoe je dat op een manier doet die waardevol is voor mens en maatschappij? Neem dan eens een kijkje bij de hbo-bachelor Commerciële Economie.

Foto van Joppe
Joppe - student
In het tweede jaar begin je jouw eigen start-up. Je verzint, ontwerpt, maakt en verkoopt je eigen product.
Lees alles over Joppes start-up

Hoe ziet ons onderwijs eruit?

Zijn ondernemerschap, sales en marketing onderwerpen waar jij blij van wordt? En heb je oog voor trends en merken? Wil jij graag de spil zijn in het vinden van waardevolle oplossingen voor de vragen die mensen en bedrijven hebben?

Bij de hbo-bachelor Commerciële Economie leer je hoe je dit doet op een manier waarbij je rekening houdt met de maatschappelijke impact van jouw ideeën.

Met en in de praktijk

Het werkveld van de commercieel econoom verandert voortdurend. Denk maar eens aan de invloed van online media en Artificial Intelligence, en aan veranderende doelgroepen. We houden de opleiding actueel met behulp van docenten uit de praktijk en echte praktijkprojecten.

In het eerste jaar zijn er al projecten met opdrachtgevers uit de praktijk: je gaat bijvoorbeeld aan de slag voor een goed doel. In het tweede jaar start je met je medestudenten een eigen bedrijf en ga je kennismaken in de praktijk in een stage.

Samen en zelfstandig werken

Naast de vakken die je in de klas volgt, werk je vanaf dag één ook in projectgroepen samen.

Vier hoofdthema’s

Gedurende de opleiding staan vier thema’s centraal. Naarmate je het afstuderen nadert kun je je meer specialiseren, door verschillende opdrachten, minoren en stages. De thema’s zijn:

  • Sales
  • Marketingcommunicatie
  • Marketing
  • Ondernemen

Een vijfde belangrijk onderwerp gedurende de opleiding is de aandacht voor Artificial Intelligence.

Studeren in het buitenland

De opleiding Commerciële Economie heeft een actief netwerk van hogescholen en universiteiten in Europa en stimuleert een stage in het buitenland. Een mooie gelegenheid om jezelf verder te ontwikkelen en een extra plus op je cv.

Met de begeleiding die je nodig hebt

Tijdens de opleiding Commerciële Economie word je begeleid door een team van deskundige docenten. Met studieloopbaanbegeleiding (Connect!) zorgen we ervoor dat je je snel thuis voelt in je groep, je opleiding en school.

We helpen je met studievaardigheden en met het maken van keuzes vanuit jouw motivatie en drijfveren. Naarmate je studie vordert, helpt je studiecoach jou verder in je professionele ontwikkeling. Je spreekt jouw persoonlijke coach regelmatig over het verloop van je studie.

Wil je deze studie doen met een functiebeperking? In de meeste gevallen kan dat gewoon! Lees meer over studeren met een functiebeperking en maak een afspraak.

Floortje - afgestudeerd

"Ik heb in verschillende steden gekeken, ook in Amsterdam en Den Haag. Mijn keuze viel op Leiden. De hogeschool is wat sfeervoller en kleiner. Daardoor ben je geen nummertje, docenten kennen je echt."

foto van Floortje

Bezoek de Open Dag

12 oktober 2024
Kom bij ons langs
Een meisje en haar moeder op de Open Dag van Hogeschool Leiden
Studieopbouw

Wat doe je in je eerste jaar?

Het werkveld van de commercieel econoom verandert voortdurend. Denk maar eens aan de invloed van online media en aan veranderende doelgroepen. We houden de opleiding actueel met behulp van docenten uit de praktijk en echte praktijkprojecten.

Van vakken tot stages: lees alvast wat je kunt verwachten. Handig om te weten, toch?

Bekijk meteen een overzicht van het studieprogramma (pdf) en een voorbeeld van een weekrooster (pdf).

Je eerste jaar

Jaar 1 bestaat uit vier periodes, in elk blok werk je aan één thema:

  • Sales
  • Marketingcommunicatie
  • Marketing
  • Ondernemen

Naast deze thema’s heb je algemene vakken als Nederlands en Engels, Presenteren en Onderzoeksvaardigheden. Vakken die je in een gemeenschappelijke lijn volgt en waar je kennis maakt met studenten van andere opleidingen. Het gehele jaar werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en studievaardigheden.

Na het eerste jaar heb je inzicht in het vakgebied en weet je welk profiel het beste bij jou past.

Wat moet je halen in je eerste jaar Commerciële Economie?

