Hogeschool Leiden

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

  • Voltijd
  • Nederlandstalig
  • 4 jaar
  • Bachelor of Science

In het kort

Onderzoek doen om ziekteverwekkers goed en snel op te sporen, zoeken naar oorzaken en oplossingen voor ernstige ziekten zoals kanker, reuma of aids of bijv. antibioticaresistentie. Tijdens de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek ben je voornamelijk bezig met biologie in combinatie met andere bètavakken zoals bijvoorbeeld scheikunde. Je leert hoe je zelf experimenten ontwerpt, uitvoert en resultaten analyseert. Een groot deel van je opleiding breng je door in de verschillende laboratoria, waarin alles aanwezig is dat je nodig hebt om tot nieuwe oplossingen te komen. 

Jouw toekomst

Na een opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek kun je op allerlei plekken terecht. Denk aan werken in het bedrijfsleven, de gezondheidszorg, bij onderzoeksinstituten of de overheid. Waar je ook aan de slag gaat, jouw ideale werkplek als biomedisch analist is natuurlijk in het laboratorium. De campus van Hogeschool Leiden ligt centraal, midden in het Bio Science Park. Tijdens je opleiding kom je daardoor makkelijk in contact met bedrijven en instellingen uit jouw toekomstige vakgebied. Heb je eenmaal  jouw diploma op zak? Dan werk jij straks mee aan onderzoek naar de werking van medicatie in de patiënt of je doet een mutatie-analyse van kankercellen. Ook veredeling van planten en zaden en werken in de voedingsbranche behoren tot de mogelijkheden.

Afgestudeerden aan de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek werken in het bedrijfsleven, de gezondheidszorg, bij onderzoeksinstituten of bij de overheid.

Na de opleiding werk je meestal als biomedisch analist in een laboratorium. Misschien kom je terecht in een (academisch) ziekenhuis binnen de medische diagnostiek waar je meewerkt aan het stellen van diagnoses door weefsel onder een microscoop te analyseren. Of je meet allerlei moleculen in urine, bloed en lymfevocht. Een andere optie is een baan bij een universiteit, waar je onderzoek doet naar de oorzaak van reuma. Of je ontwikkelt een nieuw vaccin tegen de griep of het Ebola virus voor een farmaceutisch bedrijf, zoals Johnson and Johnson. Wat je ook gaat doen, jouw werk is altijd van belang voor de samenleving.

Een laboratorium waar onderzoek wordt gedaan is vaak je eerste werkgever. Door de gunstige locatie binnen het Bio Science Park blijven veel van onze studenten vlakbij de hogeschool werken.

De meeste studenten gaan werken binnen een onderzoeksgroep. Samen met een hoogleraar, onderzoekers, onderzoekers in opleiding, analisten en studenten doe je onderzoek naar een (medisch) biologische vraagstelling. Als analist ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op het laboratorium, je voert experimenten uit en daarnaast besteedt je tijd aan het uitwerken van de resultaten. Vaak krijg je de mogelijkheid om mee te werken aan wetenschappelijke publicaties.

Als biomedisch analyst ben je nooit uitgeleerd. Met een hbo-diploma Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek heb je toegang tot een groot aantal masteropleidingen. De toelatingseisen hiervoor verschillen en in sommige gevallen volg je als hbo'er eerst een schakeltraject. De aansluitende masters zijn meestal gericht op een carrière als wetenschappelijk onderzoeker binnen de biologie of medicijnontwikkeling. Maar een master kan je ook voorbereiden op een toekomst in beleidszaken, educatie of management.  Studenten die doorstroomden zijn nu vaak werkzaam als onderzoeker in opleiding bij een instelling voor wetenschappelijk onderzoek.

Hulp bij jouw studiekeuze

Hoe kom je erachter of de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek echt bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Bezoek de Open Dag en maak persoonlijk kennis met onze studenten en docenten, woon presentaties bij en bekijk de lokalen, laboratoria en andere faciliteiten van dichtbij. Wil je, na het bezoeken van een Open Dag, meer proeven van de sfeer en de inhoud van de opleiding zelf? Loop een dag mee met een student.

Bij deze opleiding is het verplicht om deel te nemen aan de Studiekeuzecheck. Door middel van verschillende studiekeuzeactiviteiten ontdek je of de studie bij jou past. Ben je je nog aan het oriënteren op een studie zoals Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek? Download de landelijke studiekeuze-app Prapp! en onderzoek met behulp van verschillende interactieve games welke opleidingen en toekomstmogelijkheden er in Nederland zijn op het gebied van Life Science. Je kunt de app gratis downloaden via de Play Store of de App Store.

Hoe ga jij jezelf oriënteren en welke mogelijkheden heb je daarbij? Wij maken je graag wegwijs met behulp van onze checklist Studiekeuze.

Hogeschool Leiden

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van  Studiekeuze123.

Is Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek iets voor jou?

Ben je nieuwsgierig en vind je het leuk om praktische problemen in detail te onderzoeken en op te lossen? Hou je ervan om lekker praktisch aan de slag te gaan? Ben je een doorzetter, ook als dingen niet meteen lukken? Misschien kom jij bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek dan helemaal tot jouw recht. 

