Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst (BVO Kunst)

Training
 • Duur: 8 maanden
 • Start: 9 oktober
 • Kosten: € 2250,-
 • Certificaat
Schrijf je in

Werk je als leerkracht in het (vrijeschool)basisonderwijs? En spreekt jezelf verdiepen in kunstvakken van de vrijeschool je aan? Bekijk of de Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst (BVO Kunst) bij je past. Met deze opleiding willen wij jou als leerkracht laten ontdekken waar je enthousiast van wordt en energie van krijgt. Je gaat aan de slag met verschillende kunstvakken. Hierbij kun je jouw eigen vaardigheden ontwikkelen en je laten inspireren. Daarnaast ga je onderzoeken hoe je zelf deze vakken kunt vormgeven. En hoe je de vakken in de praktijk verder kunt uitdiepen.

Rudolf Steiner, filosoof en grondlegger van de antroposofie
Alle kunst gaat over verbinden. De vraag is niet: 'Wat de mens moet kunnen en weten teneinde zich in de bestaande sociale orde te kunnen voegen?' Maar wel: 'Wat is er in aanleg van de mens aanwezig en wat kan in hem ontwikkeld worden?'. Dan wordt het mogelijk dat de opgroeiende generatie de maatschappij steeds nieuwe krachten toevoegt.
Verdiep je in het vrijeschoolonderwijs

Iets voor jou?

De BVO Kunst is passend voor leerkrachten uit het basis(vrijeschool)onderwijs die het kunstzinnige element in hun onderwijs willen opfrissen, verder willen scholen en verdiepen. Het maakt niet uit hoelang je al werkzaam bent in het onderwijs. Heb je interesse in de vrijeschool pedagogie, menskunde en het kunstleerplan, dan past deze opleiding bij jou. Je onderzoekt hoe je deze vakken vorm kunt geven en kunt verdiepen in de praktijk. Ook het verder ontwikkelen van je kunstzinnigheid en vaardigheden komen aan bod. En je gaat ervaren hoe kunstzinnig onderwijs bijdraagt aan gezond makend onderwijs.

BVO Kunst boetseren

Over de opleiding

Tijdens de Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst (BVO Kunst) ga je aan de slag met verschillende kunstvakken. Hierbij kun je jouw eigen vaardigheden ontwikkelen en je laten inspireren. Daarnaast ga je onderzoeken hoe je zelf deze vakken kunt vormgeven en hoe je de vakken in de praktijk verder kunt verdiepen.

Opleidingsduur

Het opleidingsprogramma beslaat een half studiejaar. In acht bijeenkomsten komen verschillende kunstvakken aan bod: boetseren, hout/ schilderen, tekenen/ muziek en bewegend onderwijs.

Wat ga je doen

Uitgangspunten zijn steeds de vrijeschool pedagogie, menskunde en het kunstleerplan. Je onderzoekt hoe je deze vakken vorm kan geven en kan verdiepen in de praktijk. Ook het verder ontwikkelen van je kunstzinnigheid en vaardigheden komen aan bod en ontdek je hoe kunstzinnig onderwijs bijdraagt aan gezond makend onderwijs in de klas.

Over de stage

De stage is voor oriëntatie op de aspecten van het kunstzinnig werk in een vrijeschool. Werk je niet op een basisschool, dan zoek je zelf een stageplek. Een stageplek is niet noodzakelijk voor leerkrachten die in het reguliere (of andersoortige) onderwijs werkzaam zijn. Lesgeven vanuit de vrijeschoolvisie is op elke school toe te passen. Je bent vrij om wel een stageplek te zoeken wanneer je belang hebt bij meer praktijkervaring in het vrijeschoolonderwijs. Dit kan heel zinvol zijn en kunnen we met elkaar bespreken.

Omvang 

 • Minimaal 20 dagen, verspreid over het studiejaar. 
 • ½ dag per week of 1 dag per twee weken. 
 • Start stage in ieder geval binnen drie maanden na start van de opleiding.

Eisen stageschool 

 • Elke vrijeschool kan als stageplaats fungeren. 
 • De stageschool moet de mogelijkheid hebben voor een actieve meewerkstage, waarbij  er begeleiding is door een stagebegeleider. De stagebegeleider is een leerkracht van de stageschool. Bij voorkeur de leerkracht van de stageklas waarin je stage loopt. 

