Interessegebied
Sociaal & Maatschappij

In het kort

Bij banen die horen bij het interessegebied Sociaal & Maatschappij staat één ding vast: je bent bezig met het ondersteunen en begeleiden van mensen die dat nodig hebben. Of je nu mensen met schulden, gezondheid, opvoeding, ontwikkeling of juridische vragen helpt, er is van alles mogelijk. Ben jij benieuwd naar de maatschappelijke en sociale hbo-opleidingen van Hogeschool Leiden? Lees dan meer over dit interessegebied.

Op deze pagina vind je informatie over onze voltijd bacheloropleidingen. Ben je op zoek naar een deeltijdopleiding, duale opleiding of master? Bekijk ons aanbod voor professionals.

Ik hou van

iets betekenen voor een ander
een sociale baan met veel persoonlijk contact
denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen
echt iets bijdragen aan de maatschappij
mijzelf blijven ontwikkelen en bijscholen
afwisselend werk

Plekken waar je kunt gaan werken

Een particuliere instelling, overheidsinstantie, non-profitorganisatie of een eigen bedrijf; met een sociale studie liggen de mogelijkheden voor het oprapen. Afhankelijk van je opleiding en specialisatie werk jij later bij een organisatie waar jij het verschil kan maken voor jouw organisatie, cliënten of studenten. Op de pagina's van de opleidingen in het interessegebied Sociaal & Maatschappij vind je uitgebreide informatie over de beroepen bij het onderdeel Jouw toekomst. Bekijk hier alvast een aantal voorbeelden.

In het onderwijs kun je echt iets bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en (jong)volwassenen. Als leraar ben jij een rolmodel en probeer jij jouw leerlingen klaar te stomen voor het werk en leven in de praktijk. Denk aan inspirerende lessen verzorgen over thema’s zoals burgerschapsvorming, sociale vaardigheden, leefstijl, voeding, huishouding en zorg- en hulpverlening. Daarnaast kun je na een Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn of Lerarenopleiding Omgangskunde ook lesgeven aan mensen die op hun beurt ook weer voor de klas gaan staan.

Ben jij geïnteresseerd in jeugd en zie jij een toekomst voor je waarin je te maken hebt met deze doelgroep? Dan kom jij later misschien wel terecht bij een maatschappelijke of sociale organisatie. Als je bijvoorbeeld Sociaal Juridische Dienstverlening of Sociaal Werk gaat studeren, kun je daarna gaan werken voor de Raad voor de Kinderbescherming, de jeugdzorg en organisaties zoals Bureau Halt.

Maar ook als jouw interesse bij een wat oudere doelgroep ligt, kun jij aan de slag in dit werkveld. Denk aan mensen verzorgen in een verpleeghuis na je Opleiding tot Verpleegkundige of als fysiotherapeut ouderen ondersteunen bij hun revalidatie. 

In het bedrijfsleven en bij de overheid liggen ook kansen. Ambieer jij een toekomst bij de gemeente, een sportschool of woningcorporatie? Dat ligt ook binnen de mogelijkheden van de sociale opleidingen in dit interessegebied.

Ben je geïnteresseerd in het gedrag van mensen, maar wil je liever geen hulpverlener worden? Bij de opleiding Toegepaste Psychologie denk je na over vraagstukken zoals: hoe zetten we een voorlichtingscampagne op om gezond gedrag te bevorderen, welke maatregelen zorgen ervoor dat een woonwijk veiliger wordt ervaren en hoe kunnen mensen hun eigen loopbaan vormgeven.

Liever voor jezelf beginnen? Als zzp’er of baas van je eigen bedrijf kies je jouw eigen richting en prioriteiten. Na de opleiding Vaktherapie kun je bijvoorbeeld een eigen praktijk beginnen waarin je actief op zoek gaat naar cliënten en samenwerkt met anderen in de gezondheidszorg.

Genoeg om over na te denken toch?

Hulp bij je studiekeuze

Hoe kom je erachter of een opleiding bij je past? Met een ruim aanbod van opleidingen kan dit best lastig zijn. Daarom biedt Hogeschool Leiden verschillende (online) mogelijkheden om dat te ontdekken.