Hogeschool Leiden

Wonen in Leiden

Als één van de oudste en leukste studentensteden van Nederland, heeft Leiden je enorm veel te bieden. Heb jij plannen om in Leiden op kamers te gaan? Het kan een spannende stap zijn om je vertrouwde ‘thuis’ te verlaten en te verhuizen naar een nieuwe stad. Daarom vroegen wij de Leidse studenten om hun ervaringen en tips. Lees ze op deze pagina. 

“De afstand was voor mij niet echt de reden om naar Leiden te verhuizen. Maar wat bij mij juist kriebelde was het gevoel dat ik in mijn studententijd avonturen wil beleven met leuke huisgenoten en echt onafhankelijk wil leren zijn.”

Behazin

Kamer zoeken, vinden en krijgen

Begin op tijd!
De meeste studenten beginnen in de zomervakantie of rond de start van het nieuwe studiejaar met het zoeken van kamer. Geen gek plan dus om al iets eerder te beginnen met zoeken, bijvoorbeeld rondom mei. (Ideaal: als je snel iets vindt, dan heb je de zomer om rustig te kunnen verhuizen). 

“Hou in de gaten wanneer de reistijd-voorrang geldt. Zo is het soms makkelijker om in het voorjaar aan een kamer te komen dan in het najaar."

Behazin

Checklist: jouw ideale kamer
In welke kamer zie jij jezelf straks wonen? Bedenk welke eisen je minimaal aan een kamer wilt stellen (bijvoorbeeld: de oppervlakte, het budget, veel huisgenoten of weinig huisgenoten, welke buurt), zodat je gemakkelijker de kamer vindt die bij jou past.

Pas wel op: blijf niet te lang zoeken naar je ideale droompaleis en staar je hier niet blind op. Het is bijvoorbeeld heel gebruikelijk om door te stromen naar grotere kamers binnen één huis of om te verhuizen naar een andere kamer in de loop van je studententijd. 

Wat voor soort woonruimte heeft welke voordelen? Vergelijk de kamers van Elise en Leeanne en kom erachter wat het beste bij jou past!

Hogeschool Leiden

De zoektocht: waar kijk je?
Er zijn verschillende plekken waar je een kamer kunt vinden. Zo kun je zoeken via DUWO (woningorganisatie speciaal voor studenten), studentenverenigingen, makelaars, andere woningverenigingen, anti-kraak en websites waarop verhuurders (en studentenhuizen) hun woning kunnen aanbieden.

Lees het verhaal van Leeanne over haar studio die zij via DUWO vond.

Voorbeelden waar je aan kunt denken zijn websites als pararius.nl (overzicht van kamers, studio’s en appartementen die te huur worden aangeboden via verschillende makelaars in Leiden) en kamernet.nl (hier plaatsen veel studentenhuizen en andere aanbieders hun beschikbare kamers). Het ouderwetse ‘advertentiebriefje’ doet het meestal ook nog goed. Houd daarom de prikborden (bijvoorbeeld binnen de hogeschool) goed in de gaten.

“Als je een kamer zoekt in Leiden, dan is Facebook een goede plek om te zoeken. Er zijn veel pagina’s waar studentenhuizen en verhuurders kamers op aanbieden en als je daar actief op reageert, dan heb je vaak binnen no-time een leuke kamer gevonden.”

Joeri

Gebruik je netwerk
Laat je sociale netwerk weten dat je op zoek bent naar een kamer in Leiden. Ben je net begonnen of misschien al even bezig met een studie? Denk dan bijvoorbeeld aan studiegenootjes die al in Leiden wonen. Leiden is niet heel groot en veel studenten kennen elkaar. Wanneer er een kamer ergens vrijkomt, dan verspreidt zich dat heel snel. 

“In het eerste jaar van mijn studie werd ik vriendinnen met Charlotte. Zij zat al op kamers in Leiden. Ergens in oktober vertelde ze mij dat haar huisgenootje ging verhuizen en we hadden het erover hoe leuk het zou zijn als wij roomies zouden worden. Ze nam contact op met haar makelaar en zo heb ik de kamer gekregen.”

Lisa

Op kamers: de try-out
Twijfel je nog of op kamers gaan iets voor je is? Ga op ‘try-out’! Regelmatig zijn er studenten die voor hun studie tijdelijk naar het buitenland gaan. Zij verhuren hun kamers vaak voor een bepaalde periode (variërend van een maand tot misschien zelfs negen maanden). Of misschien kun je ‘oppassen’ op de kamer van iemand die op vakantie gaat. Op deze manier kun je even uitproberen of op kamers gaan wel iets voor je is. 

Lees het verhaal van Elise over hoe zij van onderhuren naar een vaste eigen kamer ging.

De sleutels naar Behazin's studentenhuis.

Hospiteren: hoe werkt dat?
Als je eenmaal een leuke kamer op het oog hebt, dan begint het meestal pas echt. Zo kan het zijn dat je moet hospiteren voor een kamer. Hospiteren betekent dat je “solliciteert” op een kamer. Dit klinkt misschien wat enger dan dat het is. Zo gaat het er gewoonlijk aan toe: de bewoners van een studentenhuis nodigen potentiële nieuwe huisgenoten uit op een hospiteeravond. Hierbij leren ze iedereen kennen en kijken ze welke persoon het beste bij hun huis past. Ook is het voor jou de ideale kans om de kamer in het echt te bekijken en ook te kijken of jij je wel thuis voelt in het huis en bij de huisgenoten.

“Ik heb zelf in totaal drie keer gehospiteerd, waarbij de derde raak was. Bij de andere keren heb ik zelf soms aangegeven dat het huis niet helemaal bij mij paste. Het huis was iets te ‘groot’ voor me of ik zocht naar mensen die wat meer op mij leken, omdat ik dat belangrijk vind voor een fijne leefomgeving.”

Behazin

Op kamers - de tips

De tips van Joeri:
“Verhuizen naar een andere stad betekent dat je in het begin nog weinig mensen kent. Geen zorgen: dat hebben de meesten die naar Leiden komen, dus nieuwe vrienden maken gaat vaak snel en makkelijk. Maar dit werkt natuurlijk niet als je op je kamer te blijven zitten. Zoek naar een manier om ook in jouw nieuwe stad een sociaal netwerk op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan lid worden van een sportclub, studievereniging, studentenvereniging of iets anders.” Joeri (22)

De tips van Lisa:
“Verplicht jezelf niet om minimaal zoveel dagen in je nieuwe huis te blijven. Als je thuis echt mist, ga dan lekker naar huis. Normaal deed je dat bijna elke dag, dus waarom zou je dat nu in één keer helemaal niet meer doen? Doe het gewoon lekker in je eigen tempo! Dan is de kans het grootst dat je snel een positief gevoel krijgt bij het wonen in je nieuwe thuis.” Lisa (19)

Tip! Lees ook de tips in het verhaal van Elise en het verhaal van Leeanne.

Andere onderwerpen?

Nieuwsgierig naar andere onderwerpen waarmee je als student in Leiden mee te maken krijgt? Bekijk dan de webpagina over studeren in Leiden.