Hogeschool Leiden

Flipping the classroom

In één van onze nieuwsbrieven kwamen enkele voordelen van online lesgeven aan bod. Het opnemen van korte instructiefilmpjes die cursisten voor de les kunnen kijken bijvoorbeeld. Zo heeft docent Anke Tiggelman de basiscursus Histologie recent geflipt.

Het idee van flipping the classroom is dat uitleg en instructie door cursisten in eigen tijd en op eigen tempo worden bekeken en dat de tijd in de (online) klas wordt besteed aan het beantwoorden van vragen, oefenen en verdiepen van kennis.

Anke Tiggelman: “We gaan flipping the classroom meer inzetten voor cursussen waar dit vanuit didactisch oogpunt geschikt voor is. Naast de online klassikale lessen, zijn de docenten dan beschikbaar via de mail en beantwoorden vragen snel. Deze vragen bundelen we meteen voor de volgende online klassikale les met de groep, zodat iedereen er iets aan heeft.”

Cursist Histologie: “Dit [geflipt onderwijs] vond ik heel fijn, omdat je alles op je eigen tempo kunt doen en goed voorbereid bent op de klassikale digitale lessen. Ook kun je dan bij deze manier van werken makkelijker zelf vragen stellen over dingen die je  in de praktijk tegenkomt’’.