Hogeschool Leiden

Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

  • Cursus
  • Examinering
  • 13 mei 2024
  • flexibel
  • Nederlandstalig
  • Certificaat

In het kort

Wil jij de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) behalen? Vanuit het Centrum onderwijs en innovatie bieden we je de mogelijkheid om in eigen tempo jouw toetsdeskundigheid te bevorderen. Bij deze cursus werken we vanuit het principe van blended learning. Dit betekent dat je aan de slag gaat met opdrachten binnen de eigen digitale leeromgeving afgewisseld met verdiepende bijeenkomsten en een consult. Aan de hand van de verschillende toetsfasen, onderzoek en analyseer je in hoeverre jouw toets valide en betrouwbaar is. Als toetsexpert onderbouw je dit en pas je op basis van literatuur concreet verbeteringen toe. 

Voor wie is deze BKE bedoeld?

De cursus richt zich op docenten werkzaam in het vo, mbo en hbo die met behulp van de BKE de toetsdeskundigheid willen bevorderen en aantonen.

 

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses. Het expertteam werkt daarbij nauw samen met onze partners uit het werkveld. Zo kunnen we optimaal inspelen op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Nieuwsgierig? Bekijk ons actuele opleidingsaanbod.

Wat je leert

Binnen het onderwijs staat toetsing inmiddels volop in de schijnwerpers. Er is meer aandacht voor toets(kwaliteit), onder andere door verschillende rapporten waaronder het rapport Vreemde ogen dwingen van de Commissie Bruijn (HBO-Raad, 2012). De Basis Kwalificatie Examinering (BKE) bevordert de toetsdeskundigheid van docenten.

Na het volgen van de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) kun je:

- de toetscyclus toepassen voor het toetsen van leerresultaten van studenten binnen een vakgebied / module / onderwijseenheid voor een specifieke toetsvorm en levert hiervoor adequaat bewijs in de vorm van een toetsontwerp

- per fase uit de toetscyclus de gemaakte keuzes aan de hand van relevante toetskundige literatuur onderbouwen

- de positie van de toets in het totale toetsprogramma aangeven

- consequenties van het toetsbeleid benoemen voor de eigen toets

Vergelijkbare opleidingen

Jezelf verder ontwikkelen binnen jouw vakgebied? Vanuit Centrum onderwijs & innovatie Leiden bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Denk bijvoorbeeld aan Senior Kwalificatie Examineringen (SKE). Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.

Programma

De cursus Basis Kwalificatie Examinering (BKE) wordt aangeboden vanuit het principe blended learning. Je start deze scholing met het invullen van een digitaal intakeformulier en het maken van een diagnostische toets. Na de individuele intake krijg je 20 weken toegang tot de digitale leeromgeving. Het leerpad wat hierin is opgenomen, kun je op je eigen tempo volgen. Daarnaast staan er een aantal verdiepende bijeenkomsten en een consult op het programma.

Tijdens deze BKE-cursus komen de volgende fasen van de toetscyclus aan de orde:  

  • keuze voor basisontwerp
  • construeren van de toetsmatrijs 
  • construeren en normeren van de toets 
  • afnemen van de toets 
  • beoordelen van de toets
  • verwerken en analyseren van de toetsresultaten
  • communiceren over toetsresultaten, inclusief het geven van feedback 
  • evalueren en verbeteren van de toets en het onderwijs

Omdat de BKE-cursus werkt met blended learning vraagt dit van jou als deelnemer om de nodige zelfsturing en voorbereiding. Om deel te kunnen nemen is het verder belangrijk dat je hebt voldaan aan de volgende startvereisten:

  • maken diagnostische toets voorafgaand aan de cursus;
  • invullen van het digitale intakeformulier;
  • beschikking tot een toets(onderdeel) binnen de eigen opleiding die je (indien nodig) kunt verbeteren tijdens het BKE-traject (deze toets, van 3 tot 5 EC, het antwoordmodel en de eventuele toetsmatrijs neem je mee in het intakegesprek en de vervolgbijeenkomsten
  • beheersing van de basisprincipes van het onderwijsleerproces:
    • doelstellingen formuleren
    • beginsituatie beschrijven
    • een lesplan of begeleidingsplan maken
    • verschillende didactische werkvormen hanteren

Als deelnemer van een professionele leergemeenschap ben je actief betrokken, deel je relevante theorie en ga je in je eigen tempo aan de slag met de toets waarmee je de toetscyclus doorloopt. Als je bij de verdiepende groepsbijeenkomsten aanschuift, ben je vanzelfsprekend voorbereid.

Deze cursus heeft een flexibel karakter, waarbij we uitgaan van een duur van zo'n 10 weken. Tot 20 weken krijgt de deelnemer toegang tot de digitale leeromgeving. Binnen deze periode van 20 weken moet het eindproduct ook worden aangeleverd. Lukt het niet om de cursus binnen 20 weken af te ronden, dan worden er op basis van het resterende traject extra kosten in rekening gebracht.

De cursus gaat door bij minimaal 12 deelnemers.

De volgende docenten verzorgen de BKE-cursussen:

  • Gijs Nieuwenhuijs
  • Job Lafeber
  • Marije Kortenoeven
  • Guus Koot

Schrijf je in

Wil je deelnemen aan de eerstvolgende BKE-cursus? Meld je dan nu aan voor de cursus die start op 13 mei 2024. Ook op 16 september start een nieuwe cursus. 

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden. De uiterste inschrijfdatum is gelijk aan de startdatum van de opleiding/cursus.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan de BKE? Bekijk hier de praktische informatie over de studie-investering, het rooster en de kosten.

Duur en locatie: de BKE heeft een flexibel karakter, waarbij we uitgaan van zo'n 10 weken. Je hebt 20 weken toegang tot de digitale leeromgeving. De bijeenkomsten vinden plaats op Hogeschool Leiden.

Studiebelasting: de studiebelasting is ongeveer 3 EC (84 uur afhankelijk van je ervaring en welke toets je wilt gebruiken).

Rooster: Het rooser van de BKE die op 13 mei start, vind je hier

Data en inschrijven: de BKE wordt 2 x per schooljaar aangeboden (bij een minimumaantal deelnemers van 12).

> Inschrijven voor BKE mei 2024  (lesdagen op maandag)

Certificaat: na het succesvol afronden van de scholing ontvang je een certificaat van Hogeschool Leiden. 

Kosten: de cursusprijs is € 775,-. Binnen de cursus is één herkansingsmogelijkheid opgenomen. Lukt het niet om de cursus binnen 20 weken af te ronden, dan worden er op basis van het resterende traject extra kosten in rekening gebracht.

Informatie: neem voor meer informatie contact op met Centrum onderwijs & innovatie Leiden via 071-51 88 726 of [email protected].

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.