Hogeschool Leiden

Evenementen in Leiden

Leiden is een stad die bruist. Zowel in de zomer, als in de winter; er valt altijd wat te doen. We kunnen ons voorstellen dat je misschien nog niet altijd even goed weet wat. Daarom hebben wij voor jou de meest kenmerkende terugkerende events op een rijtje gezet.

Januari

De Leidse Blues- en Jazzweek
Het mag dan koud zijn buiten, maar binnen in de Leidse kroegen en cafés word je verwarmd met fijne jazz muziek. De Leidse Blues- en Jazzweek is een volle week waarbij wel meer dan 30 kroegen en cafés samen een kroegentocht vormen met livemuziek. 

Foto Leidse Jazzweek door © Henk Aschman

Februari

Stukafest
Benieuwd naar hoe de studentenkamers van de Leidse binnenstad eruit zien? Tijdens het studentenkamerfestival Stukafest openen tientallen studentenkamers hun deuren voor culturele performances. Van cabaret tot dans, muziek tot poëzie, het komt allemaal voorbij zetten in de studentenkamers. 

Maart

Landelijke Sterrenkijkdagen
Op de Oude Sterrewacht van Leiden is iedereen in welkom om door de telescoop naar sterren te komen kijken in een weekend in maart. Niet alleen de maan laat zich van zijn beste kant zien,  maar als het weer het toe laat is Jupiter ook te zien. Het historische pand is daarnaast zelf al de moeite waard om eens gezien te hebben. 

April

De Singelloop
Een hardloopwedstrijd over de singels van Leiden, waar veel hardlopers uit heel Nederland zelfs aan meedoen. De loop heeft een lengte van bijna 7 kilometer en wordt sinds 1976 jaarlijks georganiseerd. Het is een gezellige event waar veel mensen op afkomen. Dit maakt het toeschouwen vaak ook al een feestje!

Foto Leidse Singelloop door © Erik van Leeuwen

Mei

Bevrijding van Leiden
Ieder jaar organiseert Stichting Bevrijding Leiden bevrijdingsactiviteiten. Deze staan geheel in het teken van Herdenken, Koesteren en Vieren. Bekijk alle activiteiten op de website bevrijdingleiden.nl.

Leidse Hofjesconcerten
Leiden is een stad die bekend staat om alle verborgen hofjes. Ontdek ze met de Leidse Hofjesconcerten. In meer dan twintig hofjes treden twee dagen lang muziekkanten op in verschillende muziekroutes (denk aan: de klassieke route of de Spaanse route). Ga lekker zitten in de tuin van een hofjesbewoner en geniet van de sfeer.

Foto Leidse Hofjesconcerten via www.leidsehofjesconcerten.nl

Leiden Marathon
Als je na de Singelloop nog niet genoeg had van sportiviteit, dan is er ook nog de Leiden Marathon. Deze marathon is niet misselijk en een uitdaging voor iedere sportieveling. Je kunt zelf kiezen voor: 5, 10, 21 of 42 kilometer. Maak het zo gek als je zelf wilt!

Museumnacht
Studenten van de Leidse studentenvereniging Quintus organiseren ieder jaar 'Museumnacht Leiden'. De deelnemende musea stellen speciaal voor de nacht een bijzonder programma samen. Deze is gevuld met workshops, optredens, alternatieve rondleidingen en films. En hoe bijzonder is het om bijvoorbeeld de Hortus Botanicus in het donker te zien?

Juni

LIFF Summer Special
Tijdens de nazomerse avonden organiseert het Leiden International Film Festival een zomereditie: LIFF Summer Special. Je kunt drie avonden lang genieten van de beste films op een hele bijzondere locatie: een openluchtbioscoop op het historische plein van de Pieterskerk.

Leiden Culinair
Tijdens de zomerse avonden is Leiden Culinair een favoriete ontmoetingsplek voor iedereen die van lekker eten, drinken en gezelligheid houdt. Meerdere dagen presenteren restaurants uit de stad hun lekkerste gerechten op een plein in Leiden. Bezoekers hoppen van stand naar stand en proeven van alles. 

Lakenfeesten
Ooit stond Leiden bekend om haar handel in lakens. En dat wordt nog steeds gevierd met de Lakenfeesten. Het feestweekend geeft je alvast een goed voorproefje voor het Leidens Ontzet met muzikale optredens en evenementen. Maar het meest bijzonder is de Peurbakkentocht. Een stoet aan uitgedoste boten die de grachten van Leiden onveilig maken. (Vanaf de kade toegejuicht door het Leidse publiek).

Foto van Leidse Lakenfeesten via www.lakenfeesten.nl

Juli

Werfpop
Een gratis muziekfestival: wie wil dat nou niet? In het Leidse Hout komen jaarlijks bijna 30.000 bezoekers op Werfpop af. Met meerdere podia kun je genieten van de muziek. 

Augustus

Rrrollend Leiden
Ieder jaar vindt er in Leiden een rollend culinair feestje plaats waar je kunt genieten van allerlei verschillende keukens: Rrrollend Leiden. De gezellige bedrijvigheid tussen de foodtrucks maakt het een goede plek om gezellig een hapje te eten of een drankje te doen.

EL CID-week
Misschien wel één van de belangrijkste evenementen voor de Leidse student: de EL CID-week. Het is de officiële introductieweek van Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden. Tijdens deze week heten de stad, de onderwijsinstellingen en de studentenverenigingen de aankomende studenten welkom en laten ze zien wat Leiden je als student te bieden heeft. Geen zorgen: deze week heeft totaal niets met ontgroenen te maken!

September

Nacht van Ontdekkingen
Hét wetenschaps- en cultuurfestival van Zuid-Holland, dat is nou de Nacht van Ontdekkingen. In de avond verandert de binnenstad van Leiden in een podium voor kunstenaars en wetenschappers. Zij laten je de wereld door hun ogen zien met talloze verschillende acts en maken kunst en kennis toegankelijk voor iedereen. 

Oktober

Leiden International Film Festival
Geniet van internationale arthouse films, premières en mainstream cinema tijdens het LIFF. Als bezoeker van het film festival kom je in aanraking met de nieuwste films en nog niet ontdekte filmmakers, die misschien wel de grote namen zijn van de toekomst. 

Leids Ontzet (3 oktober)
Iedere Leidenaar kent het jaarlijkse spektakel dat ‘Leids Ontzet’ heet. Op 2 en 3 oktober ontwaakt de stad en vieren we de vrijheid die Leiden tegemoet ging in 1574. Twee dagen lang is het feest in de stad en zijn er optredens met muziek op de grachten, een iconische kermis op de pleinen en een optocht. Vergeet niet: op 3 oktober eet je haring met wittebrood en hutspot.

Foto van de kermis tijdens Leidens Ontzet via 3october.nl

December

Winter Wonder Weken
Tijdens de koude en donkere dagen houden de Winter Wonder Weken de binnenstad gezellig en warm. Zo is er een ijsbaan op de gracht en een kerstmarkt op het water. Hier kun je terecht voor lekkere hapjes, winterse producten en voor een borrel in de après-ski hut.

Nieuwsgierig naar meer evenementen?

Bekijk alle evenementen in de uitagenda Leiden.

Terug naar Studeren in Leiden