Wat heb je nodig?
Om cellen, dieren en mensen te bestuderen, zijn scheikunde en biologie onmisbaar. Ook maak je veel gebruik van wiskunde. Om experimenten op een goede manier uit te voeren en data netjes te verwerken. Je bent tijdens deze opleiding dus vooral praktisch bezig met exacte vakken. Daarom is het belangrijk dat je in het bezit bent van het juiste diploma (en profiel). Check dus goed wat de toelatingseisen zijn. Als laatst zijn een goede pen en correct taalgebruik een must, want tijdens je opleiding en toekomstig beroep schrijf jij straks regelmatig verslagen en rapporten. 

Veel studenten zien de opleiding als een ‘zware’ studie. Maar als het werken in een laboratorium je aanspreekt, dan hoeft het helemaal niet zwaar te zijn. Je hebt wel een stevige dosis zelfdiscipline nodig. Je moet practica voorbereiden, verslagen schrijven en je opdrachten plannen. Omdat het beroepenveld vaak internationaal is, werken we in de opleiding veel met Engelstalige boeken. Verder ben je in je toekomstige beroep als analist vaak zelfstandig aan de slag, dus we verwachten dat je jouw studie ook op die manier actief oppakt. Daarbij sta je er vanzelfsprekend niet alleen voor. Vooral in het eerste jaar kun je rekenen op intensieve studiebegeleiding.

Vergelijkbare opleidingen

Twijfel je of de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek bij jou past? Oriënteer je ook bij vergelijkbare opleidingen. Vind je biologie leuk, maar werk je liever met de computer dan in het laboratorium? Kijk dan eens bij de opleiding Bio-Informatica. Sta jij juist wel graag in het lab staat, maar ben je liever meer met scheikunde bezig? Wie weet is de opleiding Chemie dan jouw match.

Studieopbouw

Onderzoek doen om ziekteverwekkers goed, snel en goedkoop op te sporen, zoeken naar oorzaken en oplossingen voor ernstige ziekten zoals kanker, reuma of aids en weefsels bestuderen om te helpen bij het stellen van de juiste diagnose. Na het afronden van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek doe je veelzijdig, uitdagend en nuttig werk. Op de hogeschool leer je zelf experimenten ontwerpen, uitvoeren en analyseren. De diverse laboratoria zijn voorzien van alle apparatuur en materialen die je hierbij nodig hebt. Alles is erop gericht je goed voor te bereiden op je loopbaan. Zo worden de opdrachten aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen uit de praktijk en weet je hoe het er straks in het echt aan toe gaat.

Elke periode wordt naast de theoretische en experimentele modules een onderzoeksmodule aangeboden, waarbij je aan de slag gaat met een biomedische vraag die ook in het werkveld gesteld wordt. Ook de lectoraten die verbonden zijn aan de opleiding zorgen voor opdrachten.

Naast de vele practica in het onderwijsprogramma van Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek zijn er volop mogelijkheden om je op het latere beroep te oriënteren. Zo zijn er mogelijkheden om tijdens of naast je studie ervaring op te doen bij een van de lectoraten Innovatieve moleculaire diagnostiek, Biodiversiteit, Genome based health of bio-informatica. In je eerste jaar loop je een ministage. In het vierde jaar loop je een heel studiejaar mee in een extern laboratorium waarbij je praktisch bezig bent aan je eigen onderzoeksproject.

Werkvormen

Je bent gemiddeld 40 uur per week met je studie bezig. Voor zo’n 15 uur zijn er activiteiten gepland op de hogeschool, de overige tijd deel je zelf in. Je bereidt zelfstandig practica en toetsen voor, schrijft verslagen of overlegt met je projectgroep. Samenwerken hoort erbij. De theorie bespreken we in groepjes of klassikaal. Tijdens het practicum werk je individueel, met z’n tweeën of in een groepje aan een (project)opdracht. De resultaten van je werk houd je bij in je logboek: het labjournaal. Je krijgt cijfers voor schriftelijke toetsen, verslagen, je houding en kunde in het lab en zo nu en dan voor een presentatie. De opleiding kent aan het begin van de opleiding een veiligheids-, reken- en taaltoets.

In het eerste studiejaar leggen we de basis. Je krijgt allerlei biologische vakken over bijvoorbeeld bacteriën, cellen, weefsels, eiwitten en bloed. Maar wanneer het stuk biologie steeds bekender voor je wordt, gaat dit naadloos over in scheikunde: je leert dus ook hoe moleculen in elkaar zitten en op elkaar reageren. Ook is er veel aandacht voor hoe je een verslag schrijft en hoe je berekeningen moet uitvoeren binnen de biochemie.

In het tweede halfjaar leer je over DNA, weefselonderzoek onder de microscoop en microbiologie. Je leert statistiek op je onderzoeksresultaten toepassen en zelf experimenten opzetten.

