Hogeschool Leiden

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

  • Voltijd
  • Nederlandstalig
  • 4 jaar
  • Bachelor of Science

Introductie

Onderzoek doen om ziekteverwekkers goed en snel op te sporen, zoeken naar oorzaken en oplossingen voor ernstige ziekten zoals kanker en weefsels bestuderen om de diagnose voor patiënten te helpen stellen. Tijdens de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek ben je bezig met allerlei exacte vakken en leer je hoe je zelf experimenten ontwerpt, uitvoert en resultaten analyseert. Een groot deel van je opleiding breng je dan ook door in de verschillende laboratoria, waarin alles aanwezig is dat je nodig hebt om tot nieuwe oplossingen te komen. 

Jouw toekomst

Na een opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek kun je op allerlei plekken terecht. Denk aan werken in het bedrijfsleven, de gezondheidszorg, bij onderzoeksinstituten of de overheid. Waar je ook aan de slag gaat,  jouw ideale werkplek als onderzoeker is natuurlijk in het lab. De campus van Hogeschool Leiden ligt centraal, midden in het Bio Science Park. Tijdens je opleiding kom je daardoor makkelijk in contact met bedrijven en instellingen uit jouw toekomstige vakgebied. Heb je eenmaal  jouw diploma op zak? Dan kun jij straks artsen helpen diagnoses te stellen, onderzoek doen naar de oorzaak van een ziekte of er zelfs een nieuw medicijn voor ontwikkelen.

Afgestudeerden aan de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek werken in het bedrijfsleven, de gezondheidszorg, bij onderzoeksinstituten of bij de overheid. Na de opleiding werk je meestal als onderzoeker in een laboratorium. Misschien kom je terecht in een (academisch) ziekenhuis, waar je een arts helpt diagnoses te stellen door weefsel onder een microscoop te analyseren. Of je meet allerlei moleculen in urine, bloed en lymfevocht. Een andere optie is een baan bij een universiteit, waar je onderzoek doet naar de oorzaak van reuma. Of je ontwikkelt een nieuw vaccin voor een farmaceutisch bedrijf, zoals Crucell en Johnson and Johnson. Wat je ook gaat doen,  jouw werk altijd van belang voor de samenleving.

Een laboratorium waar onderzoek wordt gedaan op het terrein van jouw specialisatie is dan vaak je eerste werkgever. Door de gunstige locatie binnen het Bio Science Park blijven veel van onze studenten vlakbij de hogeschool werken.

Als laboratoriumonderzoeker ben je nooit uitgeleerd. Met een hbo-diploma Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek heb je toegang tot een groot aantal masteropleidingen aan verschillende universiteiten. De aansluitende masters zijn meestal gericht op een carrière  als wetenschappelijk onderzoeker binnen de biologie of medicijnontwikkeling. Maar een master kan je ook voorbereiden op een toekomst in beleidszaken, educatie of management. Studenten die doorstroomden zijn nu vaak werkzaam als assistent in opleiding of onderzoeker in opleiding bij een instelling voor wetenschappelijk onderzoek.

Hulp bij jouw studiekeuze

Hoe kom je erachter of de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek echt bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Bezoek de Open Dag en maak persoonlijk kennis met onze studenten en docenten, woon presentaties bij en bekijk de lokalen, laboratoria en andere faciliteiten van dichtbij. Wil je, na het bezoeken van een Open Dag, meer proeven van de sfeer en de inhoud van de opleiding zelf? Loop een dag mee met een student.

Ben je je nog aan het oriënteren op een studie zoals Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek? Download de landelijke studiekeuze-app Prapp! en onderzoek met behulp van verschillende interactieve games welke opleidingen en toekomstmogelijkheden er in Nederland zijn op het gebied van Life Science. Je kunt de app gratis downloaden via de Play Store of de  App Store.

Hoe ga jij jezelf oriënteren en welke mogelijkheden heb je daarbij? Wij maken je graag wegwijs met behulp van onze  checklist Studiekeuze.

Hogeschool Leiden

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van  Studiekeuze123.

Is Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek iets voor jou?

Ben je nieuwsgierig en vind je het leuk om praktische problemen in detail te onderzoeken en op te lossen? Hou je ervan om lekker praktisch aan de slag te gaan? Ben je een doorzetter, ook als dingen niet meteen lukken? Misschien kom jij bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek dan helemaal tot jouw recht. 

Wat heb je nodig?
Om cellen, dieren en mensen te bestuderen, zijn scheikunde en biologie onmisbaar. Ook maak je veel gebruik van natuurkunde: hoe weet je anders hoe een microscoop werkt? Wiskunde helpt er weer bij om experimenten op een goede manier uitvoeren en data netjes verwerken, wat ook belangrijk is voor het werk van een analist. Je bent tijdens deze opleiding dus vooral praktisch bezig met exacte vakken en aanleg hiervoor is handig. Als laatst zijn een goede pen en correct taalgebruik belangrijk, want tijdens je opleiding en toekomstig beroep schrijf jij straks regelmatig verslagen en rapporten. 

