Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Leraar basisonderwijs: Academische Pabo

Voltijd
  • Duur: 4 jaar
  • Start: 1 september
  • Inschrijven: va. 1 okt.
  • Bachelor of Education & Science
Zo schrijf je je in
Een groep kinderen krijgt les op de basisschool

Academische Pabo bij Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden

Wil je aan de slag in het basisonderwijs? En heb je interesse in wetenschappelijke kennis over kinderen, opvoeding en onderwijs? Het mooie aan de Academische Pabo is dat je praktijk en wetenschap combineert: je volgt namelijk vakken op onze hogeschool én aan de universiteit. Op deze universitaire pabo leer je het functioneren van leerlingen op school beter te analyseren, begrijpen en begeleiden. Ook leer je gefundeerd advies te geven.

Gijs koos voor de opleiding Academische Pabo van hogeschool Leiden
Academische Pabo Leiden: studeren aan de hogeschool en universiteit

Hoe ziet ons onderwijs eruit?

De opleiding is een combinatie van praktijk en theorie. Je krijgt dus zowel vakken van de universitaire opleiding Pedagogische Wetenschappen als onderdelen uit het onderwijsprogramma van de pabo.

De opzet van onze opleiding is kleinschalig en persoonlijk. Je hebt veel contact met je docenten en medestudenten. Hierdoor hoef je nooit lang met een vraagstuk rond te lopen. En je staat al vanaf het begin van jaar 1 voor de klas.

Unieke combinatie: hogeschool en universiteit

Stage tijdens universitaire pabo

Voor de klas leer je het meest: daarom sta je vanaf jaar 1 elk jaar voor een groep leerlingen. Gedurende je studie loop je stage in de verschillende groepen. Alles wat je leert, kun je dan meteen toepassen in praktijk.

In het eerste jaar sta je één dag per week voor de klas en heb je elke periode ook een stagemeerdaagse. Gaandeweg je studie breid je je stage uit.

Les bij de hogeschool en de universiteit

Je volgt gemiddeld twee dagen per week onderwijs bij Hogeschool Leiden én twee dagen per week onderwijs bij Universiteit Leiden.

Verschillende vaardigheden

Dit is een universitaire pabo: je bouwt wetenschappelijke kennis op over de ontwikkeling van kinderen, leren en opvoeden.

Jouw docenten doen zelf wetenschappelijk onderzoek, dus zij kunnen jou als de beste leren hoe je onderzoek kan gebruiken in de onderwijspraktijk.

Je leert de wereld te bekijken met de nieuwsgierige blik van een wetenschapper. Daarnaast doe je academische vaardigheden op: onafhankelijk en kritisch denken, analyseren en vertalen van wetenschappelijk kennis naar adviezen voor de onderwijspraktijk. Je wordt zo een academisch gevormde leerkracht, die meerdere rollen en taken kan oppakken.

Als academische, universitair geschoolde leerkracht wil je de ontwikkeling van kinderen optimaliseren en jezelf een leven lang ontwikkelen. Je bent nieuwsgierig naar alles wat met leren, ontwikkelen, innoveren, de school en de samenleving te maken heeft en naar de rol die jij daarin kunt vervullen. Herken jij jezelf hierin?

Samenwerking met de beroepspraktijk

Onze afgestudeerde studenten en andere professionals uit het werkveld zijn nauw betrokken bij de inhoud van de opleiding. Zo weet je zeker dat je de kennis en vaardigheden ontwikkelt die onmisbaar zijn in jouw toekomstige beroep.

Theorie in verbinding met de praktijk

De wetenschappelijke kennis leer je te verbinden aan jouw onderwijspraktijk. Hoe je dat kunt doen, leer in het 'tutoraat'. Docenten van de pabo en docenten van de universiteit verzorgen dit vier jaar lang. Deze docenten begeleiden je ook in jouw eigen ontwikkeling. Er is daarbij veel ruimte voor de ontwikkeling van je eigen onderwijsvisie.

Met de begeleiding die je nodig hebt

Leraar worden doe je niet alleen. Daarom krijg je ieder jaar twee vaste studiebegeleiders, ook wel tutoren genoemd: een van de pabo en een van de universiteit. Zij helpen je met de voortgang van je studie en aan hen kun je al je vragen stellen. Je voert samen gesprekken en onderzoekt waar je goed in bent, waar je valkuilen liggen, wat je passie is en waar je ambities liggen.

Wil je deze studie doen met een functiebeperking? In de meeste gevallen kan dat gewoon! Lees meer over studeren met een functiebeperking en maak een afspraak.