Het is belangrijk dat je alle onderdelen van het eerste jaar met succes afrondt. De propedeuse is immers een fundament, waarop in het tweede jaar verder wordt gebouwd. Je dient alle studiepunten (60 European Credits) van het eerste jaar te behalen.

Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan is het mogelijk om een aantal vakken te compenseren of te herkansen. Lukt het niet om alle punten in één jaar te behalen dan heb je in het jaar erna een nieuwe periode gelegenheid om je punten alsnog te behalen vóór je instroomt in het tweede opleidingsjaar.

Jaar 2, 3 en 4

In de hoofdfase Commerciële Economie ga je meer de diepte in en jezelf specialiseren. Dit doe je aan de hand van een ‘t-shape’-profiel (een vorm van specialiseren), gericht gekozen stages en specialistische minoren en een zelfgekozen afstudeeropdracht in jaar 4.

  • In jaar 2 staat voor een groot deel in het teken van jouw eigen bedrijf. Met enkele medestudenten richt je een eigen bedrijf op: de Start-Up Company. Je verdiept je verder in sales- en marktonderzoek en marketingcommunicatie. Aan het einde van jaar 2 loop je tien weken stage.
  • In jaar 3 loop je een half jaar stage en is er vrijekeuzeruimte van een half jaar. De vrije keuzeruimte kun je invullen met minoren of vakken die je in het buitenland haalt.
  • Jaar 4 is gericht op strategisch leren denken en op het afstuderen. Afstuderen doe je bij een opdrachtgever in een bedrijf, en je levert een eindproduct op dat de opdrachtgever kan gebruiken.

Wat moet je halen in je tweede jaar?

Voor je jaar 3 ingaat waar je echt aan het werk gaat, is het belangrijk alle voorgaande projecten en vakken afgerond te hebben. Je dient alle studiepunten (60 European Credits) van het tweede jaar behaald te hebben.

Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan is het mogelijk om een aantal vakken te compenseren of te herkansen. Lukt het niet om alle punten in één jaar te behalen dan heb je in het jaar erna een nieuwe periode gelegenheid om je punten alsnog te behalen vóór je instroomt in het derde opleidingsjaar.

Start-Up Company

Als student van de opleiding Commerciële Economie werk je tijdens de Start-Up Company driekwart jaar lang in een klein team aan de realisatie van een product of dienst. Samen zet je een eigen onderneming op met echte producten, geld en klanten. Kortom: je gaat écht aan de slag!

Elk lid van het team neemt specifieke verantwoordelijkheden op zich. Alle aspecten van moderne bedrijfsvoering komen aan de orde: van businessplan tot financiering, van ontwerp tot productie en van marketing tot sales. Je praat met leveranciers, zet aandelen uit, bouwt een website, regelt de promotie en zorgt voor de verkoop van je product.

Ondernemen in de praktijk

Alle vakken die in je dat jaar volgt, staan in het teken van de realisatie. Je werkt zo nodig samen met de startup incubator Lugus (studentenvereniging of pre-incubator), maakt voor praktische zaken gebruik van de kennis van de Stichting Jong Ondernemen. Tijdens netwerkdagen ontmoet je vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven.

Veel van de activiteiten binnen de Start-Up Company – zoals de verkoop van je product - vinden plaats in 'de echte wereld'. Zo krijg je een goed beeld van ondernemen in de praktijk. Verder zijn er bij de opleiding Commerciële Economie ook mogelijkheden om je stage- of afstudeeropdracht in te vullen bij je eigen onderneming.

Voorbeeld van studenten
Met hun eigen Start-Up Company 'Laicos Games' ontwikkelden vier studenten het educatieve bordspel 'back to 1 hour' over telefoongebruik en sociale media.

Minoren over trends uit het vakgebied

Naast de Start-Up Company kan je ook minoren volgen die in het teken staan van ondernemen in de praktijk. Deze keuzevakken sluiten aan bij specifieke trends en ontwikkelingen, zoals duurzaam ondernemen, internationalisering en digitalisering:

  • International Business - werk samen met een internationaal opererende onderneming in internationale projectgroepen.
  • Duurzaam Ondernemen - leer hoe een onderneming zich aanpast aan de veranderende maatschappij waarin de consumenten zich steeds bewuster worden van duurzaamheid.
  • Customer Journey Marketing - richt de klantreis in op basis van verschillende consumentengroepen aan de hand van theorie, onderzoek en praktijkartikelen/casussen voor een echte of fictieve casus.
  • Merkenmanagement - ontwikkel een innovatief, duurzaam (fictief) merk aan de hand van de laatste consumententrends op basis van de wens van de beoogde doelgroep.
Afgestudeerd en dan?

