Hogeschool Leiden

Studentenverenigingen in Leiden

Lid worden bij een vereniging is meer dan alleen een biertje drinken met vrienden. Via verenigingen maak je levenslange vriendschappen, doe je nieuwe vaardigheden op en heb je de gelegenheid om evenementen te organiseren met misschien wel duizenden bezoekers. Door je bij een vereniging aan te sluiten haal je het beste uit je studententijd! 

Sociaal netwerk

Wanneer je je aansluit bij een studentenvereniging bouw je een sociaal netwerk op. Je leert niet alleen mensen van je eigen studie kennen, maar juist ook mensen buiten jouw studie om. Dit kunnen bijvoorbeeld studenten zijn met andere interesses en talenten. Er worden eindeloos veel connecties gelegd en vriendschappen opgedaan en dit zorgt voor een sociaal vangnet in een tijd waarin heel veel nieuwe indrukken op je af komen. Door met veel verschillende mensen om te gaan, samen te werken en te verbinden groeit tolerantie voor en het vertrouwen in andere groepen. Verenigingen organiseren ook vaak externe activiteiten zoals bedrijvendiners waarmee je je netwerk verbreedt. Dit kan handig zijn voor het zoeken van een geschikte stage- of werkplek. Naast commissies heb je ook sub-verenigingen, zoals een sport- of theatersub, waar je aan deel kunt nemen.  

Foto van studentenverenigingen tijdens een orkest

Persoonlijke ontwikkeling

Door het brede en gevarieerde aanbod van activiteiten van studentenverenigingen kunnen studenten zich goed ontwikkelen. Denk aan: muziek, sport, commissies, debatten, symposia, diners en feesten. Door een commissie of een bestuur te doen bij een studentenvereniging ontwikkel je je op persoonlijk vlak en levert het je op professioneel gebied heel veel voordeel op.

Studie & vereniging

Een studentenvereniging is goed te combineren met je studie. De verschillende activiteiten helpen om een goede balans te houden tussen studie en ontspanning en een aantal studentenverenigingen bieden tentamentrainingen aan. Ook zijn er bij veel verenigingen studiesubs, waarbij ouderejaars de jongerejaars kunnen helpen met hun studie.  Sommige verenigingen gaan tijdens tentamenperioden zelfs dicht en creëren studieplekken voor hun leden.  Naast de studie is de studentenvereniging een plek waar je elkaar in een open en ontspannen omgeving ontmoet. Je wordt gestimuleerd om actief bij te dragen aan verenigingsactiviteiten, maar je studie wel voorop te stellen. Uiteindelijk bepaal je zelf hoeveel tijd je doorbrengt op de vereniging. Je leert hierdoor ook om je tijd te verdelen en goed vooruit te plannen. 

De afgelopen drie jaar heb ik mij ingezet in meerdere commissies van Quintus. Ik heb hier veel geleerd, lol gemaakt en unieke ervaringen opgedaan. Het mooie van een studentenvereniging is de vrijheid die je geboden wordt. Ik zou dan ook elke student willen uitdagen om na te denken over een lidmaatschap bij een vereniging. Mocht je al lid zijn, dan daag ik je uit om je in te zetten voor jouw vereniging via een commissie of via een bestuursjaar!

Steven | Assessor Intern van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen.

Meer weten?

Benieuwd en wil je meer informatie? Bekijk dan het overzicht met Leidse studentenverenigingen of lees meer over andere activiteiten op de pagina Activiteiten naar je studie