Veel scholieren zien de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek als een ‘zware’ studie. Maar als het werken in een laboratorium je aanspreekt, dan hoeft het helemaal niet zwaar te zijn. Je hebt wel een stevige dosis zelfdiscipline nodig: je moet practica voorbereiden, verslagen schrijven en je opdrachten plannen. Omdat het beroepenveld vaak internationaal is, werken we in de opleiding veel met Engelstalige boeken,. Verder ben je in je toekomstige beroep als analist vaak zelfstandig aan de slag, dus we verwachten dat je jouw studie ook op die manier actief oppakt. Daarbij   sta je er vanzelfsprekend niet alleen voor. Vooral in het eerste jaar kun je rekenen op intensieve studiebegeleiding.

Vergelijkbare opleidingen

Twijfel je of de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek bij jou past? Oriënteer je ook bij vergelijkbare opleidingen. Vind je biologie leuk, maar werk je liever met de computer dan in het laboratorium? Kijk dan eens bij de opleiding Bio-Informatica. Sta jij juist wel graag in het lab staat, maar ben je liever meer met scheikunde bezig? Wie weet is de opleiding Chemie dan jouw match.

Studieopbouw

Onderzoek doen om ziekteverwekkers goed, snel en goedkoop op te sporen, zoeken naar oorzaken en oplossingen voor ernstige ziekten zoals kanker, reuma of aids en weefsels bestuderen om te helpen bij het stellen van de juiste diagnose. Na het afronden van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek doe je veelzijdig, uitdagend en nuttig werk. Op de hogeschool leer je zelf experimenten ontwerpen, uitvoeren en analyseren. De diverse laboratoria zijn voorzien van alle apparatuur en materialen die je hierbij nodig hebt. Alles is erop gericht je goed voor te bereiden op je loopbaan. Zo worden de opdrachten aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen uit de praktijk en weet je hoe het er straks in het echt aan toe gaat.

Naast de vele practica in het onderwijsprogramma van Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek zijn er volop mogelijkheden om je op het latere beroep te oriënteren. In je eerste jaar loop je een ministage. In volgende studiejaren organiseer je samen met medestudenten excursies of weer een kleine stage. In het vierde jaar loop je een langere tijd mee in een extern laboratorium waarbij je praktisch bezig bent aan je eigen project.

Werkvormen
Je bent gemiddeld 40 uur per week met je studie bezig. Voor zo’n 20 uur zijn er activiteiten gepland op de hogeschool, de overige tijd deel je zelf in. Je bereidt zelfstandig practica en toetsen voor, schrijft verslagen of overlegt met je projectgroep. Samenwerken hoort erbij. De theorie bespreken we in groepjes of klassikaal. Tijdens het practicum werk je individueel, met z’n tweeën of in een groepje aan een (project)opdracht. De resultaten van je werk houd je bij in je logboek: het labjournaal. Je krijgt cijfers voor schriftelijke toetsen, verslagen, je houding en kunde in het lab en zo nu en dan voor een presentatie. De opleiding kent ook een verplichte veiligheids-, reken- en taaltoets.

In het eerste studiejaar leggen we de basis. Je krijgt allerlei biologische vakken over bijvoorbeeld cellen, weefsels, eiwitten en bloed. Maar wanneer het stuk biologie steeds bekender voor je wordt, gaat dit naadloos over in scheikunde: je leert dus ook hoe moleculen in elkaar zitten en op elkaar reageren. In het tweede halfjaar leer je over DNA, weefselonderzoek onder de microscoop en microbiologie. Je leert statistiek op je onderzoeksresultaten toepassen, zelf experimenten opzetten en diagnostisch onderzoek doen.

Bindend studieadvies
Aan het eind van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies. Veiligheid is heel belangrijk in laboratoria, dus je moet eerst een theorietoets halen voor je het lab in mag. Deze VEI-toets, plus de reken- en taaltoets zijn belangrijk voor een positief advies. Ook is het noodzakelijk dat je minimaal 50 van de 60 EC (studiepunten) behaald in het eerste jaar.  Bij een afwijzend advies kun je de opleiding aan Hogeschool Leiden niet voortzetten. Als blijkt dat Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek toch niet de juiste opleiding voor je is, dan kunnen we helpen om een alternatief te vinden.

In het tweede jaar verdiep je de kennis die je tijdens je propedeuse hebt opgedaan. Alle elementen van de latere specialisaties zijn in dit jaar verwerkt. In elke periode staat een ander thema centraal: cytohistopathologie, microbiologie, laboratoriumgeneeskunde, moleculaire biologie en dierexperimenteel onderzoek. In het derde jaar ga je jezelf specialiseren in één van deze thema’s en kies je dus je eigen richting. Verder volg je dan ook een minor naar keuze. Meer over de specialisaties en minoren lees je onder het tabblad Kies je eigen richting.

Het laatste jaar staat in het teken van je afstudeerproject, waarmee je laat zien dat jij dé capaciteiten in huis hebt om als onderzoeker aan het werk te gaan. Je doet onderzoek naar een onderwerp dat je zelf interessant en relevant vindt. Zo kun je bijvoorbeeld onderzoek doen naar ziekten, behandelmethoden of het efficiënter maken van medicijnen. Het afstudeeronderzoek voer je uit in een laboratorium. Je sluit het afstudeerproject af met een verslag, een presentatie en een eindgesprek. 