Jouw toekomst

Na vier jaar ben je opgeleid tot een breed inzetbare econoom. De meeste functies voor commercieel economen vind je logischerwijs in organisatie die een product verkopen, maar je kunt ook werken in de dienstverlening, bijvoorbeeld als adviseur bij een reclamebureau. Je hebt met deze studie echt veel carrièremogelijkheden: kijk maar!

Werken

Wat kun je worden na je Commerciële Economie opleiding?

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

  • Junior commercieel manager
  • Marketingmedewerker
  • Manager van een telecommunicatiewinkel
  • Hoofd van een (kleine) afdeling verkoop (salesmanager)
  • Junior accountmanager
  • Reclamedeskundige of reclamecampagneadviseur bij een reclameadviesbureau
  • Marketingadviseur bij een reisorganisatie
  • Marktonderzoeker bij een marktonderzoeksbureau
  • Online marketeer, social-media manager of allround contentmarketeer
  • Zelfstandig ondernemer

Wat zijn je taken als commercieel econoom?

Als commercieel econoom werk je vaak in teams en ben je met veel verschillende marketingactiviteiten bezig. Denk aan marktonderzoek, pr en reclame, productintroducties, eventmanagement, onderzoek naar afzetmogelijkheden, het benaderen van klanten via internet, onderzoek naar de inzet van sms bij verkoop en klantenbinding.

Marketing is 'ervoor zorgen dat de juiste producten of diensten op het juiste moment voor klanten beschikbaar zijn wanneer zij daar behoefte aan hebben'. Je werkgever verwacht dan ook dat je ondernemend en creatief bent in het maken van plannen en het bedenken van activiteiten.

Verder studeren

Als commercieel econoom ben je nooit uitgeleerd. Ook als je al volop aan het werk bent, blijf je jezelf ontwikkelen, onder andere met behulp van vakliteratuur, wetenschappelijk onderzoek, congressen en intervisiebijeenkomsten.

Wil je doorstuderen aan de universiteit? Dan volg je meestal eerst een pre-master om toegang te krijgen tot een master. De voorwaarden voor toelating verschillen per onderwijsinstelling.

Mogelijke masters zijn onder andere:

  • Bedrijfseconomie
  • Marketing Management
  • Communicatiewetenschappen
Alumni-netwerk

De opleiding Commerciële Economie bij Hogeschool Leiden heeft een actief alumni-netwerk. Je kunt je mede-afgestudeerden regelmatig op de hogeschool ontmoeten en netwerken tijdens bijeenkomsten waar interessante sprekers hun ervaringen in het werkveld delen.

Checklist

Iets voor jou?

  • Je hebt een mbo niveau 4-, havo- of vwo-diploma.
  • Je hebt een onderzoekende en ondernemende houding.
  • Je houdt van een dynamische omgeving.
  • Je werkt graag samen: tijdens je studie met je medestudenten en opdrachtgevers, later met je collega’s uit allerlei vakgebieden.
  • Je vindt het leuk om overtuigend te presenteren en mensen te enthousiasmeren.
IP college commerciele economie collegezaal met studenten
Studenten in de klas commerciële economie hogeschool leiden

Jaar 1

290

nieuwe studenten starten

Totaal

987

studenten volgen de opleiding

Baankans

86%

vindt werk op hun niveau

Dáárom Hogeschool Leiden

Voor de hbo-opleiding Commerciële Economie ga je natuurlijk naar Hogeschool Leiden.

  • Veel aandacht voor nieuwe economische waarden.
  • Ontdek PLNT, een organisatie die ondernemerschap in Leiden stimuleert en je ondersteunt met jouw eigen onderneming.
  • Volg het Honoursprogramma voor extra uitdaging.
  • Grenzen verleggen? We helpen je bij studeren of stage lopen in het buitenland.
  • Jij bent de toekomst! Daarom kun je meedenken over ons onderwijs.
Studenten bespreken lesstof samen op bankje in hoofdgebouw Hogeschool Leiden
Studenten lopen door Leiden centrum
Welkom bij Hogeschool Leiden

Tim - student

"Ik vind economie interessant en ik ben creatief. Die combinatie was voor mij doorslaggevend om te starten met de opleiding. Ik hoopte te leren om op een betere en creatievere manier om te gaan met economie.

Een positieve impact op de wereld hebben: dat is altijd mijn doel geweest."