Bindend studieadvies

Aan het eind van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies. Veiligheid is heel belangrijk in laboratoria, dus je moet eerst een praktijk- en theorietoets halen voor je het lab in mag. Het is noodzakelijk dat je minimaal 50 van de 60 EC (studiepunten) behaald in het eerste jaar. Bij een afwijzend advies kun je de opleiding aan Hogeschool Leiden niet voortzetten. Als blijkt dat Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek toch niet de juiste opleiding voor je is, dan kunnen we helpen om een alternatief te vinden.

In het tweede jaar en derde jaar wordt er veel aandacht geschonken aan onderzoeksvaardigheden. In het tweede jaar volg je de thema’s: moleculaire biologie, celbiologie en immunochemie, pathologie en de patiënt centraal. In het derde jaar ben je bezig met de bio-informatica. Daarnaast werk je aan een groot onderzoeksproject bij een van onze lectoraten of samen met het werkveld. Er is een mogelijkheid om te kiezen voor de richting dierexperimenteel onderzoek, waarbij je te maken krijgt met strenge wetgeving betreft het gebruik van proefdieren.

Minor

De tweede helft van het derde jaar vul je in met een minor van jouw keuze. De opleiding biedt verschillende verdiepende, maar ook verbredende minors aan. Je kunt bijvoorbeeld een verbredende minor kiezen als je over de grenzen van laboratorium werk heen wilt kijken. Door het zelf kiezen van een minor krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen zoals jij dat wilt. Alles kan, zolang het hbo-niveau is en te maken heeft met je beroepsontwikkeling.

Afstudeerproject

Het laatste jaar staat in het teken van je afstudeerproject, waarmee je laat zien dat jij dé capaciteiten in huis hebt om als biomedisch analist aan het werk te gaan. Je doet onderzoek naar een onderwerp dat je zelf interessant en relevant vindt. Zo kun je bijvoorbeeld onderzoek doen naar ziekten, behandelmethoden of het efficiënter maken van medicijnen. Het afstudeeronderzoek voer je uit in een laboratorium. Je sluit het afstudeerproject af met een verslag, een presentatie en een eindgesprek. Verder kun je in het vierde jaar ook voor kiezen voor een stage in het buitenland. Veel van onze studenten maken van die mogelijkheid gebruik.

Vooral in het eerste jaar word je intensief begeleid. Je hebt een eigen mentor (jouw SLB docent) die je adviseert over je studievoortgang en bij wie je terecht kunt voor vragen en bij eventuele problemen.

Wij willen je inspireren, stimuleren en ondersteunen om het maximale uit je studie te halen. Door te kiezen voor de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, maak jij dus ook de keuze om écht te studeren: actief en voltijds. Daar staat tegenover dat je van ons mag verwachten dat wij je weten te binden en boeien, zodat jij ook gaat én blijft leren. We bieden je structuur waar dat nodig is, maar ook de ruimte om je eigen keuzes te maken. In de inhoud van je studie, maar ook in de werkvormen, het soort leeromgeving en het tempo. In de loop van je studie krijg jij steeds meer de regie over jouw leerproces.

Studeren met een functiebeperking

Voor studenten die een functiebeperking hebben, is er extra begeleiding mogelijk door de coördinator Studeren met een functiebeperking. Denk bijvoorbeeld een motorische of zintuiglijke handicap, psychische belemmeringen, spraakstoornis, dyslexie/dyscalculie, autismespectrumstoornis of AD(H)D. Hogeschool Leiden biedt voorzieningen die je ondersteunen bij het volgen van de studie, zoals tentamentijdverlenging.

Meer weten? Bekijk de informatie van de studentendecanen.

Er zijn verschillende verkorte trajecten, waarbij je in minder dan vier jaar de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek kunt afronden.

Versneld traject mbo of vwo

Met een mbo-diploma Biologische of Medische Laboratoriumtechniek op niveau 4 of een vwo-diploma (N&T of N&G) kun je studie in drie jaar afronden.

Individueel studietraject

In speciale gevallen bestaat er de mogelijkheid om een individueel studietraject te volgen. Eerder behaalde studiepunten van een verwante hbo- of universitaire opleiding zetten we dan zoveel mogelijk om in vrijstellingen voor modules uit het studieprogramma van jouw opleiding.

Word ook biomedisch analist

Heb jij nu een goed beeld van de opleiding en kijk je ernaar uit om zelf aan de slag te gaan?

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek in Leiden

Op onze hogeschool kun je meer dan alleen je studie volgen. Wij geloven in individuele talentontwikkeling. Wij bieden je alle mogelijkheden om jouw talenten optimaal te ontwikkelen. In je studie, maar ook daar buiten. Zo bieden we een Honoursprogramma aan en kun je als het goed gaat in de opleiding ook extra uitdaging vinden in het een extra-curriculair programma bij Generade (Centre of Expertise Genomics). Verder heeft de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, samen met de opleiding Chemie een studievereniging Nucleus. Deze vereniging organiseert studiegerelateerde activiteiten en leuke evenementen. Ook kun je bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs door lid te worden van je opleidingscommissie of de Studentenraad.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen. Je moet je om te beginnen inschrijven. Onze opleidingen kennen verschillende toelatingseisen. Controleer of jij de juiste vooropleiding hebt.