In het derde jaar kies je één van de thema’s van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek om je in te specialiseren: 

  • Cytohistopathologie: het bestuderen van cellen en weefsels met moderne technieken, zoals confocale microscopie.
  • Microbiologie: het doen van onderzoek naar micro-organismen en parasieten die ziekten veroorzaken.
  • Laboratoriumgeneeskunde: het bestuderen van veranderingen in de chemische samenstelling. Bijvoorbeeld bij het bepalen van bloedgroepen.
  • Moleculaire biologie: het bestuderen van moleculen (bijvoorbeeld DNA, RNA en eiwitten) in cellen. 
  • Dierexperimenteel onderzoek: alleen wanneer er geen alternatieven zijn, wordt er bij onderzoek dierproeven gedaan. Het onderzoek is aan strenge regels gebonden en alleen specialisten mogen dit op een verantwoorde wijze uitvoeren. 

De tweede helft van het derde jaar vul je in met een minor van jouw keuze. De opleiding biedt verschillende verdiepende, maar ook verbredende minors aan. Je kunt bijvoorbeeld een verbredende minor kiezen als je over de grenzen van laboratorium werk heen wilt kijken. Door het zelf kiezen van een minor krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen zoals jij dat wilt. Alles kan, zolang het hbo-niveau is en te maken heeft met je beroepsontwikkeling. Verder kun je in het vierde jaar ook voor kiezen voor een  stage in het buitenland. Veel van onze studenten maken van die mogelijkheid  gebruik.

Vooral in het eerste jaar word je intensief begeleid. Je hebt een eigen mentor (jouw SLB docent) die je adviseert over je studievoortgang en bij wie je terecht kunt voor vragen en bij eventuele problemen.

Wij willen je inspireren, stimuleren en ondersteunen om het maximale uit je studie te halen. Door te kiezen voor de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, maak jij dus ook de keuze om écht te studeren: actief en voltijds. Daar staat tegenover dat je van ons mag verwachten dat wij je weten te binden en boeien, zodat jij ook gaat én blijft leren. We bieden je structuur waar dat nodig is, maar ook de ruimte om je eigen keuzes te maken. In de inhoud van je studie, maar ook in de werkvormen, het soort leeromgeving en het tempo. In de loop van je studie krijg jij steeds meer de regie over jouw leerproces.

Studeren met een functiebeperking
Voor studenten die een functiebeperking hebben, is er extra begeleiding mogelijk door de coördinator Studeren met een functiebeperking. Denk bijvoorbeeld een motorische of zintuiglijke handicap, psychische belemmeringen, spraakstoornis, dyslexie/dyscalculie, autismespectrumstoornis of AD(H)D. Hogeschool Leiden biedt voorzieningen die je ondersteunen bij het volgen van de studie, zoals tentamentijdverlenging.
Meer weten? Bekijk de informatie van de studentendecanen.

Er zijn verschillende verkorte trajecten, waarbij je in minder dan vier jaar de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek kunt afronden.

Verkort traject met mbo Laboratoriumtechniek
Met een mbo-diploma Biologische of Medische Laboratoriumtechniek op niveau 4, krijg je vrijstellingen voor het grootste deel van het eerste jaar en start je dus meteen in het tweede jaar van de opleiding. Je kunt je studie dan in drie jaar afronden.

Verkort traject met vwo
Als je een vwo-diploma (N&T of N&G) hebt, dan kun je beginnen met een speciaal tweedejaarsprogramma, waarin een verkort propedeuseprogramma is opgenomen. Je kunt je studie dan in 3 jaar afronden. Je kunt er ook voor kiezen om gewoon in het eerste jaar te starten.

Individueel studietraject
In speciale gevallen bestaat er de mogelijkheid om een individueel studietraject te volgen. Eerder behaalde studiepunten van een verwante hbo- of universitaire opleiding zetten we dan zoveel mogelijk om in vrijstellingen voor modules uit het studieprogramma van jouw opleiding.

Word ook Laboratoriumonderzoeker

Heb jij nu een goed beeld van de opleiding en kijk je ernaar uit om zelf aan de slag te gaan?

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek in Leiden

Op onze hogeschool kun je meer dan alleen je studie volgen. Wij geloven in individuele talentontwikkeling. Wij bieden je alle mogelijkheden om jouw talenten optimaal te ontwikkelen. In je studie, maar ook daar buiten. Zo bieden we een Honoursprogramma aan,  faciliteiten voor topsporters en kun je als het goed gaat in de opleiding ook extra uitdaging vinden in het   Analytical Sciences Talent Program (ASTP - TICOAST). Verder heeft de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, samen met de opleiding Chemie een studievereniging  Nucleus. Deze vereniging organiseert studiegerelateerde activiteiten en leuke evenementen. Ook kun je bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs door lid te worden van je opleidingscommissie of de Studentenraad

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen. Je moet je om te beginnen inschrijven. Onze opleidingen kennen verschillende toelatingseisen. Controleer of jij de juiste vooropleiding hebt.