Teamchallenge Levensvaardigheden (Honoursprogramma)

Team Challenge Levensvaardigheden

Je hoort het overal. Je studententijd is de leukste tijd van je leven. Helaas is dat lang niet voor alle studenten zo. Studenten hebben nog best wat levensvaardigheden te leren. Daarom slaan het Honoursprogramma van Hogeschool Leiden en het lectoraat Ouderschap en Ouderschapsbegeleiding de handen ineen om studenten te ondersteunen in het omgaan met dagelijkse taken en uitdagingen in het studentenleven. En jij kunt hier aan bijdragen! 

Als jij deelneemt aan de Team Challenge Levensvaardigheden ga jij samen met studenten van andere opleidingen een bijdrage leveren aan het verbeteren van de levensvaardigheden van studenten. Samen ontwikkelen jullie een toolbox met alle beschikbare instrumenten die studenten kunnen ondersteunen bij het inzetten en ontwikkelen van hun levensvaardigheden.

Wat zijn levensvaardigheden?

Levensvaardigheden zijn de sociale en emotionele vaardigheden die kinderen en jongeren nodig hebben om effectief om te gaan met alledaagse uitdagingen en eisen. De vaardigheden worden gebruikt in zowel alledaagse als risicovolle situaties. De levensvaardigheden zijn; ‘zelfbewustzijn’, ‘zelfmanagement’, ‘maatschappelijk bewustzijn’, ‘relatievaardigheden’, en ‘verantwoordelijke besluiten nemen’. Wanneer deze vaardigheden bij kinderen, jongeren en in dit geval studenten, gestimuleerd worden, bevorderd de groei van hun zelfvertrouwen en zelfsturend vermogen. Het gevolg hiervan kan zijn dat de depressieve gevoelens en stress bij deze doelgroep dalen. Conclusie: levensvaardigheden zijn van groot belang om succesvol te kunnen studeren. 

Meer informatie over levensvaardigheden van studenten

Is de Team Challenge Levensvaardigheden iets voor jou?

Ben jij een betrokken ouderejaarsstudent die zich graag wil verdiepen in de levensvaardigheden onder studenten? Ben jij creatief, analytisch en communicatief vaardig? Of heb je de ambitie om deze competenties te ontwikkelen? Dan is deze Team Challenge iets voor jou.

Wat levert het op?

Naast dat je meer leert over levensvaardigheden die je direct kunt inzetten in je eigen leven, draag je bij aan een steeds grotere maatschappelijke vraagstuk. Je leert om jezelf op creatieve wijze te uiten, interdisciplinair samen te werken met studenten van allerlei opleidingen, wetenschappelijke inzichten toe te passen en je leert de hogeschool op geheel andere wijze kennen.

Je wordt in dit project begeleid door een docent van het Honoursprogramma en krijgt toegang tot de inhoudelijke expertise van het lectoraat. Na succesvolle afronding krijg je een Honourscertificaat van 5EC.

Lees de ervaringen van studenten die deelnemen aan het project

Projectplanning

De startbijeenkomst vindt plaats in mei. Eind oktober lever je het projectresultaat op.

Hogeschool Leiden