Hogeschool Leiden

Over meesteren in Zuid-Afrika: het avontuur van Mathijs en Pieter

Mathijs en Pieter (Vrijeschool Pabo) besloten samen een nieuwe uitdaging aan te gaan: stage lopen bij een vrijeschool in Zuid-Afrika. Daarnaast maakten ze gelijk van het moment gebruik om samen meer te ontdekken van het land. Ze geven je een kijkje in hun zoektocht naar ontwikkeling en avontuur. 

Hogeschool Leiden

Een woordje uitleg

Op een koude decemberavond zaten we eens samen te praten over het leven. Om een lang verhaal kort te maken: we wilden een andere onderwijscultuur ervaren dan dat we tot toen toe gewend waren. Hoe ziet het onderwijs er aan de andere kant van de wereld uit? En hoe vet zou het zijn om hier wat van mee te maken? Vele biertjes (en enkele ideeën) later stond het plan in de steigers: Africa it was! We moesten nog wel toestemming krijgen van de opleiding, maar dit was slechts een formaliteit. Toch?

Hogeschool Leiden

Stageplek in de pocket

De opleiding was heel enthousiast en we konden beginnen met het e-mailen van scholen! We zochten een school waar we onze LIO (Leraar in Opleiding) stage konden lopen. Vlak voor de zomervakantie kregen we een positieve respons van een school! De McGregor Waldorfschool durfde het wel aan met ons. McGregor is een klein stadje in Zuid-Afrika, gelegen op zo’n 170 km van Kaapstad. Nu hadden we een stageplek. We konden niet wachten en testten alvast onze GoPro om al onze avonturen mee vast te leggen. 

Hogeschool Leiden

We wilden graag meerdere vrije scholen bezoeken en nog wat meer van Afrika zien, want we komen er tenslotte niet zo vaak. Daarom hadden we als startpunt een tropisch eiland gekozen: Zanzibar. Geloof het of niet, ook hier vonden we een vrije school waar we welkom waren. Daar hebben we de jaaropening meegemaakt. Daarna stond er nog een vrije school in Dar es Salaam, de hoofdstad van Tanzania, op het programma.

Pas op: kans op jaloezie

De eerste week zaten we op het wonderlijke eilandje Zanzibar. We zullen jullie de details besparen om eventuele jaloezie te voorkomen. Maar waar we ons die dagen mee bezig hebben gehouden was o.a. snorkelen, zwemmen met en zonder dolfijnen, prachtige eilandjes bezoeken, onszelf trakteren op de heerlijke lokale cuisine en de halve finale van de Zanzibar-Cup kijken. Dit alles om een beetje rustig aan te komen, polé polé (zoals de lokale bevolking dat zelf zo noemt).

Hogeschool Leiden

Zelf aan de slag

Ook hadden we een vrijeschool bezocht: de Creative Education Foundation. We hebben hier natuurlijk niet alleen gekeken. Zelf hebben we ook lessen gegeven. Aan het einde van elke dag hadden we aan verschillende klassen gym gegeven. Pieter had in klas 7 het rekenen met geld geïntroduceerd.

Hogeschool Leiden

Polé polé (geen stress)

Wat ons het meeste is opgevallen is dat we geen stress hebben gezien. Zowel bij de docenten als bij de leerlingen heerst er een POLÉ POLÉ sfeer. Het is zoiets als: 'Rustig, het komt allemaal wel goed.' Dit zagen we aan de pauzes, die zomaar een kwartier langer werden. Of lessen die uitliepen zonder dat er iets van gezegd werd.

We hebben op een andere school (de Hekima) een hele leuke tijd gehad. We zijn zeer vereerd dat we welkom waren op deze school, die heel gastvrij was. Ze willen graag hun onderwijs delen met anderen. Deze plek lijkt ons ideaal voor iemand die in Afrika een stage zou willen lopen!