Hogeschool Leiden

Master Advanced Nursing Practice (MANP)

  • Duaal
  • Nederlandstalig
  • 2 jaar
  • Master of Advanced Nursing Practice

Introductie

De gezondheidszorg is volop in beweging. De Nederlandse bevolking wordt steeds ouder en blijft langer zelfstandig wonen. De medische mogelijkheden nemen toe en de vraag naar zorg en behandelingen groeit. Dat vraagt om een andere invulling van de werkverdeling binnen de zorgsector. De Master Advanced Nursing Practice speelt in op deze ontwikkelingen. Als Verpleegkundig Specialist neem je een aantal traditionele artsentaken over. Jij behandelt patiënten zelfstandig en verlicht op deze manier de druk op de gezondheidszorg. 

Voor wie is de opleiding bedoeld?
Hbo-verpleegkundigen in de zorg met de ambitie om zelfstandig patiënten te behandelen. Heb je de beschikking tot een erkende opleidingsplaats waarbij je een beroep kunt doen op een praktijkopleider? Durf jij de uitdaging van een pioniersfunctie en de combinatie van een pittige opleiding naast je dagelijkse werk aan?

Bekijk of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden

Wat levert de Master Advanced Nursing Practice je op?

De Master Advanced Nursing Practice van Hogeschool Leiden leidt je op tot een verpleegkundige met ervaring op het niveau van expert. Als Verpleegkundig Specialist verlicht je het takenpakket van de coördinerende hoofdbehandelaar. Je houdt spreekuren, verleent hoogwaardige verpleegkundige zorg, verricht een aantal medische taken en verzorgt ook de follow-up. De opleiding bereidt jou hier optimaal op voor. Alles wat je leert, kun je direct toepassen in jouw organisatie. Zo heb jij straks alles in huis om zelfstandig patiënten te behandelen.

Ziekenhuizen, huisartsenpraktijken, huisartsenposten, consultatiebureau’s, verpleeghuizen, GGZ-instellingen, traumacentra, de thuiszorg: de verpleegkundig specialist valt niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg. Ook ontstaan er banen in nieuwe werkgebieden. Denk aan de medische dienst van Schiphol, het gevangeniswezen, etc. In welke richting jij jezelf wilt verdiepen bepaal je zelf, in overleg met je opleidingsplaats. 

De Master Advanced Nursing Practice van Hogeschool Leiden leidt je op tot een verpleegkundige met ervaring op het niveau van expert. Dat betekent dat je bevoegd bent om in bepaalde gevallen zelf geneesmiddelen voor te schrijven, puncties te verrichten en specialistische handelingen uit te voeren. Ook weet je precies welke wettelijke voorwaarden hierbij van toepassing zijn. 

Als gediplomeerd verpleegkundige kun je jezelf registreren in vijf verschillende gebieden:

•    acute zorg bij somatische aandoeningen
•    chronische zorg bij somatische aandoeningen
•    intensieve zorg bij somatische aandoeningen
•    preventieve zorg bij somatische aandoeningen
•    geestelijke gezondheidszorg

Na het behalen van je master ben je in staat om effectief in te spelen op actuele vraagstukken binnen jouw organisatie en de zorgsector. Je beschikt over de competenties die je nodig hebt om de functie van verpleegkundig specialist succesvol uit te oefenen. 

<Tekst nog uitwerken>

<Tekst nog uitwerken>

Maak kennis met de opleiding

Hoe kom je erachter of de Master Advanced Nursing Practice de juiste stap is in jouw loopbaan? Bezoek onze Open Dag en maak kennis met onze opleiding, hogeschool en het docententeam. Je kunt bij hen terecht voor meer informatie en persoonlijk advies.

Heb je nu al vragen? Neem contact op met hoofdopleider Sabrina Roofthooft via +31(0)71 5188 478 of roofthooft.s@hsleiden.nl.

Hogeschool Leiden

Voor cijfers, onder andere over de studenttevredenheid, het studiesucces en arbeidsmarktperspectief van de opleiding, kun je terecht op de website van  Studiekeuze123.

Opbouw programma

De Master Advanced Nursing Practice is een duaal traject waarin je werken en leren met elkaar combineert. Hierdoor kun je nieuwe kennis en vaardigheden meteen inzetten in je werkomgeving. Ook kun je vaagstukken waar je in jouw werk tegenaan loopt, voorleggen als casus. Tijdens de opleiding verdiep je jouw kennis over gezondheidsproblemen en de behandeling daarvan. Bij de ontwikkeling van het onderwijs werken we nauw samen met de beroepsvereniging V&VN VS en diverse zorgorganisaties. Op die manier is het mogelijk om snel en adequaat in te spelen op wat er speelt in de sector.

