Hogeschool Leiden

Yentel en haar stage in Indonesië

Yentel (Sociaal Werk) liep stage in Bedulu, Indonesië. Stage in het buitenland was niet alleen extra leerzaam voor haar ontwikkeling als maatschappelijk werker. Ze genoot ook van haar persoonlijke activiteiten: het land en de cultuur leren kennen door prachtige uitjes. Ze vertelt je er zelf meer over.

Hogeschool Leiden

Salamat pagi!

Voor vijf maanden lang verbleef ik in Bedulu, Indonesië voor een stage. Bedulu ligt op het eiland Bali, vlakbij de stad Ubud (ongeveer vijftien minuten met de scooter). Er zijn veel stagiaires en vrijwilligers die hier komen en gaan. Sommigen voor een aantal weken en anderen, zoals ik, voor meerdere maanden. Op dat moment waren we met ongeveer zes meiden, waarvan een Engelse en een Nederlandse vrouw die zes weken vrijwilligerswerk deed. Ik woonde in een homestay. Dit houdt in dat ik een kamer had in het huis van de eigenaren van de organisatie waar ik stage liep: Yayasan Widya Guna. Deze organisatie zet zich in voor kinderen met een beperking. Ik deelde mijn kamer met een andere Nederlandse studente die er voor twee maanden zou blijven.

Hogeschool Leiden

Stage: hoe mijn leven had kunnen zijn

Voor mijn stage stond ik in de ochtenden in de klas met kinderen in een rolstoel. Ik ondersteunde daar de docent: Koming. Het bizarre is dat Koming zelf ook pas 20 jaar oud was en ze ook nog studeerde. Als ik hier was geboren, dan had dit dus mijn leven kunnen zijn. Op een maandag hadden we een lesje Nederlands gedaan. De kinderen die in een rolstoel zitten vonden dit erg leuk. Koming en de fysiotherapeute (22 jaar oud) wilden zelfs in de middag ook graag nog wat zinnetjes leren. Waar ik hen een beetje Nederlandse woordjes leerde, hielpen zij mij met het leren van Indonesisch. Dit ging best redelijk. Als ik nu naar gesprekken luister, dan kan ik meestal redelijk wat woordjes verstaan. Ook kan ik in heel gebrekkig Indonesisch een gesprekje voeren. Best wel leuk!

Yentel, student Sociaal Werk, helpt een cliënt tijdens haar stage in Indonesië

Vrijheid van in het buitenland zijn

Waar ik het meest van genoot is dat ik niet de drukte in m’n leven had, die ik normaal gesproken heb. Ik had zoveel vrije tijd, waarin ik bijna niets echt moest. Ik moest af en toe wel wat voor m’n studie doen, maar het was geen overload. Ik had verder geen dingen waar ik aan vastzit of waar ik heen moest en dat vond ik het heerlijk!