Lees het verhaal van Tim

foto van Tim

Veelgestelde vragen

Over deze studie
Wat zijn de toelatingseisen?

Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding. Daar lees je ook hoe je je moet inschrijven.

Wanneer moet ik me inschrijven?

De deadline voor deze studie was 15 juli. Vanaf 1 oktober is het mogelijk om je in te schrijven voor studiejaar 2025/2026.

Controleer goed of je aan de toelatingseisen voldoet. En zorg dat je een DigiD hebt: die heb je namelijk nodig om je in te schrijven via Studielink. Een DigiD aanvragen duurt ongeveer een week.

Hoe kan ik me voorbereiden?
Wanneer start de opleiding?

Op of rond 1 september. Let op: vaak zijn er al (introductie-)activiteiten in de laatste week van augustus. De precieze data hoor je van ons na je inschrijving.

Goed om te weten: je kunt bij deze opleiding niet in februari starten.

Is de opleiding in deeltijd of duaal te volgen?

Nee, deze opleiding kun je helaas alleen in voltijd doen.

Bekijk alle deeltijdopleidingen

Wat is de studiebelasting?

Als je vier dagen per week aan je studie besteedt, dan is de kans van slagen groot. Natuurlijk kun je meer tijd investeren, bijvoorbeeld om je basiskennis te versterken of wanneer je juist extra wil verdiepen. Er zijn studenten die het in minder tijd kunnen doen, maar die zijn wel een uitzondering.

Er is een aantal vakken waarbij je aanwezigheid verplicht is om deel te mogen nemen aan de toetsing. Deze vakken worden op vaste dagdelen gegeven.

Heb je vragen over de studiebelasting, stel ze aan onze docenten en studenten tijdens een Open Dag.

Wat kan ik met deze opleiding?

Als commercieel econoom achterhaal je waar mensen en bedrijven behoefte aan hebben. Je pikt signalen uit de markt op en vertaalt deze op planmatige wijze in producten en diensten. Daarvoor doe je zelf onderzoek of je besteedt het uit.

Meer over de beroepsmogelijkheden lees je op deze pagina bij het onderdeel 'Jouw toekomst'.

Wat staat er in de Onderwijs- en examenregeling (OER)?
Algemeen
Hoeveel collegegeld betaal ik?

Voor studiejaar 2024-2025 is het wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 2.530,-. Lees alles over collegegeld.

Wanneer is de Open Dag?

Er zijn verschillende Open Dagen bij Hogeschool Leiden. Bekijk alle data en meld je aan.

Wil je weten of de opleiding écht de perfecte match voor jou is? Bij sommige opleidingen kun je je ook aanmelden voor:

Ik heb een functiebeperking, wat nu?

In de meeste gevallen kun je deze studie gewoon doen! De afdeling Student Support ondersteunt je hierbij: bekijk informatie of maak een afspraak.

We ondersteunen je bij bijvoorbeeld:

  • Motorische of zintuiglijke handicap
  • (Chronische) ziekte
  • Psychische klachten
  • Spraakstoornis
  • Dyslexie/dyscalculie
  • Autismespectrumstoornis
  • AD(H)D
Kan ik vanaf de hogeschool overstappen naar de universiteit?

Universiteiten mogen toelatingseisen stellen aan een student met een hbo-propedeuse. Met je bacheloropleiding is doorstroom naar een universitaire master soms mogelijk, vaak moet je dan nog wel een schakeljaar volgen.

Zoek de diverse mogelijkheden goed uit via de universiteit van jouw keuze.

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?

Hogeschool Leiden gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met jouw persoonsgegevens: we voldoen aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens en jouw rechten? Lees ons Privacy Statement.

Twijfel je nog?

Kom dan sfeer proeven bij Hogeschool Leiden en stel al je vragen.

Bezoek onze Open Dag

Perfecte match?

Kijk of dit écht de opleiding voor jou is.

Keuze gemaakt?

Je bent eruit: Commerciële Economie is jouw favoriete studie.

Zo schrijf je je in
Kijk nog even verder

Commerciële Economie toch niet jouw ding?

Communicatie

Voltijd
Lees meerover Communicatie
Drie studenten presenteren hun communicatieproject voor de klas met whiteboard en post-its

Human Resource Management (HRM)

Voltijd
Lees meerover Human Resource Management (HRM)
Studenten in de klas bij opleiding Human Resource Management HRM Hogeschool Leiden

Informatica: Forensisch ICT

Voltijd
Lees meerover Informatica: Forensisch ICT
Student en docent samen aan het werk forensisch ict hogeschool leiden