Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Robert over opleiding Bio-informatica

Robert studeerde in 2010 af aan de opleiding Bio-informatica en behoort daarmee tot een van de eerste lichtingen Bio-informatici. Op dit moment werkt hij als Scientific Developer bij het UMC Utrecht. Ben je benieuwd? Lees hier verder.

Portret Robert alumni Bio-informatica Hogeschool Leiden

Door een studiekeuzetest op de middelbare school kreeg ik lucht van en viel mijn oog op de opleiding Bio-informatica (BI). Op basis van mijn interesses: computers, biologie en natuurkunde rolde Bio-informatica als beste match uit de test. Geheel terecht, want na mijn bezoek aan de Open Dag op de hogeschool wist ik gelijk dat Bio-informatica mijn studie zou worden. Het klikte direct en voelde gewoon goed. Ik gleed door mijn bachelor heen. Ik was echt de juiste student op de juiste plek.

Volgende stap

In het derde jaar van mijn studie BI liep ik stage bij het Erasmus MC en kreeg daarna direct een bijbaan aangeboden. Na mijn afstuderen bleef ik ook nog bij het Erasmus MC werken. Een mooiere bevestiging dat de studie Bio-informatica van de hogeschool aansluit op de beroepspraktijk is nauwelijks denkbaar. Ondanks dat ik een mooie job had bij het Erasmus MC, koos ik er na 1,5 jaar voor een masterstudie Bio-informatica te gaan volgen aan de Wageningen Universiteit (WUR). Ik wilde mijzelf verder ontplooien. Doordat Bio-informatica een vrij jong vakgebied is, was ik direct na het afronden van mijn bachelor al dè expert bij het Erasmus MC. Dat was aanvankelijk wel tof, maar voor mij uiteindelijk wel de reden om door te studeren aan de WUR.

De aansluiting van de bachelor op mijn master was overigens prima. Ik kon zonder instaptoets starten bij de WUR. Gedurende mijn master heb ik mijn Bio-informatica kennis verdiept en geleerd om op wetenschappelijk niveau te denken. Daar wordt binnen de hogeschool als praktijkopleider minder aandacht aan besteed.

Robert
Aan eindexamenkandidaten die nu overwegen om voor de studie Bio-informatie te kiezen, zou ik willen zeggen: DOEN! Het is een supertof, interessant en uitdagend vakgebied waarmee je impact kunt hebben op de maatschappij.

Maatschappelijke impact

Na het behalen van mijn master ben ik bij mijn huidige werkgever terecht gekomen. Het UMC. Aanvankelijk bij een onderzoeksgroep waar geneticaonderzoek wordt gedaan. Inmiddels heb ik de overstap gemaakt naar genoomdiagnostiek. Binnen het UMC werken inmiddels veel meer collega’s met een Bio-informatica achtergrond en ik verwacht dat het aantal alleen maar zal toenemen. Binnen de gezondheidszorg is de toepassing van IT steeds belangrijker aan het worden.

Twee vakgebieden ineen

Voor mij persoonlijk is het verder kunnen helpen van de gezondheidszorg een belangrijke drijfveer in mijn werk. Maar ook als de meer bedrijfsmatige informatica-kant je aanspreekt, biedt Bio-informatica veel mogelijkheden. Dat is het mooie aan deze studie. Je wordt eigenlijk opgeleid voor twee vakgebieden en hebt daarnaast ook nog eens alle vrijheid om je eigen route te kiezen.