Een idee krijgen van hoe het programma van de opleiding is opgebouwd? 
Bekijk het programmaoverzicht van de Master Advanced Nursing Practice

<Tekst nog uitwerken>

In overleg met de opleidingscoach en praktijkopleider, stel jij een eigen praktijkleerplan samen. De leerdoelen en -activiteiten die je hierin opneemt, hangen af van jouw ambities, leerbehoeften en wat er nodig is binnen de werkomgeving. Samen zoek je naar de juiste balans tussen werk, opleiding en privé.  

Onderwijsvormen

Afhankelijk van de stof wordt er gekozen voor een passende lesvorm. Denk aan hoorcollege’s, werkcolleges en vaardigheidstrainingen. Ook werk je veel samen met je medestudenten aan opdrachten, casussen en projecten. Hierbij krijg je de kans om te leren van elkaars ervaringen en de dilemma’s binnen de verschillende werkgebieden. 

Binnen de master is onder andere aandacht voor klinische vaardigheden zoals lichamelijk onderzoek en klininisch redeneren, communicatie en evidence based practice. Het programma is opgebouwd uit verschillende modules. De competenties uit de CanMEDS-systemathiek vormen hierbij de leidraad. Meer informatie hierover vind je onder ‘ontwikkeling beroepscompententies’. Iedere module wordt afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid.

Onderzoek in de praktijk
De beroepspraktijk van de verpleegkundig specialist is continue in ontwikkeling. Tijdens de opleiding verdiep je jouw kennis met wetenschappelijk onderzoek, publicaties en vakbladen. Om de master te volgen is een goede beheersing van Nederlandse en Engelse taal dan ook noodzakelijk. In het eerste jaar schrijf je een onderzoeksvoorstel voor een vraagstuk uit je eigen werkpraktijk. Dit voorstel is het startpunt voor de masterthesis waarmee je de opleiding afsluit. In het tweede jaar zet je het onderzoek op en voer je het uit.

Op het gebied van gezondheidszorg zijn bij Hogeschool Leiden inmiddels drie sterke lectoraten actief die met behulp van toegepast onderzoek bijdragen aan de inhoud van het onderwijsprogramma en actuele thema’s in de sector:

Tijdens je master heb je de mogelijkheid om mee te werken aan de onderzoeks- en innovatieprojecten van deze lectoraten 

Studenten van de Master Advanced Nursing Practice zijn doorzetters, initiatiefrijk en flexibel ingesteld. Ze denken in creatieve oplossingen en zoeken actief de samenwerking op met artsen, medisch specialisten, verpleegkundigen en andere zorghulpverleners, Bovenal spreken ze de taal van de patiënt en zijn of haar omgeving. Daarbij dagen ze de patiënt uit om (zo veel mogelijk) de regie te nemen op het eigen genezingsproces.

De focus tijdens de opleiding ligt op de ontwikkeling van de competenties die vallen binnen de zeven taakgebieden die zijn vastgesteld door de beroepsvereniging V&VN VS: klinische handelen, communicatie, samenwerking, organisatie, maatschappelijk handelen, kennis & wetenschap en professionaliteit.

De systemathiek van CanMEDS is hierbij het uitgangspunt.

Met de praktijkopleider, de coach van de opleiding en medestudenten onderzoek je waar het om gaat bij de verschillende competenties en bespreek je hoe jij van plan bent om ze te ontwikkelen. In een portfolio verzamel je bewijzen van jouw kunnen. De opleidingscoach beoordeelt het portfolio.

De nominale studieduur van de Master Advanced Nursing Practice is twee jaar. Het totale studieprogramma heeft een studiebelasting van 120 EC (European Credits). Binnen dit systeem staat 1 studiepunt (EC) voor gemiddeld 28 uur studielast. Deze uren zet je voor studieopdrachten, opleiding, praktijk en lesdagen.

Om de week is op woensdag er een vaste onderwijsdag. De andere week gebruik je een dag voor bijvoorbeeld het uitwerken van opdrachten, stagelopen/meekijken met andere specialisten. Welke dag je hiervoor kiest bepaal je zelf in overleg met je werkgever en opleidingsplaats. 

De lessen worden verzorgd door een klein en hecht team van professionals. <Tekst nog verder uitwerken>

Word ook verpleegkundig specialist

Voldoe jij aan de toelatingseisen en wil jij het maximale uit je loopbaan halen?

Faciliteiten Hogeschool Leiden

<Tekst starten met de faciliteiten die een directe rol spelen binnen de opleiding zelf>.

Tijdens je masteropleiding kun je verder ook gebruik maken van de faciliteiten van Hogeschool Leiden. Zo kun je terecht bij het Mediacentrum, zowel op locatie als online, voor vakliteratuur en vrije toegang tot diverse databanken. Heb jij interesse om ervaring op te doen in het internationale werkveld? Zowel de opleiding als het International Office van Hogeschool Leiden bieden ondersteuning hierbij. Onze hogeschool ligt midden in het Leiden Bio Science Park en op een steenworp afstand van vele zorg- en onderwijsinstellingen. Hierdoor zijn er tal van mogelijkheden voor samenwerking, kennisuitwisseling, stages en onderzoek. 

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen, is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.