Nina studeert Academische Pabo bij Hogeschool Leiden
Nina - student
Het is hard werken, maar superleuk en leerzaam.

Bezoek de Open Dag

12 oktober 2024
Kom bij ons langs
Een meisje en haar moeder op de Open Dag van Hogeschool Leiden

Op 12 oktober is zowel de open dag van de hogeschool als de open dag van de universiteit. Een mooie kans dus om bij beide instituten een kijkje te nemen en de sfeer te proeven! Meld je daarom bij beide instituten aan. De presentaties zijn op beide instituten hetzelfde en je kunt op beide locaties je vragen stellen. We zien je graag de 12e!

Voorafgaand aan de opleiding

  • Om een bewuste studiekeuze te maken, doorloop je een verplichte matchingsprocedure. Lees wat dit inhoudt.
  • Bij Hogeschool Leiden kun je naast de Academische Pabo ook andere opleidingsvarianten kiezen. Welke past bij jou?
Doorloop de matchingsprocedure

Is de opleiding een goede match voor jou? Om een bewuste keuze te maken, doorloop je een verplichte matchingsprocedure. Soms moet je ook één of meerdere toelatingstoets(en) doen, afhankelijk van je vooropleiding. Lees meer over de matchingsprocedure.

Kies je opleidingsvariant

Andere Pabo-opleidingen bij Hogeschool Leiden

Naast de Academische Pabo kun je meer lerarenopleidingen bij Hogeschool Leiden doen, zoals de Pabo of Vrijeschool Pabo (beide niet-academisch). Of kies voor een andere vorm, zoals deeltijd of zij-instroom.

De Academische Pabo (deze pagina) kun je alleen in voltijd doen.

Foto van David, student Academische Pabo
David - student
Ik vind het leuk dat in deze studie wetenschap en praktijk met elkaar verweven worden, samen met de wekelijkse stage.
Lees waarom hij deze studie koos
Studieopbouw

Wat doe je in je eerste jaar?

Van kennisvakken tot stages: lees alvast wat je kunt verwachten. Handig om te weten, toch?

Je eerste jaar

Tijdens het eerste jaar leg je een brede basis waarop je later in je studie kunt voortbouwen.

  • Onmisbaar voor dat fundament is inhoudelijke kennis over de vakken in het basisonderwijs, didactiek van het lesgeven en kennis over de belangrijkste onderwerpen binnen de Pedagogische Wetenschappen.
  • Tegelijkertijd begin je ook met het aanleren van allerlei beroeps- en academische vaardigheden, die je nodig hebt om les te geven op de basisschool en om wetenschappelijk onderzoek te verrichten.
  • De kennis leer je toe te passen: gedurende het hele jaar loop je stage op een basisschool.

Wat moet je halen in je eerste jaar Academische Pabo?

Aan het eind van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies (BSA). Heb je tussen de 48 en 60 studiepunten (EC) behaald én alle essentiële studieonderdelen succesvol afgerond? Dan mag je door naar het tweede jaar.

Blijkt dat de Academische Pabo toch niet de juiste opleiding voor je is? Dan helpen we je graag met het zoeken naar een alternatief.

Jaar 2, 3 en 4

Tijdens je eerste jaar vertellen we je natuurlijk alles over de hoofdfase van de opleiding. Dit zijn alvast een paar highlights.

Net als in jaar 1 verdeel je je tijd over twee dagen hogeschool, twee dagen universiteit en één dag lesgeven.

Programma hogeschool in het kort

  • Je leert projectmatig werken en maakt kennis met onderwijsinnovatie.
  • Je verdiept je in bijvoorbeeld activerende didactische werkvormen, het ontwerpen van een les, de inzet van moderne media en filosoferen met kinderen.
  • Je werkt aan inspirerende, maatschappelijk relevante thema's.
  • Met je klas organiseer je een theatervoorstelling die wordt opgevoerd voor kinderen op de basisschool.

Programma universiteit in het kort

  • Je verdiept jouw wetenschappelijke kennis over de ontwikkeling van kinderen, leren en opvoeden.
  • Je leert hoe je wetenschappelijk onderzoek doet.
  • Je volgt vakken als ontwikkelingspsychologie, leren en cognitie, gezinspedagogiek, onderwijsleerproblemen, interculturele aspecten van opvoeding, leerstoornissen en ontwikkelen van krachtige leeromgevingen.

Stage

In jaar 1 en 2 loop je stage in alle klassen. Dat doe je gemiddeld één dag per week en soms ook meerdere dagen achter elkaar.

