Hogeschool Leiden

Ervaringen van studenten - Team Challenge Leergeld

Nu meedoen is straks meetellen!

Studenten Josje Huisman, Verena Valkenburg, Demi Kaspers en Jessica van Santen deden mee aan de Team Challenge Leergeld. Zij zijn met het vraagstuk 'Op welke manier kunnen wij ook de werkende ouders, die onder het sociaal minimum verdienen, bereiken?’ aan de slag gegaan.

Onderzoek

Wij zijn het onderzoek begonnen met het kennismaken met de stichting. Zo zijn wij bij hen op kantoor langs geweest en hebben wij daar meer informatie gekregen over o.a. de werkwijze die de stichting hanteert. Als snel kwamen wij erachter dat wij ons op verschillende doelgroepen konden richten:

  • Doorverwijzende instanties (uitkeringsinstanties, de gemeenten etc.)
  • Scholen (zowel basisscholen als middelbare scholen)
  • Ouders  
  • Kinderen 

Wij hebben gekozen om de bekendheid met name onder kinderen zelf te vergroten. Zij nemen hun verhalen vaak mee naar huis. Op deze manier hopen wij dat zij in gesprek gaan met hun ouders. Maar hoe bereiken we de kinderen?  

Resultaten

Na lange brainstormsessies, hebben wij drie resultaten bereikt:

  1. Stichting Leergeld Leiden en Omstreken heeft nu een social media platform, wat bestaat uit Facebook, Twitter en Instagram. Op deze manier is de jeugd, maar ook de ouders makkelijker te bereiken. 
  2. Een promotiefilmpje waarin wordt uitgelegd wat Stichting Leergeld Leiden en Omstreken nou eigenlijk inhoudt en hoe je een aanvraag kan doen. Het is niet zomaar een filmpje, want Victor Mits speelt ook een rol.
  3. Een winactie opgezet. Wij hebben twee filmpjes gemaakt voor  basisschoolscholieren en middelbare scholieren voor een winactie. Deze actie moet nog wel verder uitgewerkt worden.

Over Stichting Leergeld

Stichting Leergeld Leiden en Omstreken zet zich in voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar, waarvan hun ouders rond de 120% van het sociaal minimum verdienen. De stichting heeft opgemerkt dat bekendheid onder mensen met bijvoorbeeld een uitkering, niet het probleem is. Het probleem heeft voornamelijk betrekking op de doelgroep werkende ouders, die rond de 120% van het sociaal minimum verdienen. Indien zij geen geld hebben voor sportkleding, een fiets of het schoolreisje van hun kind, dan kan Stichting Leergeld bijspringen in de vorm van een eenmalige betaling. Deze betaling zal dan direct worden gedaan aan de betreffende school of sportvereniging.