Hogeschool Leiden

Onderwijsvormen werken en leren

Hogeschool Leiden biedt verschillende onderwijsvormen waarin je werken en leren kunt combineren. Ontdek het verschil tussen de verschillende onderwijsvormen met behulp van onderstaande toelichting.

Deeltijd of duaal?

Een aantal opleidingen van Hogeschool Leiden kun je volgen in een deeltijd en/of duale variant. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee varianten?

Duaal

Bij een duale opleiding combineer je een studie met een bijpassende baan. Samen vormen deze twee onderdelen de studiebelasting van een voltijd hbo-opleiding. Tijdens je studie werk je een aantal dagen en doe je relevante werkervaring op. Ook pas je de geleerde theorie gelijk toe in de praktijk. Een belangrijk verschil met stage lopen is dat je bij een duale opleiding alle opdrachten van je studie daadwerkelijk uitvoert op jouw werkplek. Werk en studie vormen daardoor samen echt één geheel. Na het afronden van een duale opleiding beschik je over een volwaardig hbo-diploma. Ook geeft een duale opleiding recht op studiefinanciering. 

Deeltijd

Een deeltijdopleiding stelt je in staat om een studie te combineren met je eigen baan en privésituatie. Een groot deel van de onderwijsactiviteiten voer je zelfstandig uit, waardoor je zelf een eigen indeling kunt maken. Als je kiest voor een deeltijdopleiding heb je geen recht op studiefinanciering. 

Welke niveau's bieden we opleidingen aan?

Associate Degree
Een Associate Degree is een wettelijk erkende tweejarige hbo-opleiding. Het niveau van deze onderwijsvorm ligt tussen mbo-4 en hbo-bachelor. De onderwijsvorm past vooral goed bij praktisch ingestelde professionals en studenten. Na het afronden van een Associate Degree ben je in de mogelijkheid om verder te studeren en een bijpassend bachelorprogramma te volgen, zodat je uiteindelijk een hbo bachelor diploma behaald.

Bachelor

De bacheloropleidingen van Hogeschool Leiden bereiden jou voor op een functie op hbo-niveau. Bij de ontwikkeling van het onderwijs werken we altijd samen met organisaties en professionals uit het werkveld. Zo weet je zeker dat jij na de opleiding klaar bent voor de uitdagingen in de beroepspraktijk. 

Master
Heb jij een bacheloropleiding afgerond en wil jij jouw professionele competenties verder ontwikkelen? In het opleidingstraject van onze masters krijg je de kans om je te specialiseren en/of te verbreden. Net als bij onze bacheloropleidingen vormen de ontwikkelingen in de beroepspraktijk het uitgangspunt. 

Opleidingen post-hbo

Hogeschool Leiden biedt ook een aantal opleidingstrajecten aan op het niveau van post-hbo. Deze trajecten sluiten altijd aan op wat er nodig is in de verschillende vakgebieden. De opzet verschilt per opleiding. Denk aan de duur van de opleiding, lesdagen, werkvormen, etc. 

Opleiding of nascholing?

Wil je graag doorleren, maar kies je liever voor een korter traject? Bekijk dan ons actuele aanbod van nascholingen voor professionals. Hierin krijg je een overzicht van alle cursussen, trainingen, workshops, masterclasses en andere nascholingen die we op dit moment aanbieden. 

Benieuwd naar ons actuele opleidingsaanbod?

Ga terug naar onze pagina over 'Werken en leren'