In jaar 3 en 4 specialiseer je je. Je kiest tussen onderbouw (groep 1 t/m 4) en bovenbouw (5 t/m 8). Je loopt daar dan het hele jaar stage. Je LIO (leraar in opleiding)-stage in jaar 4 doe je op een zelfgekozen basisschool (waarmee de hogeschool een samenwerkingsafspraak heeft), in de bouw waarin je je hebt gespecialiseerd in jaar 3.

Afstuderen

Als afsluiting van je studie voer je in je vierde jaar zelf een praktijkgericht onderzoek uit. Dat doe je op een 'academische opleidingsschool': een samenwerkingsverband tussen scholen, de hogeschool en de universiteit. Je werkt aan een vraagstuk dat zowel voor jou als voor de school interessant en relevant is.

Heb je alle 240 studiepunten behaald? Dan krijg je twee internationaal erkende diploma's: Bachelor of Education van Hogeschool Leiden en Bachelor of Science van Universiteit Leiden.

Portret Pascalle
Pascalle - student (en al werkzaam als leerkracht)
Gekke lessen bedenken is niet alleen leuk, het werkt ook!
Hoe maakt ze een feest van haar lessen?
Afgestudeerd en dan?

Jouw toekomst

De Academische Pabo rond je af met twee diploma's: Bachelor of Education van Hogeschool Leiden en Bachelor of Science van Universiteit Leiden.

Je kunt direct aan het werk in het basisonderwijs. Wil je meer verdieping? Dan kun je nog een masteropleiding volgen. Bekijk je mogelijkheden.

Werken

Dankzij je leerkrachtvaardigheden én je academische vaardigheden ben je breed inzetbaar op de basisschool, zowel in als buiten de klas.

Waar kun je werken na de Academische Pabo Leiden?

  • Je mag lesgeven in alle groepen op de basisschool.
  • Je bent ook bevoegd om onderwijs te geven in het speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs.

Hoe ziet je baan als leerkracht er straks uit?

Het beroep van leraar verandert voortdurend. Diversiteit en inclusie, leer- en gedragsproblemen van leerlingen en het bieden van passend onderwijs: je krijgt er allemaal mee te maken. De Academische Pabo Leiden bereidt jou optimaal voor op deze uitdagende baan.

Als leerkracht draag je kennis over, maar ben je ook pedagoog. Je begeleidt leerlingen in hun leerproces en speelt een belangrijke rol in hun persoonlijke ontwikkeling. Je houdt in de gaten welke leerling extra aandacht of juist extra uitdaging nodig heeft.

Ook ga je in gesprek met ouders over de voortgang van hun kind en overleg je met collega’s over actuele vraagstukken die spelen in jouw organisatie. Samen denk je na over vernieuwingen die het onderwijs nog krachtiger kunnen maken.

Verder studeren

Met deze universitaire pabo heb je toegang tot verschillende masteropleidingen waarmee jij jouw persoonlijk meesterschap verder verdiept. We lichten er twee uit:

  • Met de wetenschappelijke master Education and Child Studies van Universiteit Leiden specialiseer je je in de Pedagogische Wetenschappen. Een paar deelgebieden: Kinderen met Leer- en Gedragsproblemen in het Onderwijs, Onderwijsstudies en Applied Neuroscience in Education and Child Studies.
  • Of past een universitaire master zoals (ortho)pedagogiek, onderwijskunde of pedagogisch leiderschap beter bij jou?
  • Met de hbo-master Special Educational Needs ontwikkel je je tot bijvoorbeeld remedial teacher, leraar speciaal onderwijs of intern begeleider.
Checklist

Iets voor jou?

  • Je hebt een vwo-diploma, of een hbo- of wo-propedeuse of -diploma.
  • Je vindt de ontwikkeling van kinderen en hun onderwijs belangrijk en interessant.
  • Je hebt de ambitie en nieuwsgierigheid om zelf het beste onderwijs te ontwikkelen.
  • Je staat stevig in je schoenen.
  • Je bent enthousiast en energiek.
  • Je wil graag een combinatie van een praktische én een analytische studie. Kortom: een studie waarin je veel wetenschappelijke kennis opdoet en tegelijkertijd aan de slag gaat in de praktijk.
Studenten Pabo discussieren in de klas aan een tafel
Twee basisscholieren zitten aan een tafel samen huiswerk te maken.

Jaar 1

274

Pabo-studenten starten

Totaal

1039

studenten doen de Pabo

Baankans

97%

vindt werk op hun niveau

Dáárom Hogeschool Leiden

De Academische Pabo: voor deze unieke mix van hbo en wo ga je natuurlijk naar Leiden.