Procedure 

 • Zoek zelf een stageplek. 
 • Maak afspraken over de vorm van je stage in overleg met de stagebegeleider van je stageklas. Het is een meewerkstage waarbij je lessen observeert, maar ook zelf kunstlessen gaat geven. Maak zelf afspraken over hoe deze verdeling er concreet uit gaat zien. 
 • Stuur half januari het ingevulde stageformulier naar ons toe, dit formulier is op te vragen via [email protected].
Wie zijn de docenten

De Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst (BVO Kunst) wordt gegeven door:

 • Rik ten Cate voor de lessen Boetseren
 • Edith Brink voor de lessen Schilderen
 • Raoul Boesten voor Muziek
 • Gerben Denen voor Bewegend leren
 • Aziza Mayo voor slotbijeenkomst
 • Maartje Putter voor slotbijeenkomst
 • Francien Kleemans voor slotbijeenkomst
BVO Kunst opleiding gitaarspelen

Na afronding

 • heb je kennis van het leerplan van de verschillende kunstvakken van het vrijeschoolonderwijs (kleuters tot en met klas 6).
 • heb je je eigen vaardigheden vergroot op het gebied van boetseren, schilderen, tekenen, muziek en bewegend leren.
 • heb je ontdekt hoe kunstzinnig onderwijs bijdraagt aan gezond onderwijs in de klas.

Puur praktisch

Over het programma

Tijdens de Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst (BVO Kunst) ga je aan de slag met verschillende kunstvakken. Hierbij kun je jouw eigen vaardigheden ontwikkelen en je laten inspireren. Daarnaast ga je onderzoeken hoe je zelf deze vakken kunt vormgeven en hoe je de vakken in de praktijk verder kunt verdiepen.

Opleidingsduur

De opleiding duurt 8 maanden (8 bijeenkomsten) en vindt plaats op Hogeschool Leiden.  

Studiebelasting

Totaal omvat de studiebelasting circa 180 uur, bestaande uit circa 55 uur contacttijd en 125 uur zelfstudie, praktijkopdrachten en onderzoek. 

Startdatum en rooster

Deze opleiding start 9 oktober 2024. Bekijk het rooster voor de detailplanning.

Certificaat

Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het certificaat ‘Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst’ van Hogeschool Leiden.

Kosten

De kosten voor deze opleiding zijn € 2.250,-. Dit is inclusief studiemap, koffie/thee, lunch, materialen en één herkansingsmogelijkheid, excl. literatuur.

Monique Wijsman | Vrijeschool Rotterdam-West
de BVO kunst heeft me geleerd dat het de taak van de leraar is om de binnenwereld van het kind tevoorschijn te laten komen en te laten schijnen. Zoals het kristal aan de binnenkant van een steen.
BVO Kunst opleiding kunstwerkje
Een geschikte opleiding voor jou als je

Checklist

 • interesse hebt in een unieke pedagogische benadering die gericht is op de ontwikkeling van creativiteit, kunstzinnigheid en persoonlijke groei van leerlingen.
 • leerkracht bent in het basis(vrijeschool)onderwijs en het kunstzinnige element in jouw onderwijs wilt opfrissen, verder wilt ontwikkelen en verdiepen.
 • een interdisciplinaire aanpak je aanspreekt. De opleiding integreert kunsteducatie met het vrijeschoolonderwijs, waardoor we je voorbereiden om op een creatieve en holistische manier les te geven.
 • voorkeur hebt voor een praktische ervaring. Als student krijg je de mogelijkheid om tijdens de opleiding praktijkervaring op te doen door stages en praktijkgerichte opdrachten, waardoor je direct relevante vaardigheden kunt ontwikkelen.
 • een inspirerende leeromgeving wilt ontdekken waarin we je stimuleren om je eigen creativiteit te ontdekken en te ontwikkelen. En waar ruimte is voor jouw persoonlijke groei en ontwikkeling.
Specialist jonge kind knutselwerk spinneweb van garen

Keuze gemaakt?

Leuk! We kijken uit naar je komst. De eerstvolgende training BVO Kunst start 9 oktober 2024.

Schrijf je in

Laat je horen!

Wil je hulp bij het kiezen, of meer informatie?

Bel: 071-51 88 726
Mail: [email protected]
Volg ons op LinkedIn

 

Blijf op de hoogte!

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Werk je in het onderwijs en wil je je verder ontwikkelen? Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) verzorgt nascholing, advies en begeleiding voor leraren, docenten, teams en leiders in het onderwijs. Wij staan voor een duurzame ontwikkeling van het onderwijs. Dat betekent dat we ons richten op dat wat echt belangrijk is en dat we samen met jou tot oplossingen komen die jou en jouw team verder brengen, nu én in de toekomst.

Meer over Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Blijf op de hoogte

Mis de nieuwsbrief van het Centrum onderwijs & innovatie Leiden niet!

Meld je aan

Kijk nog even verder

Basiscursus Vrijeschool Onderwijs Kleuters

Cursus
Lees meerover Basiscursus Vrijeschool Onderwijs Kleuters
BVO Kleuters header uitsnede

De Parcivalweg

Post-hbo
Lees meerover De Parcivalweg
De Parcivalweg eenjarige opleiding COIL

Leraar Basisonderwijs: Vrijeschool Pabo zij-instroom

Zij-instroom
Lees meerover Leraar Basisonderwijs: Vrijeschool Pabo zij-instroom
vrijeschool_kind_in_groep

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.