Een student zit achterop de fiets op weg naar Hogeschool Leiden
Studenten lopen door Leiden centrum
Welkom bij Hogeschool Leiden
Portretfoto van student Ruben van opleiding Academische Pabo bij Hogeschool Leiden
Ruben - afgestudeerd
De Academische Pabo heeft me voorbereid op het leraarschap en heeft me daarnaast theoretische verdieping gebracht. Het fijne is dat zowel de praktijk als de theorie en achtergrond samenkomen.

Veelgestelde vragen

Over deze studie
Wat zijn de toelatingseisen?

Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding, die verschillen per vooropleiding. Soms moet je toelatingstoets(en) doen. Daar lees je ook hoe je je moet inschrijven en hoe de verplichte matchingsprocedure verloopt.

Wanneer moet ik me inschrijven?

De deadline voor deze studie was 1 mei. Vanaf 1 oktober is het mogelijk om je in te schrijven voor studiejaar 2025/2026.

Controleer goed of je aan de toelatingseisen voldoet. En zorg dat je een DigiD hebt: die heb je namelijk nodig om je in te schrijven via Studielink. Een DigiD aanvragen duurt ongeveer een week.

Hoe kan ik me voorbereiden?
Wanneer start de opleiding?

Op of rond 1 september. Let op: vaak zijn er al (introductie-)activiteiten in de laatste week van augustus. De precieze data hoor je van ons na je inschrijving.

Goed om te weten: je kunt bij deze opleiding niet in februari starten.

Is de opleiding in deeltijd of duaal te volgen?

Nee, deze opleiding kun je helaas alleen in voltijd doen.

Je kunt wel de reguliere Pabo in deeltijd doen (dus niet-academisch).

Van de Academische Pabo tot de Vrijeschool Pabo: je kunt nog meer lerarenopleidingen bij Hogeschool Leiden doen.

Wat staat er in de Onderwijs- en examenregeling (OER)?
Algemeen
Hoeveel collegegeld betaal ik?

Voor studiejaar 2024-2025 is het wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 2.530,-. Lees alles over collegegeld.

Wanneer is de Open Dag?

Er zijn verschillende Open Dagen bij Hogeschool Leiden. Bekijk alle data en meld je aan.

Wil je weten of de opleiding écht de perfecte match voor jou is? Bij sommige opleidingen kun je je ook aanmelden voor:

Welke subsidies zijn er voor lerarenopleidingen?

De overheid heeft verschillende subsidies en tegemoetkomingen voor studenten aan een hbo-lerarenopleiding. Bekijk op de site van DUO of jij aan de voorwaarden voldoet.

Ik heb een functiebeperking, wat nu?

In de meeste gevallen kun je deze studie gewoon doen! De afdeling Student Support ondersteunt je hierbij: bekijk informatie of maak een afspraak.

We ondersteunen je bij bijvoorbeeld:

  • Motorische of zintuiglijke handicap
  • (Chronische) ziekte
  • Psychische klachten
  • Spraakstoornis
  • Dyslexie/dyscalculie
  • Autismespectrumstoornis
  • AD(H)D
Kan ik vanaf de hogeschool overstappen naar de universiteit?

Universiteiten mogen toelatingseisen stellen aan een student met een hbo-propedeuse. Met je bacheloropleiding is doorstroom naar een universitaire master soms mogelijk, vaak moet je dan nog wel een schakeljaar volgen.

Zoek de diverse mogelijkheden goed uit via de universiteit van jouw keuze.

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?

Hogeschool Leiden gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met jouw persoonsgegevens: we voldoen aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens en jouw rechten? Lees ons Privacy Statement.

Twijfel je nog?

Kom dan sfeer proeven bij Hogeschool Leiden en stel al je vragen.

Bezoek onze Open Dag

Perfecte match?

Kijk of dit écht de opleiding voor jou is.

Keuze gemaakt?

Je bent eruit: de Academische Pabo is jouw favoriete studie.

Zo schrijf je je in
Kijk nog even verder

Academische Pabo toch niet jouw ding?

Leraar Basisonderwijs: Pabo

Voltijd of flexibele voltijd
Lees meerover Leraar Basisonderwijs: Pabo
Studenten Pabo in gesprek aan een grote tafel in de klas

HBO-Rechten

Voltijd
Lees meerover HBO-Rechten
Student steek hand op in klas hbo rechten hogeschool leiden

Sociaal Werk

Voltijd
Lees meerover Sociaal Werk
Gesprek tussen een client en een sociaal werker van hbo-opleiding Social Work Hogeschool Leiden

Enthousiast over onderwijs

Lesgeven, coachen of begeleiden
Bekijk al onze lerarenopleidingen
Pabo buitenles tijden onderwijsles staan studenten in het bos met stokjes